Ποιοι κάνουν κουμάντο στα Χανιά; | Παραίτηση Βλαχάκη από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο

ποιοι-κάνουν-κουμάντο-στα-χανιά-παραί-619220

Την παραίτηση του από την θέση του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων υπέβαλε με ανακοίνωση του ο μέχρι σήμερα πρόεδρος του κ. Μιχάλης Βλαχάκης.

Ο κ. Βλαχάκης με μια αιχμηρή ανακοίνωση, προς συγκεκριμένους αποδέκτες και με αφορμή το νόμο του υπουργείου ναυτιλίας που δημοσιεύτηκε χθες στο ΦΕΚ και προστατεύει για δύο χρόνια τις αυθαίρετες κατασκευές (τέντες, πέργκολες, σκίαστρα) στα Λιμάνια όλης της χώρας (δείτε εδώ), θέτει μια σειρά από ερωτήματα που προφανώς κάποιοι οφείλουν να απαντήσουν.

Η επιστολή παραίτησης του κ. Βλαχάκη:

«Η αγάπη για την πόλη μας, ο σεβασμός και το χρέος μας στην μακραίωνη ιστορία της δεν μπορεί να είναι θεωρητική τοποθέτηση αλλά πράξη τολμηρή που βασίζεται στο αίσθημα του δικαίου, της ηθικής πολίτικης και  υπεύθυνης στάσης.

Το Ενετικό λιμάνι των Χανίων είναι μνημείο που αποτελεί πόλο έλξης τουριστών και περιηγητών, στολίδι και κληρονομία μας, ζωντανή μνήμη. Απαιτείται στην  λογική της  ισόρροπης και μακροπρόθεσμης  ανάπτυξης , να το βελτιώσουμε αισθητικά, σεβόμενοι τα αρχιτεκτονικά  χαρακτηριστικά του, το ανθρωπογενές και  φυσικό περιβάλλον  έτσι  ώστε να διασωθεί από την εικόνα της άναρχης εκμετάλλευσης του.

Επιδίωξα μαζί με τους συνεργάτες μου να φανώ συνεπής στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις εγκαινιάζοντας  μια άλλη λογική στην διαχείριση των κοινών.

Δρομολογήσαμε διαδικασίες πρωτόγνωρες και καινοτόμες, προχωρήσαμε με τόλμη σε ρήξεις ,  αλλά πάντα  αφουγκραζόμενοι την κοινωνία.  Θελήσαμε με νόμιμες διαδικασίες να συμβάλουμε με όσα μέσα διαθέτουμε,  στην αναβάθμιση αυτής της  βιτρίνας του δήμου μας.

Στοχοποιήθηκα  συστηματικά από ορισμένους  που  έχουν αναγάγει την ασυδοσία σε κεκτημένο δικαίωμα, από πολιτικές παρατάξεις που στον βωμό της ψηφοθηρίας θυσιάζουν την επίλυση χρόνιων προβλημάτων του Δήμου. Επένδυσαν στον πολιτικό μου αφανισμό, πιστεύοντας ορθά ότι εάν  δεν τα καταφέρω είναι δεδομένο, ότι δεν θα τολμήσει καμία δημοτική αρχή να ξανά ακουμπήσει αυτά τα θέματα.

Παρά τις συκοφαντίες, τις απειλές και την προσπάθεια πολιτικής  απομόνωσης,  επέλεξα να είμαι χρήσιμος στην κοινωνία και όχι αρεστός σε μικρά ή μεγάλα συμφέροντα που δεκαετίες φρενάρουν τα Χανιά.

Με τους συνεργάτες μου προχωρήσαμε στην εκπόνηση μελέτης για τον καθορισμό του προς παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου εντός της χερσαίας λιμενικής ζώνης συνολικής επιφάνειας  4.551 μ2. Παράλληλα υπογράψαμε προγραμματική σύμβαση με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος για την εκτεταμένη διερεύνηση όλων των θεμάτων που αφορούν τις κατασκευές στους προς παραχώρηση κοινόχρηστους χώρους στον Ενετικό Λιμένα.  Έως σήμερα έχουν παραδοθεί από το ΑΠΘ οι Α’ και Β’ φάσεις του ερευνητικού προγράμματος.  Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προγράμματος, έγινε στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στις 10-10-2017, ενώπιον κοινού και επιχειρηματιών του Ενετικού Λιμένα.  Η θετική ανταπόκριση των επιχειρηματιών για τις προτεινόμενες κατασκευές αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα και για το λόγο αυτό συμφωνήσαμε οι νέες μορφές σκιαδίων και εξοπλισμού να μπορούν να υλοποιηθούν πριν την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου του 2018.

Σήμερα,  μετά την ψήφιση του νόμου, προβληματιζόμαστε για  ακόμα μια  φορά,  κατά πόσον η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να αυτοδιοικηθεί;  ποιος αποφασίζει  και  για ποιους;  πως ψηφίζονται τα νομοσχέδια εν μια νυχτί;  πια είναι άραγε τα κίνητρα  αυτής της απόφασης;  ποιοι ακούνε ποιους;  και τελικά,  ποιοι εκπροσωπούν ποια συμφέροντα;  Mια προσπάθεια καθόλα επιστημονικά δρομολογημένη στην φάση  της ολοκλήρωσης, ανακόπτεται στο όνομα μιας ψηφοθηρικής λογικής.  Απογοήτευση, οπισθοδρόμηση και ανακοπή μιας  σοβαρής και συνεπούς προσπάθειας, αντίστοιχης με όσα η ιστορία της πόλης μας απαιτεί από εμάς.

Θλίβομαι για όλους αυτούς που μεθοδεύουν ή ψηφίζουν τις φωτογραφικές  ρυθμίσεις, υπηρετώντας τα συμφέροντα των ολίγων και των εκλεκτών. Μετά από αυτές τις εξελίξεις,  που μεγαλώνουν  την απόσταση που χωρίζει τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών  από την κεντρική πολιτική εξουσία, υποβάλω δημόσια την παραίτηση μου από την θέση του προέδρου του δημοτικού λιμενικού ταμείου Χανίων.”

Νωρίς το πρωί, ο κ. Βλαχάκης μιλώντας στον Super fm 89.6, έκανε λόγο για μια φωτογραφική ρύθμιση αναφερόμενος σε αυτή του Υπουργείου Ναυτιλίας για τις αυθαίρετες κατασκευές στα λιμάνια και αναφέρθηκε με νόημα στη στενή σχέση που είχε ο πρώην δήμαρχος Χανίων κ. Μανώλης Σκουλάκης με τον σημερινό υπουργό κ. Κουρουμπλή, καθώς είχαν συνεργαστεί, όντας και οι δύο μέλη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

Ακούστε τι είπε ο κ. Βλαχάκης στον Δημήτρη Παππά:

zarpanews.gr

2 thoughts on “Ποιοι κάνουν κουμάντο στα Χανιά; | Παραίτηση Βλαχάκη από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook