Πως το Παλάτι σχεδίαζε να δολοφονήσει τον Ελ. Βενιζέλο | Σήμερα στο βιβλίο του Λάζαρου Λασκαρίδη που κυκλοφορεί με το «Παρασκήνιο»

Μια συνταρακτική αποκάλυψη γίνεται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του δημοσιογράφου Λάζαρου Λασκαρίδη «Η Παναγία της Τήνου σώζοι τον βασιλέα», που κυκλοφορεί αύριο Σάββατο μαζί με την εφημερίδα «Παρασκήνιο».

Βασιζόμενος σε μια άγνωστη μαρτυρία της εποχής δείχνει πως η Αυλή του βασιλιά Κωνσταντίνου Α’ σχεδίαζε ν’ αφαιρέσει εν πλω τη ζωή του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου.

Ο συγγραφέας, παραδοσιακός φίλος των Χανίων, που τα επισκέπτεται επί 25 χρόνια διαρκώς,  σε αυτή την 100 σελίδων έκδοση, εξετάζει σε αναλυτική μορφή τα τραγικά πολιτικά γεγονότα που συνέβησαν στον τόπο μας πριν από έναν αιώνα (1915) και φέρνει στο φως της δημοσιότητας νέα αποκαλυπτικά στοιχεία.

«Σε μια περίοδο-απαρχή του Εθνικού Διχασμού, κατά την οποία ο Κωνσταντίνος Α’ βρισκόταν «στα μαχαίρια» με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο βασιλιάς αρρώστησε σοβαρά. Από τα ανάκτορα ζήτησαν να βγει για πρώτη φορά από το νησί η εικόνα της Παναγίας της Τήνου για να τον σώσει…

Την ίδια ώρα, με τις Μεγάλες Δυνάμεις να ερίζουν στην ποδιά της Ελλάδας, ο Κάιζερ προειδοποιεί τον γαμπρό του Κωνσταντίνο Α’ μέχρι και για την «οικογενειακή γαλήνη» του ενώ κύκλοι της φιλοβασιλικής κυβέρνησης και της Αυλής, σχεδιάζουν δολοφονία του Βενιζέλου!

Ίντριγκες, εκλογές και μια προφητεία που επαληθεύτηκε…

Σαράντα εννέα χρόνια μετά, η εικόνα μεταφέρθηκε στο Τατόι για έναν άλλο βασιλιά και «το λάδι της σώθηκε» μαζί με το δικό του!» σημειώνει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου ο Λάζαρος Λασκαρίδης, ο οποίος δραστηριοποιείται και στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, αφού έχει εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος στην Καλλιθέα Αττικής, ως υποψήφιος δήμαρχος-επικεφαλής του συνδυασμύ «ΤΩΡΑ Καλλιθέα».

Από τις σελίδες του παρευλάνουν όλα τα μεγάλα και μη πρόσωπα της εποχής. Πέραν του πρωταγωνιστικού διδύμου Κωνσταντίνος Α’-Ελευθέριος Βενιζέλος, η βασίλισσα Σοφία, ο Δημήτριος Γούναρης, ο Κάιζερ Γουλιέλμος Β’, ο αρχιεπίσκοπος Θεόκλητος, οι πρωθυπουργοί Στέφανος Δραγούμης, Αλέξανδρος Ζαΐμης, Γεώργιος Θεοτόκης και Δημήτριος Ράλλης, ο άκρως αποκαλυπτικός γραμματέας του βασιλέως Γεώργιος Μελάς, ο διάδοχος και μετέπειτα βασιλιάς Γεώργιος Β’, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Ζαβιτσιάνος, οι τότε επιτελάρχες Βίκτωρ Δούσμανης και Ιωάννης Μεταξάς, οι δήμαρχοι Αθηναίων Σπύρος Μερκούρης και Εμμανουήλ Μπενάκης, οι υπουργοί Εμμανουήλ Ρέπουλης, Γεώργιος Μπαλτατζής και Νικόλαος Στράτος, ο μεγαλογιατρός Μαρίνος Γερουλάνος, ο έμπιστος του Βενιζέλου Κλέαρχος Μαρκαντωνάκης  καθώς και πολλά ακόμα.

Και σε μια «γέφυρα» με τα δραματικά γεγονότα που συνέβησαν έκτοτε η Παναγία της Τήνου φτάνει μισό αιώνα μετά και πάλι στην πρωτεύουσα με την ίδια αποστολή. Άλλα πρόσωπα αυτή τη φορά: Ο δευτερότοκος γιος του Κωνσταντίνου Α’, Παύλος (ως βασιλιάς), ο εγγονός του Κωνσταντίνος Β’ ως διάδοχος του θρόνου, η Φρειδερίκη, ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου, η Σοφία με τον Χουάν Κάρλος, ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο διάδοχός του και τότε αρχιμανδρίτης των ανακτόρων Ιερώνυμος Α’…

Κι όλα αυτά σ’ ένα κλίμα μυστηρίου κι έντονου παρασκηνίου με τους Αυλικούς και μερίδα του Τύπου να πρωταγωνιστούν!

Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Ιανουαρίου, κυκλοφόρησε με το «Παρασκήνιο» το (επίσης ιστορικού περιεχομένου) βιβλίο του Λάζαρου Λασκαρίδη «Να σου πω τη μοίρα σου…».

Το βιβλίο «Η Παναγία της Τήνου σώζοι τον βασιλέα», κυκλοφορεί σε όλα τα σημεία πώλησης των αθηναϊκών εντύπων και κοστίζει -μαζί με την εφημερίδα- 3,5 ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ