Στην Ολλανδία εντοπίστηκε ο “Δόκτωρ θάνατος”

στην-ολλανδία-εντοπίστηκε-ο-δόκτωρ-θ-167113

dr thanatosΣύμφωνα με δημοσίευμα σερβικής εφημερίδας, εντόπισε στο Άμστερνταμ τον αποκαλούμενο «Δόκτορα θάνατο», τον Τούρκο γιατρό Γιουσούφ Σονμέζ, βασικό κατηγορούμενο στην υπόθεση παράνομων μεταμοσχεύσεων ανθρώπινων οργάνων στην κλινική «Μέντικους» της Πρίστινας, στο Κόσοβο.Ήταν ύποπτος για το παράνομο εμπόριο ανθρώπινων οργάνων που αφαιρούνταν από Σέρβους αιχμαλώτους στη διάρκεια των συγκρούσεων το 1999, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Κουρίρ» του Βελιγραδίου.

Ο Γιουσούφ Σονμέζ, σε βάρος του οποίου εκκρεμεί εδώ και χρόνια ένταλμα σύλληψης της ίντερπολ εντοπίστηκε με τη βοήθεια μάρτυρα- συνεργάτη, ο οποίος παρουσιάστηκε μέσω email στον Τούρκο γιατρό ως ενδιαφερόμενος για αγορά νεφρού.

Ο Σονμέζ, τον οποίο τα ΜΜΕ βάφτισαν «Δόκτωρ θάνατο» ή «Δόκτωρ Βαμπίρ», πριν από μερικές μέρες ήταν στο Άμστερνταμ, αλλά σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία εγκατέλειψε την Ολλανδία αν και είναι στη λίστα των καταζητούμενων της ίντερπολ.

Για τον εντοπισμό του βασικού κατηγορούμενου στην υπόθεση «Μέντικους» ενημερώθηκε από τη σερβική εισαγγελία ο γενικός εισαγγελέας της αποστολής της ΕΕ στο Κόσοβο (Eulex), Τζόναθαν Ράτελ, ο οποίος θα προχωρήσει στις περαιτέρω ενέργειες, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Ο Γιουσούφ Σονμέζ δικάστηκε ερήμην από το δικαστήριο της Πρίστινας για την υπόθεση παράνομης εμπορίας ανθρώπινων οργάνων. Στην ίδια δίκη, ο καθηγητής Πανεπιστημίου και διευθυντής της κλινικής, Λιούφτι Ντερβίσι και ο γιος του καταδικάστηκαν σε οκτώ χρόνια και επτά χρόνια κάθειρξη αντίστοιχα.

Το οργανωμένο κύκλωμα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, έφερνε στο Κόσοβο άπορους δωρητές οργάνων από την ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία και πλούσιους λήπτες. Στην κλινική «Medikus», στην Πρίστινα, πραγματοποιούνταν οι επεμβάσεις αφαίρεσης και μεταμόσχευσης των ανθρώπινων οργάνων.

Ο Τούρκος γιατρός συνελήφθη στις αρχές Ιανουαρίου του 2011 στην Κωνσταντινούπολη, αλλά αφού ανακρίθηκε αφέθηκε ελεύθερος, με το αιτιολογικό ότι έχει δηλωμένο τόπο κατοικίας.

Στην κλινική «Μέντικους», η οποία «σφραγίστηκε» το 2008, γίνεται αναφορά και στην έκθεση που συνέταξε το Δεκέμβριο του 2010 ο ειδικός εισηγητής του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντικ Μάρτι. Στην έκθεση σημειώνεται ότι μέλη του πρώην «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου» είχαν ανάμειξη σε παράνομο εμπόριο ανθρώπινων οργάνων αιχμαλώτων στη διάρκεια των συγκρούσεων το 1999.

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Κουρίρ» αναφέρεται ότι «με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ειδική εισαγγελία της Σερβίας για τα εγκλήματα πολέμου, ο Γιουσούφ Σονμέζ συμμετείχε σε επεμβάσεις αφαίρεσης οργάνων απαχθέντων από το Κόσοβο Σέρβων, Ρομά και Αλβανών στην αυτοσχέδια κλινική, το λεγόμενο «Κίτρινο Σπίτι», στην Αλβανία.

Ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex) που ερεύνησε τις καταγγελίες για παράνομο εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο, Αμερικανός εισαγγελέας Τζον Κλιντ Ουίλιαμσον είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, το 2012, ότι η υπόθεση «Μέντικους» και το παράνομο εμπόριο ανθρώπινων οργάνων της περιόδου 1990-2000 ήταν δύο διαφορετικές καταστάσεις, αλλά δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο οι ίδιοι άνθρωποι να έχουν ανάμειξη και στις δύο.

«Στα γεγονότα της περιόδου 1999-2000, οι άνθρωποι οδηγούνταν σε παράνομα στρατόπεδα και εκεί δολοφονούνταν για να τους αφαιρεθούν τα ζωτικά όργανα. Στην υπόθεση Μέντικους, οι άνθρωποι οικοιοθελώς υποβάλλονταν σε εγχειρήσεις αφαίρεσης ανθρώπινων οργάνων και ως αντάλλαγμα λάμβαναν χρηματικό ποσό, κανένας δεν δολοφονήθηκε, αλλά κάποιοι εξαπατήθηκαν» είχε διευκρινίσει ο κ. Ουίλιαμσον.

Κατά τη διάρκεια πρόσφατων ερευνών ανακαλύφθηκε ότι πριν από έναν χρόνο, ο Τούρκος γιατρός δημιούργησε κλινική μεταμοσχεύσεων οργάνων στη Νότια Αφρική, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Πηγή: newsit.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook