Προθεσμία για συμφωνία ως το τέλος της εβδομάδας

προθεσμία-για-συμφωνία-ως-το-τέλος-της-42086

EUROGROUPΣε σκληρό μπρα ντε φερ, μεταξύ κυβέρνησης και εταίρων εξελίσσεται η υπόθεση της τέταρτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος με τους εταίρους να δίνουν στην χώρα περιθώριο μέχρι το τέλος της εβδομάδας για να καταλήξει σε συμφωνία.

Ελληνική διπλωματική πηγή μετέφερε στον ελληνικό Τύπο την συγκεκριμένη πληροφορία πέντε ώρες πριν από την καταληκτική συνέντευξη τύπου, όπου ο πρόεδρος του eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την ελπίδα για κατάληξη ως το τέλος της εβδομάδας, βασιζόμενος σε «ενθαρρυντικά σημάδια» και «ενδείξεις προόδου».

Η διπλωματική πηγή έκανε λόγο για κριτική στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, για ικανοποιητική πρόοδο στα δημοσιονομικά και για περιθώριο ως το τέλος της εβδομάδας. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δεν μίλησε στον Τύπο καθώς το eurogroup ακολούθησε διακυβερνητική διάσκεψη των 18 του ευρώ για τις τραπεζικές εκκαθαρίσεις.

Στην πράξη, το eurogroup επέστησε την προσοχή στην Ελληνική πλευρά σε μια σειρά από σημεία:

-Για να λάβει η Ελλάδα χρηματικές καταβολές από τα υπολειπόμενα 10,1 δισ. του ελληνικού πακέτου πρέπει να συμφωνήσει, αλλά και να νομοθετήσει επί των συμφωνηθέντων,

-Δεν θα γίνουν καταβολές που αντιστοιχούν σε προαπαιτούμενα που δεν έχουν εκπληρωθεί,

-Οι υπουργοί Οικονομικών αποδέχονται πως το δημοσιονομικό κενό του 2014, όπως είχε υπολογιστεί τον Ιανουάριο μπορεί να κλείσει με μέτρα μόνιμου και διαρθρωτικού χαρακτήρα, όπως οι απολύσεις, η κινητικότητα, οι φορολογικές αλλαγές, η μείωση του μισθού των νεοπροσλαμβανόμενων στο δημόσιο, η μεταφορά μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 σε «μετρητά» στο 2014 και η μείωση των δαπανών των υπουργείων,

-Οι εταίροι συνεχίζουν και θεωρούν το πλεόνασμα μη βιώσιμο και κάνουν λόγο για κενό 2,8 δισ. στο 2015, χωρίς ωστόσο να βιάζονται για την ψήφιση συγκεκριμένων μέτρων,

-Το eurogroup στηρίζει αμέριστα την τρόικα σε σχέση με τις απαιτήσεις επί των διαρθρωτικών μέτρων και μεταρρυθμίσεων, όπως αυτές που περιέχονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ,

-Το eurogroup καταλογίζει στις ελληνικές αρχές έλλειψη πολιτικής βούλησης και ιδιοποίησης του προγράμματος σε σχέση με τις καθυστερήσεις,

 

απευθύνει μήνυμα πως ο χρόνος τελειώνει και ως εκ τούτου για να εκταμιευθούν τα ποσά που απαιτούνται εγκαίρως, η συμφωνία επί του εδάφους θα πρέπει να κλείσει, το EWG να λάβει γνώση και να εισηγηθεί στους υπουργούς Οικονομικών κατά την συνεδρίαση της 1ης Απριλίου.

Η δε ελληνική πλευρά φαίνεται πως έλαβε το μήνυμα και ο υπουργός οικονομικών το μετέφερε ήδη στον πρωθυπουργό, ο οποίος καλείται να λάβει την πολιτική απόφαση για το τι μέλει γενέσθαι. Ωστόσο προσήλθε στη συνεδρίαση επιδιώκοντας να πάρει άλλη μια μεγάλη παράταση χρόνου, πέραν και της 1ης Απριλίου, ελπίζοντας στις θετικές ανακοινώσεις της eurostat στις 23 του μήνα.

Ζητά δε από τους εταίρους να μην περάσει τίποτα το βαρύ από το ελληνικό κοινοβούλιο πριν από τις ευρωεκλογές.

Οι εταίροι αντιτείνουν ότι χωρίς νομοθέτηση το μέγιστο ποσό που μπορεί να λάβει η χώρα φτάνει τα 5 δισ. ευρώ, από τη δόση του Δεκεμβρίου και τον 4ο έλεγχο (όχι τον 5ο οι όροι του οποίου λόγω χρονικών περιορισμών συζητούνται ταυτόχρονα).

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι μπορεί να βρει τα υπόλοιπα 4 δισ. για τις λήξεις του Μαΐου με δημοπρασίες εντόκων γραμματίων. Προς το παρόν δε, αρνείται να κάνει πίσω στις περισσότερες από τις θέσεις της τρόικας.

Ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης για παράδειγμα που βρέθηκε και αυτός στις Βρυξέλλες, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η νομοθέτηση περί ομαδικών απολύσεων, όπως την προτείνει ο ίδιος με μεταφορά του δικαιώματος βέτο σε άλλο επίπεδο εκπληρώνει τις απαιτήσεις της τρόικας. Η τρόικα δε, θεωρεί πως αυτό δε συμβαίνει. Σε κάθε περίπτωση οι πιθανότητες για συμφωνία τόσο σύντομα είναι μικρές.

Ο δε Γ. Ντάισελμπλουμ κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση «να πράξει τα μέγιστα ώστε η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας να ολοκληρωθεί τάχιστα», λέγοντας ξεκάθαρα ότι «χρειάζεται περισσότερη δουλειά προτού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση», αλλά όπως κατάλαβε «έχει επιτευχθεί πρόοδος και μπορούμε να είμαστε ελαφρώς αισιόδοξοι ότι μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας». Ο Όλι Ρεν έκανε και αυτός λόγο για εμπόδια.

Σε σχέση τέλος με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών το eurogroup κατά τον πρόεδρό του έλαβε γνώση πως αυτό θα γίνει από τις αγορές σε αυτή τη φάση και κατά συνέπεια η μονομερής ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δεν συνιστά λόγο για κάποια εμπλοκή με τους εταίρους.

Η μπάλα είναι και πάλι στο γήπεδο της Αθήνας.

 

Πηγή : real.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook