Πόσο έτοιμη είναι η Κρήτη για την νέα τουριστική σεζόν;

πόσο-έτοιμη-είναι-η-κρήτη-για-την-νέα-το-141391

hrakleio-touristesΟι πρώτες πτήσεις τσάρτερ άρχισαν να καταφθάνουν στην Κρήτη ήδη από τις 30 Μαρτίου, ωστόσο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο βαθμός ετοιμότητας τοπικών αρχών και υπουργείου για μία σεζόν, η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις «θα σπάσει όλα τα κοντέρ» αφίξεων.

Να ξεκινήσουμε με τα ευχάριστα: Η λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου από τα μέσα Μαϊου, μετά από 8 ολόκληρα χρόνια, το προσωπικό που βρίσκεται στη θέση του ήδη από την 1η Απριλίου (πέρυσι… περιμέναμε μέχρι τις 10 Ιούνιου!), αλλά και το συνεχές ωράριο από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, είναι σίγουρα θετικά βήματα που έγιναν εγκαίρως, όμως χρειάζονται ακόμη αρκετά, προκειμένου να λέμε ότι όλα είναι έτοιμα για την υποδοχή των επισκεπτών…

Κνωσός

Είναι ο τρίτος σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικός χώρος στην Ελλάδα, μετά την Ακρόπολη και το Μουσείο της Ακροπόλεως, με εισιτήρια που αγγίζουν τις 800.000! Υπολογίστε 6 ευρώ το άτομο, 3 ευρώ για άτομα άνω των 65, εκτός φυσικά από τα «ελευθέρας».

touristes-knososΟι ουρές αναμονής που δημιουργούνται κυρίως την περίοδο αιχμής μέσα στο καλοκαίρι, θα μπορούσαν κάλλιστα να αποφευχθούν, όχι με πολυδάπανες λύσεις, αλλά με τη δημιουργία ενός ακόμη εκδοτηρίου εισιτηρίων, κάτι που έχει ζητηθεί από τον προηγούμενο Νοέμβριο, μαζί με την προμήθεια ενός ακόμη υπολογιστή. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απάντηση…

knosos-touristes-ouresΤα μηχανήματα του ελέγχου των εισιτηρίων με bar code είχαν χαλάσει το χειμώνα, και μόλις πριν από λίγες μέρες, ήρθαν οι τεχνικοί από την Αθήνα να τα επιδιορθώσουν, κάτι που μέχρι να γίνει, η έκδοση γίνεται όπως παλιά… με το χέρι. Τα μηχανήματα πρέπει να είναι τοποθετημένα σε στεγασμένο χώρο, και να προστατεύονται από τον ήλιο και τη βροχή, αίτημα που επίσης έχει κατατεθεί από τους φύλακες…

Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις, προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα, του πρόσφατου παρελθόντος: Αλλαγές σε σκοινιά που είναι σάπια και κρέμονται διαλυμένα, σε ένα τέτοιο μάλιστα προσπάθησε να στηριχθεί ηλικιωμένος τουρίστας και έπεσε, σπάζοντας το χέρι του, ξύλινα στηρίγματα που έχουν σαπίσει και θέλουν αλλαγές, προστασία ορισμένων περιοχών του ανακτόρου ώστε να μη πατάνε οι επισκέπτες πάνω στα αλάβαστρα και τα φθείρουν.

Δύσκολη η πρόσβαση των ΑΜΕΑ

knosos-amea

Είναι γνωστό ότι το ανάκτορο δεν είναι ολόκληρο προσβάσιμο στα ‘Ατομα με κινητικά προβλήματα, ωστόσο η προηγούμενη φωτογραφία, μαρτυρά με τον καλύτερο τρόπο, που πρέπει να… «σκαρφαλώνουν» τα αναπηρικά καροτσάκια. Θα μπορούσαν να γίνουν μικρές επεμβάσεις με ξύλινες ράμπες ώστε να βελτιωθεί η πρόσβαση ειδικά στη βόρεια και ανατολική πλευρά, από το θέατρο μέχρι τη βόρεια είσοδο και μέχρι τις αποθήκες των μεγάλων πίθων.

Σπιναλόγκα

Το «Νησί» ως γνωστόν «απογείωσε» τα τελευταία χρόνια τις επισκέψεις στη Σπιναλόγκα, οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ τις 250.000 ετησίως. Ωστόσο παραμένουν τα προβλήματα… προσέγγισης.

spinalonga-provlita1Απαραίτητη προκειμένου να μην υπάρξει σοβαρός τραυματισμός, είναι η βελτίωση της προβλήτας του νησιού, αλλά και η εκβάθυνση στο σημείο που δένουν τα μεγάλα πλοία γιατί είναι ρηχά και «βρίσκουν» όταν πλησιάζουν. Στην επόμενη φωτογραφία βλέπετε την «τρύπα» που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από τη σκάλα του πλοίου, η οποία πρέπει να «γεμίσει».

 

spinalogka-provlitaΤο θέμα έχει προβληθεί επανειλημμένως από τους ξεναγούς οι οποίοι έχουν ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες να γίνει σύσκεψη και να εξεταστεί, μάλιστα υπάρχει μελέτη από τους αρχαιολόγους, που όμως δεν έχει παρουσιαστεί και συζητηθεί δημόσια, ούτε έχει προχωρήσει η υλοποίηση της.

Χανιά

xania-touristesΤα λεωφορεία στα Χανιά, με δημοτική απόφαση, πρέπει να σταθμεύουν… παράνομα, στην αριστερή πλευρά της οδού Ακτής Κανάρη δίπλα στο κολυμβητήριο. Το πρόβλημα ασφάλειας είναι μεγάλο, την ώρα που ακριβώς δίπλα υπάρχει χώρος σε πάρκινγκ από εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο που μπορεί να διαμορφωθεί με λίγα έξοδα!

touristes-xaniaΟ άλλος χώρος αποβίβασης / επιβίβασης είναι μπροστά από τη δημοτική αγορά Χανίων με αναγκαστικό διπλό και τριπλό παρκάρισμα λόγω έλλειψης χώρων και εκεί, ενώ υπάρχει χώρος σε απόσταση 300 μέτρων, όπου στάθμευαν τα λεωφορεία που έφερναν τους τουρίστες από τα κρουαζιερόπλοια, δεν δίνουν το χώρο στα λεωφορεία που φέρνουν τουρίστες από τα άλλα μέρη της Κρήτης. Ετσι κάνουν πιο επικίνδυνη την αποβίβαση και επιβίβαση και επιβαρύνουν τη κυκλοφορία της πόλης, ενώ τα λεωφορεία βρίσκονται συνεχώς μέσα στην πόλη…

«Πεζόδρομοι» και επαίτες

Οι ξεναγοί είναι οι επαγγελματίες του τουρισμού, οι οποίοι έρχονται σε άμεση επαφή με τους ξένους τουρίστες και απορροφούν όλους τους κραδασμούς από παράπονα που προκαλούν τα κακώς κείμενα… Το υπ’ αριθμόν ένα παράπονο των τουριστών είναι οι «κατ’ ευφημισμόν πεζόδρομοι» που μόνο πεζοί δεν τους απολαμβάνουν, όταν γεμίζουν μηχανάκια και αυτοκίνητα, διερωτώμενοι ευλόγως, γιατί συμβαίνει αυτό…

zitianoi_irakleioΗ επαιτεία χτυπάει «κόκκινο» τις ώρες που τα γκρουπ των τουριστών επισκέπτονται το κέντρο του Ηρακλείου. Τα κρούσματα κλοπών είναι αρκετά και πολλές φορές οι ίδιοι οι ξεναγοί, παίζουν το ρόλο αστυνομικών «συλλαμβάνοντας» επίδοξους κλέφτες. Η κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας προκαλεί ακόμη έναν πονοκέφαλο…

Ο Βενιζέλος και ο… Λένιν

venizelos-agalmaΕνδεικτικό του πόσο αργά είναι τα αντανακλαστικά των ιθυνόντων, ακόμα και όταν αναζητούνται απλές και ανέξοδες λύσεις είναι το γεγονός, ότι από το 2008 οπότε και άρχισαν οι μαζικές αφίξεις Ρώσων τουριστών στο Ηράκλειο, το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου στην Πλατεία Ελευθερίας, γίνεται το πιο δημοφιλές αξιοθέατο, ακριβώς επειδή οι Ρώσοι νομίζουν ότι πρόκειται για το άγαλμα του Λένιν!

rosoi-leninΤο θέμα έχει δει αρκετές φορές το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια, ωστόσο μία απλή επιγραφή και με λατινικούς χαρακτήρες, όπως βλέπετε στην κάτω φωτογραφία, που θα δείχνει ότι πρόκειται για τον Έλληνα πολιτικό και όχι τον Ρώσο, θα έλυνε απορίες!

venizelosΠηγή: ekriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook