Σκάνδαλο στην Κρήτη | Φωτιά στα τιμολόγια πριν τους ελέγχους του ΣΔΟΕ

σκάνδαλο-στην-κρήτη-φωτιά-στα-τιμολόγ-78928

timologΟσμή σκανδάλου για την περίφημη υπόθεση των εικονικών τιμολογίων στην Κρήτη φέρνει στο προσκήνιο το πόρισμα – κόλαφος του γενικού επιθεωρητή Δημόσια Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή. Η αποκαλυπτική έκθεση φέρνει στο προσκήνιο ένα απίστευτο θέατρο του παραλόγου, με τεράστιες ζημιές για το δημόσιο, φαινόμενο που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στη μη διενέργεια τακτικού και οριστικού φορολογικού ελέγχου καθώς και μη άμεσης απάντησης και παρακολούθησης των δελτίων ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των εμπλεκόμενων εφοριών. Περίοπτη θέση στην έκθεση Ρακιντζή έχει η υπόθεση των εικονικών τιμολογίων με … έντονο “άρωμα” Κρήτης.

Αποτέλεσμα της απουσίας των ελέγχων, όπως σημειώνεται στην ετήσια έκθεση για το 2012, ήταν παράλληλα και η μεγάλη άνθηση του φαινομένου έκδοσης και διακίνησης πλαστών εικονικών τιμολογίων. Ενδεικτικά, στην έκθεση του ΓΕΔΔ επισημαίνεται ότι το ΣΔΟΕ Κρήτης επικεντρώθηκε σε ελέγχους 6.274 ατόμων που έλαβαν επιστροφές ΦΠΑ άνω των 3.000 ευρώ κατά τα έτη 2006-2008 συνολικού ύψους 37.741.102,36 ευρώ, σε κάποιες όμως περιπτώσεις δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία ελέγχου των στοιχείων λόγω καταστροφής τους από πυρκαγιά την παραμονή της παραλαβής τους.

Παρόμοια συμπεράσματα προέκυψαν και από την έρευνα σε πολλές ΔΟΥ. Από τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο ΓΕΔΔ διαπιστώθηκε ότι πολλοί από τους συνεταιρισμούς δεν είχαν υποβάλει δηλώσεις φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ, συγκεντρωτικές τιμολογίων, ενώ οι αρμόδιες ΔΟΥ δεν είχαν διενεργήσει σε βάρος τους τακτικό φορολογικό έλεγχο, για τουλάχιστον μία δεκαετία. Η ζημιά του Δημοσίου που καταγράφεται εξαιτίας της ως άνω μη συμμόρφωσης αλλά και της απουσίας αποτελεσματικού ελέγχου ανέρχεται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: prismanews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook