“Σκάει” το πρώτο κανόνι | Ποιος δήμος της Κρήτης μπαίνει σε Πρόγραμμα Εξυγίανσης

leftaΣτα πρόθυρα της επιτήρησης βρίσκεται ο πρώτος δήμος της χώρας και μάλιστα πρόκειται για μεγάλο δήμο της Κρήτης, ο οποίος δεν κατάφερε να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του και σύμφωνα με τη σχετική μνημονιακή νομοθεσία θα πρέπει να μπει σε καθεστώς επιτήρησης από το Οικονομικό Παρατηρητήριο.

Το θέμα ετέθη στη συνεδρίαση του δ.σ. της ΚΕΔΕ παρουσία του εκπροσώπου του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση, Κώστα Πουλάκη, και αφορά το Δήμο Γόρτυνας στο Ηράκλειο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του Δήμου Γόρτυνας φτάνει τα 5,5 εκατ. ευρώ και αφορά χρέη παρελθόντων ετών.

Πάντως, ήδη το δημοτικό συμβούλιο Γόρτυνας αποφάσισε να αποστείλει τις επόμενες ημέρες στο Οικονομικό Παρατηρητήριο την έκθεση των οικονομικών του στοιχείων που συντάσσει ώστε ο δήμος να μπορέσει να ενταχθεί σε Πρόγραμμα Εξυγίανσης. Κι αυτό γιατί, καθώς ο προϋπολογισμός δεν έχει εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ο δήμος δεν μπορεί να προχωρήσει σε οικονομικές συναλλαγές πλην μισθοδοσίας και τις απολύτως απαραίτητες λειτουργικές δαπάνες.

Η διαδικασία για την ένταξη στο Πρόγραμμα Εξυγίανσης

Να σημειωθεί ότι για να ενταχθεί σε Πρόγραμμα Εξυγίανσης θα πρέπει να υπάρξει σχετική εισήγηση-απόφαση του Οικονομικού Παρατηρητηρίου προς τον υπουργό Εσωτερικών ο οποίος και θα λάβει την τελική απόφαση.

Αμέσως μετά ο δήμος οφείλει να συντάξει σχέδιο οικονομικής εξυγίανσης στο οποίο περιλαμβάνεται η οικονομική κατάσταση του δήμου, η καταγραφή προσωπικού , συγκεκριμένα μέτρα για αυξήσεις ιδίων εσόδων , εκτίμηση των μεσοπρόθεσμων εσόδων και δαπανών του καθώς και το ύψος των απλήρωτων και ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών του.

Συγκεκριμένα στην περίπτωση αυτή ο δήμος θα προχωρεί αναγκαστικά σε μέτρα μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:

  • περιορισμός των δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως μη ανελαστικές δαπάνες, χρησιμοποιώντας προς τούτο, καθ’ όλο ή κατά μέρος και την ΣΑΤΑ
  • αναστολή προσλήψεων και υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού,
  • αύξηση ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές, αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας μέχρι και 3 τοις χιλίοις
  • ρυθμίσεις για την είσπραξη των απαιτήσεων που έχει προς τρίτους.

aftodioikisi.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΥπό εξέταση μείωση στα πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Επόμενο άρθροΧανιά | Αποκλεισμένα χωριά στο δήμο Κανδάνου Σελίνου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ