Σήμερα η μεγαλύτερη έκλειψη Σελήνης του αιώνα! | Αστροσυνάντηση στην αρχαία Απτέρα

Σήμερα Παρασκευή θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την μεγαλύτερη σε διάρκεια έκλειψη Σελήνης του αιώνα.

Το μοναδικό αυτής της έκλειψης Σελήνης είναι η τεράστια διάρκεια της. Μία ολόκληρη ώρα και 43 λεπτά ολικότητας! Τόσο μεγάλη έκλειψη δεν θα ξαναδούμε στη ζωή μας. Γιατί όμως αυτή η έκλειψη θα διαρκέσει τόσο πολύ; Η τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο είναι ελλειπτική.

Στην αρχή του Γενάρη η Γη φτάνει στο κοντινότερο από τον Ήλιο σημείο της τροχιάς της (περιήλιο) ενώ τον Ιούλιο στο μακρύτερο σημείο από τον Ήλιο (αφήλιο). Επειδή λοιπόν τον Ιούλιο η Γη απέχει από τον Ήλιο μεγάλη απόσταση, η σκιά της είναι μακρύτερη. Αυτό είναι το πρώτο χαρακτηριστικό που συντελεί στη μεγάλη διάρκεια της έκλειψης.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι οι σχετικές θέσεις Ήλιου, Γης και Σελήνης. Επειδή οι τροχιές της Γης γύρω από τον Ήλιο και της Σελήνης γύρω από τη Γη δεν είναι συνεπίπεδες, οι εκλείψεις συμβαίνουν λίγες φορές το χρόνο και με διαφορετική ποιότητα.

Στην περίπτωση της 27ης Ιούλη, οι θέσεις Ήλιου, Γης και Σελήνης θα είναι σχεδόν συνευθειακές, δηλαδή η Σελήνη θα περάσει από το κέντρο της γήινης σκιάς δίνοντας στην έκλειψη σχεδόν τη μέγιστη δυνατή διάρκεια!

Στις 27 Ιούλη η Σελήνη θα βρίσκεται επίσης στο απόγειο της. Δηλαδή στο πιο απομακρυσμένο σημείο της τροχιάς της από τη Γη. Η Σελήνη λοιπόν θα φαίνεται μικρότερη και θα χρειαστεί περισσότερη ώρα ώστε να βγει από τη σκιά της Γης.

Αυτά τα τρία χαρακτηριστικά των τροχιών Γης και Σελήνης θα κάνουν την έκλειψη στις 27 Ιούλη την έκλειψη του αιώνα!

Στοιχεία ολικής έκλειψης Σελήνης (ορατή από Ελλάδα)
Έναρξη μερικής έκλειψης Σελήνης: 27 Ιουλίου 2018, 21:24:27
Έναρξη ολικής έκλειψης Σελήνης: 27 Ιουλίου 2018, 22:30:15
Μέγιστο έκλειψης Σελήνης: 27 Ιουλίου 2018, 23:21:44
Πέρας ολικής έκλειψης Σελήνης: 28 Ιουλίου 2018, 00:13:11
Πέρας μερικής έκλειψης Σελήνης: 28 Ιουλίου 2018, 01:19:00

Ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης σας προσκαλεί στην ετήσια ανοιχτή για το κοινό αστροσυνάντηση  του στο Κάστρο της Αρχαίας Απτέρας στα Μεγάλα Χωράφια Χανίων την Παρασκευή 27 Ιουλίου από τις 9.00 μμ για να παρακολουθήσουμε μαζί την μεγαλύτερη έκλειψη του αιώνα.

Παράλληλα θα παρατηρήσουμε τους φωτεινούς πλανήτες Αφροδίτη – Δία – Κρόνο – Άρη και θα μάθουμε ουρανογραφία και την μυθολογία των καλοκαιριών αστερισμών.

Είσοδος ελεύθερη

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ