Ροντέο με φυλακισμένους: Ένα από τα πιο άγρια θεάματα σε μια από τις πιο σκληρές φυλακές των ΗΠΑ | Photos

ροντέο-με-φυλακισμένους-ένα-από-τα-πιο-267705

Η φυλακή στην πολιτεία της Λουιζιάνα, γνωστή και με το όνομα «Αngola», είναι σίγουρα από τις σκληρότερες των ΗΠΑ.

Φιλοξενεί περί τους 6.300 φυλακισμένους, 4.500 εκ των οποίων είναι καταδικασμένοι με ισόβια, ενώ 83 από αυτούς περιμένουν τη σειρά τους στην ηλεκτρική καρέκλα. Σ’ αυτή τη φυλακή λαμβάνει χώρα ένα από τα πιο άγρια θεάματα στον κόσμο.

Για ένα Σαββατοκύριακο τον Απρίλιο και τέσσερις Κυριακές τον Οκτώβριο, οι κρατούμενοι διαγωνίζονται σε μια σειρά αγώνων ροντέο, συγκεντρώνοντας πάνω από 10.000 θεατές την κάθε φορά.

Το «Angola Rodeo» ξεκίνησε ως μια διέξοδος για τους φυλακισμένους. Όμως, έπειτα από 51 χρόνια αδιάλειπτης διεξαγωγής του, είναι πλέον ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στον αμερικανικό Νότο, αποτελώντας παράλληλα και μία σημαντική πηγή εσόδων, αφού η κάθε ημέρα των αγώνων φέρνει έσοδα πάνω από 500.000 δολάρια.

Κατά τη διάρκεια του ροντέο, υπάρχουν εκθέσεις και πωλητήρια των αντικειμένων που έχουν κατασκευάσει οι κρατούμενοι. Μπορείς να βρεις δεκάδες μπιχλιμπίδια κάθε είδους και γούστου, από φανταχτερά έργα ζωγραφικής των 200 δολαρίων μέχρι τσάντες με τον Μπομπ τον Σφουγγαράκη και την Ντόρα την Εξερευνήτρια.

Όσο για το φαγητό, τα πάντα επιτρέπονται: από τραγανές ουρές γουρουνιών μέχρι ζυμαρικά με σάλτσα αλιγάτορα. Όμως, όλα αυτά, μαζί με όλη την ατμόσφαιρα γιορτής, συνθέτουν το μύθο του συγκεκριμένου ροντέο, «του πιο άγριου θεάματος που μπορεί να δει κανείς στον αμερικανικό Νότο».

Στους αγώνες συμμετέχουν περί τους 160 κρατούμενους, για 11 διαφορετικά αγωνίσματα, και 60 από αυτούς, αυτοί με την καλύτερη συμπεριφορά, συμμετέχουν στην κορύφωση των αγώνων, την ανοιξιάτικη εκδοχή τους.

Μέχρι στιγμής, στις πέντε δεκαετίες που γίνεται αυτή η εκδήλωση δεν έχει υπάρξει κανένας θάνατος από ατύχημα, παρά μόνο πολλά σπασμένα κόκαλα. Τα βραβεία για όσους τα καταφέρνουν να σηκωθούν όρθιοι και αρτιμελείς φθάνουν έως και τα 500 δολάρια, τα οποία οι κρατούμενοι μπορούν να τα ξοδέψουν μέσα στην φυλακή για φαγητό ή ρούχα, ή και να τα στείλουν στις οικογένειές τους.

Το κοινό που παρακολουθεί αυτό το event είναι ίσως το πιο ετερόκλιτο που μπορεί να συναντήσει κανείς στην Αμερική. Από μοδάτους της Ανατολής μέχρι σκληροτράχηλους rednecks της πιο ρατσιστικής και συντηρητικής Αμερικής. Και τα αγωνίσματα είναι επίσης πολλά και ιδιαίτερα εντυπωσιακά.

Με κορύφωση το τελευταίο αγώνισμα της ημέρας, το «Guts and Glory», όπου ο διαγωνιζόμενος πρέπει να περάσει μία μάρκα του πόκερ μέσα στο κέρατο ενός ταύρου.

Μετά το τέλος των αγώνων, οι κρατούμενοι οδηγούνται πίσω στις φυλακές τους και το κοινό αποχωρεί. Και όσο και αν φαίνεται παράξενο για το απίστευτα σκληρό σωφρονιστικό σύστημα της Αμερικής, το Angola Rodeo δίνει το ραντεβού για την επόμενη διοργάνωση.

Μπορεί να είναι καταδικασμένοι για μερικά από τα πιο άγρια εγκλήματα στις ΗΠΑ, όμως ακόμα και αυτοί έχουν δικαίωμα σε μια δεύτερη ευκαιρία. Έστω και με μερικά κόκαλα σπασμένα…

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook