Στην Κρήτη η πρώτη επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα – Κατασκευασμένη από τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα! | Photos

Με μια ιδιαίτερα πρωτότυπη κίνηση που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (Ε.Σ.Δ.Α.Κ.) και ο Δήμος Ηρακλείου παρουσίασαν την «Μπλε Τσάντα», μια τσάντα επαναχρησιμοποιούμενη, κατασκευασμένη από τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα του Δήμου Ηρακλείου!

Πρόκειται για μια εφαρμογή πρακτικής της Κυκλικής Οικονομίας, ακολουθώντας τη φιλοσοφία ότι το τέλος ενός προϊόντος, γίνεται η αρχή σε έναν νέο «κύκλο ζωής» για ένα άλλο προϊόν. Οι συγκεκριμένες τσάντες, έχουν κατασκευαστεί από το ανακυκλώσιμο υλικό που συγκεντρώνεται στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου, από τη διαλογή κυρίως του λευκού πλαστικού, το οποίο και διαχωρίζεται από τα υπόλοιπα υλικά. Από αυτό παράγεται κόκκος ο οποίος χρησιμοποιείται στην παραγωγή των τσαντών πάχους 70μm, ιδιαίτερα ανθεκτικών και εύχρηστων, οι οποίες μάλιστα απαλλάσσονται από το σχετικό περιβαλλοντικό τέλος καθώς είναι επαναχρησιμοποιούμενες και μπορούν να ανακυκλωθούν ξανά.

Με τον τρόπο αυτό, τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα των κατοίκων του Ηρακλείου, «επιστρέφουν» στους πολίτες που τα ανακύκλωσαν, ως… «Μπλε Τσάντες»!

Η πρώτη δράση διάθεσης της «Μπλε Τσάντας», η παραγωγή της οποίας έχει πιλοτικό χαρακτήρα, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τα σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκης στο Ηράκλειο. Η ανταπόκριση από τους δημότες ήταν ιδιαίτερα θετική αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι οι πολίτες είναι ευαισθητοποιημένοι και επιθυμούν να συμμετέχουν σε ανάλογες δράσεις με στόχο να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του τόπου μας.

Ο Ε.Σ.Δ.Α.Κ. προσκαλεί επιχειρήσεις και φορείς που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα διάθεσης της «Μπλε Τσάντας», να επικοινωνήσουν με τον Σύνδεσμο στο 2810361610 (εργάσιμες ημέρες και ώρες) και να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους. Λόγω του πιλοτικού χαρακτήρα της δράσης και της περιορισμένης ποσότητας Μπλε Τσαντών, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ