Πώς το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ, το δικό μας θέατρο, από πρωταγωνιστής έγινε κομπάρσος…

πώς-το-δη-πε-θε-κ-το-δικό-μας-θέατρο-από-π-706944

Μπορεί να μην έχουμε ακόμα το πρόγραμμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων, ωστόσο έχουν αρχίσει να γίνονται γνωστές οι παραστάσεις που θα έρθουν στην πόλη μας.

Από εκεί πάντως που δεν έχουμε «ούτε φωνή ούτε ακρόαση είναι το ΔΗΠΕΘΕΚ. Κι αναρωτιέσαι:

«Βρε, κι εμείς εδώ στα Χανιά δεν έχουμε ένα θέατρο; Πού είναι το ΔΗΠΕΘΕΚ αυτό το καλοκαίρι; Θα παρουσιάσει κάποια παράσταση; Και αν ναι, ποια? Τελειώνει ο Ιούνης, γιατί δεν έχουμε ακούσει κάτι για το θέατρο το δικό μας, για το θέατρο που μετά από σκληρή δουλειά, έκανε υπολογίσιμη δύναμη την Κρήτη στα καλλιτεχνικά πράγματα του τόπου;

Τι θα κάνει φέτος το ΔΗΠΕΘΕΚ, που τα τελευταία χρόνια διοργάνωσε πολύ μεγάλες παραγωγές με μερικούς από τους πιο γνωστούς ηθοποιούς και σκηνοθέτες της χώρας, που περιόδευε σε όλη την Κρήτη, στις πόλεις και στα χωριά της, και που «όργωνε» στη συνέχεια την Ελλάδα συμμετέχοντας στα μεγαλύτερα φεστιβάλ;

Τι συνέβη τελικά στο ΔΗΠΕΘΕΚ και – από κει που ακουγόταν παντού, φιλοξενούνταν οι ηθοποιοί του σε πανελλαδικά κανάλια – τώρα δεν ακούγεται πουθενά και από κανέναν; Τέτοιες μέρες οι πρωταγωνιστές θα ήταν ήδη εδώ στα Χανιά, θα έκαναν πυρετώδεις πρόβες, θα περπατούσαν στην πόλη, θα μιλούσαν με τον κόσμο και θα διαφήμιζαν με τον δικό τους τρόπο την πόλη και το θέατρο.

Δυστυχώς αυτό το θέατρο από πρωταγωνιστής, κατάφερε να γίνει κομπάρσος… Κι αυτό γιατί αντί να ακολουθήσει την επιτυχημένη πορεία τόσων χρόνων, συμμετέχει σαν συμπαραγωγός στην παράσταση Θεσμοφοριάζουσες μαζί με το Φεστιβάλ Αθηνών και το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων

«Σημισιακή» η παράσταση φέτος παιδιά; Δανεική; Ή μήπως καταφέραμε να γίνουμε σε λιγότερο από ένα χρόνο από διοργανωτές, μία απλή αναφορά στους τίτλους τέλους;

Λοιπόν τα πράγματα έχουν ως εξής: Το ΔΗΠΕΘΕΚ – ή μάλλον ο πρόεδρός του, δέχτηκε να συμμετέχει ως συμπαραγωγός στην παράσταση «Θεσμοφοριάζουσες» στην οποία κύριος διοργανωτής είναι το φεστιβάλ Αθηνών.

Το ότι μιλάμε αυτομάτως για υποβάθμιση το καταλαβαίνουμε όλοι. Γιατί περί υποβάθμισης πρόκειται, όταν ενώ στέκεσαι με απόλυτη επιτυχία στα θεατρικά πράγματα του τόπου και διοργανώνεις παραγωγές που θα ζήλευαν πολλοί και εκθειάζουν ακόμα περισσότεροι, μας λες ότι πλέον όχι μόνο δεν είσαι ικανός να συνεχίσεις αυτή την πορεία, δεν καταφέρνεις να στήσεις ούτε καν μία πιο απλή παράσταση, κάτι δικό σου βρε αδερφέ, κάτι με το οποίο θα καταφέρεις να διατηρήσεις το όνομά σου.

Αντιθέτως γίνεσαι μία απλή αναφορά στους τίτλους τέλους σε δύο παραστάσεις στην Επίδαυρο και σε 7 σε όλη την Κρήτη. Αυτή θα είναι η παρουσία του ΔΗΠΕΘΕΚ φέτος. Τρίτο όνομα σε 9 συνολικά παραστάσεις! Στις υπόλοιπες δεν υπάρχει καν. Κυριολεκτικά δεν υπάρχει, καθώς η συμφωνία λέει ότι το ΔΗΠΕΘΕΚ θα είναι συμπαραγωγός μόνο σε αυτές τις 9 παραστάσεις. Στις υπόλοιπες θα είναι το Φεστιβάλ Αθηνών και το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ήδη από το περυσινό φθινόπωρο έγινε η πρόταση για την συμπαραγωγή. Το παράδοξο αλλά και πολύ ύποπτο θα έλεγε κανείς, είναι το γεγονός ότι το ΔΣ του θεάτρου ενημερώθηκε μόλις πριν από περίπου 10 μέρες για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας (οικονομικούς όρους κλπ). Αυτό σημαίνει ότι όλο το χειμώνα, είτε είχαμε συμφωνήσει χωρίς να ξέρουμε τι έχουμε συμφωνήσει , είτε ήξερε ο πρόεδρος και δεν θεώρησε απαραίτητο να ενημερώσει κανέναν. Και πραγματικά, δε μπορούμε να καταλήξουμε ποιο από τα δύο είναι χειρότερο…

Πρωτοφανές είναι οι μόλις επτά παραστάσεις που θα δοθούν στην Κρήτη! Για πρώτη φορά η παράσταση δεν θα πάει ούτε καν μέχρι το Λασίθι, ενώ ούτε λόγος δεν γίνεται για την ενδοχώρα. Σε όλα τα μεγάλα χωριά που πήγαινε το ΔΗΠΕΘΕΚ και έδινε την ευκαιρία σε πάρα πολύ κόσμο να παρακολουθήσει μία μεγάλη θεατρική παραγωγή. Άνθρωποι όλων των ηλικιών που περίμεναν να δουν μία αξιοπρεπή παράσταση στο «σπίτι τους», που τους δινόταν αυτή η μοναδική ευκαιρία, φέτος δεν θα μπορούν. Κι ας είναι μέτοχοι στο θέατρο – μεταξύ άλλων – οι δήμοι Πλατανιά, Καντάνου-Σέλινου, Κισσάμου και Αποκορώνου.

Μιλάμε λοιπόν για μία παραγωγή στην οποία δεν έχουμε καμία γνώμη καλλιτεχνική (άλλωστε το ΔΗΠΕΘΕΚ είναι χωρίς Καλλιτεχνικό Διευθυντή σχεδόν ένα χρόνο τώρα) δεν έχουμε κανέναν λόγο, καμία ανάμειξη και φυσικά το θέατρο δεν ακούγεται πουθενά!

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι υπάλληλοι του θεάτρου (4 τεχνικοί και 3 διοικητικοί) ενώ είναι στις θέσεις τους και πληρώνονται κανονικά, δεν έχουν αντικείμενο εργασίας και όχι φυσικά με δική τους ευθύνη!!

Γιατί τελικά, αυτό που μας παρουσιάζουν ως συμπαραγωγή, είναι στην ουσία μία οποιαδήποτε παράσταση που κατεβαίνει έτοιμη, παρουσιάζεται και φεύγει.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, φέτος θα συμβεί το επίσης πρωτοφανές να ακολουθήσει ο πρόεδρος του θεάτρου τον θίασο σε όλες τις παραστάσεις του Ιουλίου. Αυτό είναι πρωτοφανές και εξοργιστικό για δύο λόγους: Πρώτον γιατί ποτέ ξανά πρόεδρος ενός θεάτρου δεν συμμετέχει σε περιοδεία. Αυτός που συνοδεύει είναι ο σκηνοθέτης ή ο καλλιτεχνικός διευθυντής που έχουν σχέση με την παράσταση και έχουν δουλέψει για αυτήν.

Δεύτερον, γιατί στην συγκεκριμένη περίπτωση που το ΔΗΠΕΘΕΚ είναι συμπαραγωγός μόνο σε δύο παραστάσεις εκτός Κρήτης, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πληρώσουμε 2.500 ευρώ για τις διακοπές του προέδρου, με το πρόσχημα ότι θα συνοδεύσει μια παράσταση στην οποία δεν έχει κανέναν ουσιαστικό λόγο…

Μετά από όλα αυτά, -και άλλα πολλά που δεν είναι ακόμα ώρα να αποκαλύψουμε – καλούμε τον δήμο – ως κύριος μέτοχος του θεάτρου – να μας δώσει μία πειστική απάντηση που να δικαιολογεί πώς κατάφερε αυτό το θέατρο να έχει φτάσει σε αυτό το σημείο και τι σχέδια έχει προκειμένου να μην οδηγηθεί εντελώς στην παρακμή και τον μαρασμό.

zarpanews.gr

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook