Στα Τίρανα κάλυψαν το άγαλμα του Καστριώτη και ξεσήκωσαν αντιδράσεις

Αντιδράσεις μεταξύ των Αλβανών, συνεχίζει να προκαλεί η κίνηση μουσουλμάνων συμπολιτών τους, να καλύψουν με δύο γιγάντιες οθόνες κατά την υπαίθρια προσευχή χιλιάδων εξ αυτών την ημέρα του Κουρμπάν Μπαϊράμι, το άγαλμα του εθνικού ήρωα της Αλβανίας που ακούει στο όνομα Γεώργιος Καστριώτης ή Σκεντέρμπεης.

Το άγαλμα βρίσκεται στην ομώνυμη κεντρική πλατεία των Τιράνων. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο άξονας γύρω από τον οποίο περιστρέφονται οι αντιδράσεις αφορά κυρίως το ερώτημα αν υπήρξε ή όχι σκοπιμότητα και σε τι μπορεί να οφείλεται.

Ο μουφτής των Τιράνων, Ύλι Γκούρα, απέρριψε τις κατηγορίες μερίδας των ΜΜΕ, περί σκόπιμης ενέργειας με αφετηρία το θρήσκευμα και επικαλέστηκε τεχνικούς λόγους. Θεωρεί τις αντιδράσεις «προσπάθεια από το εσωτερικό και εξωτερικό για να βλάψει την θρησκευτική ανοχή και αρμονία στη χώρα».

Από την πλευρά τους, ωστόσο, αρκετοί Αλβανοί, δημοσιογράφοι, πολιτικοί και διανοούμενοι, καταδίκασαν με κατηγορηματικό τρόπο την ενέργεια αυτή. Οι φανατικοί Αλβανοί μουσουλμάνοι αντιπαθούν τον Γεώργιο Σκεντέρμπεη, εθνικό ήρωα των Αλβανών, που πολέμησε εναντίον της Οθωμανικής κατοχής, θεωρώντας τον εχθρό της θρησκείας τους.

Υποστηρίζουν ότι ήταν «ένας αχάριστος» προς την Οθωμανική Αυτοκρατορία, «η οποία φρόντισε μέχρι που πήρε τον τίτλο «μπέης» και εκείνος στράφηκε εναντίον της, περνώντας στο στρατόπεδο των Χριστιανών και πολεμώντας κατά της κυριαρχίας της». Η κυβέρνηση πάντως απέφυγε να πάρει θέση σε αυτή τη διένεξη.

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ