Πως εξηγείται το φαινόμενο του δροσερού ελληνικού καλοκαιριού | Πέρυσι συνεχείς καύσωνες, φέτος κλειστά κλιματιστικά

rod6Σε αντίθεση με το περασμένο καλοκαίρι που θύμιζε… Κατάρ, οι φετινοί θερινοί μήνες κύλησαν και κυλούν σε πολύ πιο φυσιολογικά επίπεδα θερμοκρασίας. Ειδικά για τα δεδομένα που έχουμε συνηθίσει.

Τα μελτέμια έδειξαν φέτος -για μια ακόμα φορά τα τελευταία χρόνια- μια ιδιαίτερη επιμονή. Οι άνεμοι δεν ανέβηκαν συχνά σε πολύ υψηλά επίπεδα της κλίμακας Μποφόρ, αλλά είχαν σχεδόν διαρκή ισχυρή παρουσία. Ευνοϊκός ο καιρός για όσους πέρασαν το καλοκαίρι βασικά στις πόλεις, καθώς φέτος τα κλιματιστικά έμειναν σε μεγάλο βαθμό εκτός λειτουργίας.

Το φαινόμενο του δροσερού καλοκαιριού εξήγησε στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο μετεωρολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος. «Ο Ιούνιος είχε φέτος κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες, ίσως και κάτω από τον μέσο όρο. Ταυτόχρονα, παρουσίασε μια αστάθεια, με βροχές και καταιγίδες, ειδικά στο πρώτο 15νθήμερο. Μόνο σε δύο περιπτώσεις, στις 20 Ιουνίου, καταγράφηκαν θερμοκρασίες που παραπέμπουν σε καύσωνα: στον Πύργο 40°C και στην Κέρκυρα 39°C», είπε και συνέχισε: “Ο Ιούλιος, ο παραδοσιακά πιο ζεστός μήνας του καλοκαιριού, ήταν ιδιαίτερα δροσερός. Συνεχίστηκε μια αλληλουχία από δροσερούς Ιούλιους, αφού ήταν ο έβδομος στη σειρά, ύστερα από τον Ιούλιο του 2006 που ήταν πραγματικά θερμός”.

“Καθ΄όλη τη διάρκεια του φετινού Ιουλίου είχαμε ένα μόνο ζεστό επεισόδιο, το διήμερο 29-30 Ιουλίου, όπου καταγράφηκαν μέγιστες θερμοκρασίες 41°C στη Σπάρτη και 39°C σε Κόνιτσα, Σέρρες, Λάρισα, Λιβαδειά και Ανδρο. Ο φετινός Ιούλιος σφραγίστηκε όμως από τους ανέμους του. Για οκτώ ημέρες επικράτησαν θυελλώδεις άνεμοι, με ένταση οκτώ μποφόρ ή και παραπάνω, κυρίως στο Αιγαίο. Αλλά και οι ημέρες που έπνευσαν άνεμοι 6-7 μποφόρ ήταν πολλές. Μάλιστα, οι άνεμοι παρουσίαζαν μια επιμονή, δεν έπεφταν κάθε βράδυ όπως συνηθίζεται”.

Πώς εξηγείται το φετινό δροσερό και αεράτο καλοκαίρι; «Ο καιρός στην Ελλάδα επηρεάζεται από τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Το φετινό καλοκαίρι ήταν πολύ ζεστό στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, καθώς η εισβολή των θερμών αέριων μαζών από την Αφρική προχώρησε πολύ βαθιά μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο. Αυτή η θερμή προέλαση δημιούργησε μια αντίδραση, οδηγώντας ψυχρότερες αέριες μάζες να κινηθούν προς τη νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, ενισχύοντας βόρειους ψυχρότερους ανέμους και τα μελτέμια, που χαρακτήρισαν το φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα», καταλήγει ο κ. Ζιακόπουλος.

Πηγή: iefimerida

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΕλληνοαμερικανικό site βρίσκει δουλειά σε Έλληνες!
Επόμενο άρθροΣμαραγδής | Ψάχνει φράγκα για τον “Καζαντζάκη” και “γλύφει” τον Σαμαρά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ