Σε τροχιά ανόδου ο τουρισμός με το Brexit να… επιδρά καταλυτικά | Πολύ δυναμικά »παίζει» και η Κρήτη

σε-τροχιά-ανόδου-ο-τουρισμός-με-το-brexit-να8230-316302

Θα »αφήσει» τη σκιά του μεν, αλλά δεν θα επηρεάσει τόσο καθοριστικά, δε, το αθάνατο ελληνικό καλοκαίρι το Brexit

Αυτό τουλάχιστον προβλέπουν οι αρμόδιοι τουριστικοί φορείς, αλλά και τραπεζικά ιδρύματα που τονίζουν ότι θα υπάρξει αύξηση των αρνητικών επιπτώσεων λόγω Brexit, με μείωση των βρετανών τουριστών, λόγω της αβεβαιότητας του νομίσματος, ωστόσο, το γενικότερο πλαίσιο θα είναι τελικά ευνοϊκό για τον εγχώριο τουρισμό.

Συγκεκριμένα, αρνητική επίδραση σε αφίξεις και έσοδα λόγω του Brexit αναμένει για φέτος ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), σύμφωνα με ειδική του μελέτη.

Ο ΣΕΤΕ εκτιμά ότι ο ελληνικός τουρισμός θα πληγεί από την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ε.Ε., λόγω της παρατηρούμενης αβεβαιότητας και της διολίσθησης της λίρας.

Όπως αναφέρουν τα πρώτα στοιχεία, το 50% των Βρετανών προγραμματίζει τις διακοπές του το τελευταίο δίμηνο, ενώ το 30% τον τελευταίο μήνα.

Παράλληλα, ο ΣΕΤΕ εκτιμά ότι αρνητικές επιπτώσεις θα παρατηρηθούν και σε άλλες μορφές – μη εποχικών – ταξιδιών αναψυχής, όπως ο τουρισμός πόλεων, ο πολιτιστικός τουρισμός και η αγορά συνεδρίων, εταιρικών συναντήσεων και ταξιδιών κινήτρων.Την ίδια στιγμή, επίσης, την πιθανότητα κάμψης εισερχόμενου τουρισμού από την Βρετανία στην Ελλάδα λόγω Brexit διατυπώνει στο εβδομαδιαίο της δελτίο η Alpha Bank.

«Εάν η ισοτιμία της αγγλικής λίρας σε σχέση με το ευρώ παραμείνει σε χαμηλό επίπεδο για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε οι Βρετανοί ταξιδιώτες θα αντιμετωπίσουν αυξημένο κόστος στις υπηρεσίες τουρισμού στις χώρες της Ευρωζώνης. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν αποκλείεται να επηρεασθεί αρνητικά η ζήτηση από το Ηνωμένο Βασίλειο των ελληνικών τουριστικών υπηρεσιών», εκτιμούν οι αναλυτές.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «το 2015, επισκέφθηκαν την Ελλάδα 2,3 εκατομμύρια Βρετανοί τουρίστες, οι οποίοι αποτελούν το 10,2% των συνολικών τουριστικών αφίξεων και το 14,3% των συνολικών εισπράξεων, διατηρώντας το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό, μετά τους Γερμανούς.

Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι ξένων επισκεπτών από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε τα τελευταία έτη και ανήλθε από 690,4 ευρώ το 2010, σε 842,4 ευρώ το 2015 (αύξηση 22%). Επισημαίνεται δε ότι, μολονότι οι Γερμανοί επισκέπτες έχουν υψηλότερο μερίδιο στις αφίξεις και εισπράξεις στον ελληνικό τουρισμό, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι είναι χαμηλότερη από ό,τι των Βρετανών τουριστών (2015: 798,7 Γερμανοί επισκέπτες, 842,4 Βρετανοί).

Επιπλέον, στην περίοδο 2013-2015, καταγράφεται αύξηση των τουριστικών εισπράξεων κατά 49% από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες ευνοήθηκαν, εκτός των άλλων και από την ανατίμηση της αγγλικής λίρας έναντι του ευρώ.

Παρόλαυτα, τουριστικοί φορείς υποστηρίζουν, ότι ακριβώς λόγω του Brexit, γίνονται προσπάθειες να ενισχυθούν περισσότερο οι υπόλοιπες κατηγορίες και να προσφερθούν δελεαστικά πακέτα που θα μπορούν να συνεισφέρουν στην »εξισορρόπηση» των απωλειών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ταξιδιωτικών πρακτόρων, Λύσανδρο Τσιλίδη, »το Brexit μπορεί να δράσει σαν κινητήριος μοχλός προκειμένου να λειτουργήσει με ακόμα μεγαλύτερη συνέπεια ο ελληνικός τουρισμός».

Τονίζει, δε, ότι παρά την αβεβαιότητα λόγω των απωλειών των βρετανών τουριστών, παρατηρείται άνοδος σε τουρίστες από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όσο και των Βαλκανίων προς την χώρα μας.

Σε αυτή τη φάση, Χαλκιδική, Βόρεια Ελλάδα, νησιά του Αιγαίου, όπως Πάρος, Νάξος και Μύκονος έχουν την τιμητική τους, ενώ πολύ δυναμικά »παίζει» και η Κρήτη…

Πηγή: newpost.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook