Σοκαρισμένη η Γερμανία από τις εικόνες πολέμου στη Φρανκφούρτη | Photos

1Όλοι γνώριζαν πως τα εγκαίνια του νέου Πύργου της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη δεν θα γίνονταν στο απολύτως αρμονικό κλίμα που θα επικρατούσε στην επίσημη τελετή, περιμένοντας την ηχηρή αλλά και ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας του κινήματος Blockupy, όπου θα μπλέκονταν αντικαπιταλιστικά συνθήματα με φωνές εναντίον της λιτότητας. Όμως τα επεισόδια που ξεκίνησαν με το ξημέρωμα, και για τα οποία δεν ευθύνονται οι ειρηνικοί διαδηλωτές του Blockupy, αμαύρωσαν τη συγκέντρωση και έχουν σοκάρει τη χώρα -η οποία πλέον αναρωτιέται τι συνέβη και ζητά ευθύνη από το κίνημα.

2Οι εικόνες με τους καπνούς στον ορίζοντα της Φρανκφούρτης, τις συγκρούσεις πάνω από τον Μάιν και τον πετροπόλεμο με τους πάνοπλους αστυνομικούς είναι κάτι που η Γερμανία δεν έχει συνηθίσει. Ούτε και το Blockupy -ομπρέλα αριστερών κινημάτων που ξεκινούν από κόμματα και φτάνουν μέχρι διάφορες οργανώσεις βάσης.

3Το κίνημα έχει διοργανώσει και στο παρελθόν διαμαρτυρίες στη Φρανκφούρτη με στόχο την ΕΚΤ. Η ένταση δεν είχε λείψει ούτε τότε, αλλά είχε περιοριστεί στο «αναμενόμενο» -αντεγκλήσεις σε θερμούς τόνους με τους αστυνομικούς και, ίσως, μία σχετικά έντονη απομάκρυνση διαδηλωτών χωρίς ιδιαίτερες συγκρούσεις.

4Το Blockupy είναι γνωστό στην πόλη, δεν δημιουργούσε ποτέ σημαντικά επεισόδια και είχε τη φήμη -την οποία επιβεβαίωσε και την Τετάρτη- μίας πολύχρωμης συγκέντρωσης ειρηνικών διαδηλωτών.

5Μέχρι και η αστυνομία την Τετάρτη αναγνώριζε ότι στην κεντρική συγκέντρωση του Blockupy το κλίμα ήταν ήρεμο. Στο twitter, και ενώ σε άλλα σημεία της πόλης γίνονταν συγκρούσεις, ο επίσημος λογαριασμός της αστυνομίας αναρτούσε φωτογραφίες της ειρηνικής συγκέντρωσης κοντά στην ΕΚΤ, λέγοντας πως «θα θέλαμε τα πράγματα να ήταν έτσι και αλλού». Στη μετέπειτα συγκέντρωση, η αστυνομία μίλησε για 17.000 διαδηλωτές «πολύχρωμους, πράγμα που μας χαροποιεί».

6Η εντύπωση που αποκομίζει κανείς, είτε κοιτάζοντας στην τηλεόραση, είτε στο twitter, είτε διαβάζοντας τις εφημερίδες, είναι πως για η κλιμάκωση της κατάστασης περιστράφηκε γύρω από ομάδες στις παρυφές των διαδηλώσεων που, στις στιγμές έντασης, είχαν καλυμμένα τα πρόσωπα.

7Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζουν την Πέμπτη τα περισσότερα γερμανικά ΜΜΕ: Κατανόηση, χωρίς απαραίτητα συμφωνία, με την αντίδραση των «πολύχρωμων» διαδηλωτών, αλλά και οργή και απορία για τις ομάδες που έγιναν «πυρίτιδα» στη Φρανκφούρτη.

8Αυτό όμως που πλέον κάποιοι επιρρίπτουν στο κίνημα είναι ότι δεν αποστασιοποιήθηκε από τη βία και δεν κάλεσε επίμονα και ξεκάθαρα όσους είχαν βγει στους δρόμους να διατηρήσουν το κλίμα ειρηνικό.

9«Εύχομαι οι διοργανωτές να είχαν κρατήσει ξεκάθαρες αποστάσεις από τη βία, αλλά δυστυχώς δεν το έκαναν» είπε, ενδεικτικά, ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στο κρατίδιο της Έσσης Τόρστεν Σέφερ-Γκούμπελ.

10Ανάλογη άποψη εκφράζουν από το απόγευμα της Τετάρτης αρκετοί στη Γερμανία, με ορισμένους να αφήνουν ανάλογες αιχμές ακόμη και σε βάρος του κόμματος της Linke.

11Το ζήτημα έχει φτάσει μάλιστα στην ίδια τη γερμανική Βουλή, όπου και έχει προγραμματιστεί συζήτηση την Πέμπτη αποκλειστικά για τα επεισόδια στις όχθες του Μάιν.

12

13

14

15in.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΧανιά | 1 στα 5 παιδιά 13-14 χρόνων καταναλώνουν μέχρι και 10 ποτά το μήνα
Επόμενο άρθροΧανιά | Άμεσες παρεμβάσεις στις ακτές ζητά η Ένωση Ξενοδόχων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ