Ποιες περιοχές κινδυνεύουν περισσότερο στα Χανιά από πλημμύρες και ακραία καιρικά φαινόμενα

ποιες-περιοχές-κινδυνεύουν-περισσότ-731424
Φωτογραφία αρχείου

Ο σχεδιασμός και οι δράσεις της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων για την αντιμετώπιση κινδύνων από έντονα καιρικά φαινόμενα τον χειμώνα και ο συντονισμός όλων των εμπλεκομένων φορέων, βρέθηκαν στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης του συντονιστικού πολιτικής προστασίας, το πρωί της Δευτέρας.

Νέες αρμοδιότητες χωρίς πόρους για τις Περιφέρειες

Αισιόδοξος για το επίπεδο ετοιμότητας των υπηρεσιών εμφανίστηκε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης: «Γνωρίζουμε ακριβώς ποια είναι τα προβληματικά σημεία και θα αξιοποιήσουμε την εμπειρία μας για να προλάβουμε» τόνισε, σημειώνοντας όμως πως τα τελευταία χρόνια τα καιρικά φαινόμενα είναι ιδιαίτερα ακραία.«Πρέπει να είμαστε σε άμεση επικοινωνία τη στιγμή που εξελίσσεται το φαινόμενο και να συνεργάζονται όλοι, Δήμαρχοι, υπηρεσίες, εργολάβοι για άμεσες παρεμβάσεις ακόμα και τη νύχτα.» τόνισε.Πλέον, όπως έκανε γνωστό, η αρμοδιότητα για καθαρισμό ρεμάτων και ποταμών έχει περάσει στην Περιφερειακή Ενότητα, χωρίς όμως τη συνακόλουθη χρηματοδότηση. «Κατά τα άλλα χρηματοδότηση υπάρχει, ετοιμότητα υπηρεσιών υπάρχει» κατέληξε.Τα σημεία που κινδυνεύουν 

Στις δράσεις και τον σχεδιασμό της Π.Ε. Χανίων, αναφέρθηκε ο προϊστάμενος πολιτικής προστασίας, Γιάννης Βερυκοκίδης, ο οποίος παρουσίασε τον χάρτη με τα σημεία που αντιμετωπίζουν κίνδυνο για κατολισθήσεις, πλημμύρες, αποκλεισμό από χιόνια και υπερχειλίσεις ρεμάτων:

Κατολισθήσεις: Εθνική οδός από Κολυμπάρι έως Νοπήγεια, Παλιά εθνική οδός στα Νοχιά, Επαρχιακός δρόμος Κολυμπάρι – Ροδωπού, Εθνική οδός τμήμα από κόμβο Γαλατά έως κόμβο Πλατανιά, Παλιά εθνική οδός στην «κακιά στροφή» στο Καλαμάκι, Εθνική οδός στο Καλάμι και στον Δήμο Σφακιών ο δρόμος Ίμπρος – Σφακιά και στον Δήμο Καντάνου – Σελίνου το επαρχιακό δίκτυο του Σελίνου.Πλημμύρες: Κάτω Σούδα (ΜΑΙΧ), Λιβάδεια, Νέα Κυδωνία, Κλαδισός, Πλατανιάς (Πάνω Πλατανιάς, Γεράνι και παραλιακές περιοχές από Ταυρωνίτη έως Κολυμπάρι)

Χιόνια: Περιοχή Μουστάκο (δρόμος Βουτά) δρόμος προς Σέμπρωνα (Πέτρα – Σελί) Ορεινός δρόμος Σφακίων

Ποτάμια – Χείμαρροι: Δήμος Πλατανιά και Δήμος Σφακίων

«Συγχαρητήρια στα Χανιά» έδωσε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης για θέματα πολιτικής προστασίας, Γιάννης Λιονταράκης που διαπίστωσε ότι οι φορείς και οι υπηρεσίες βρίσκονται σε υψηλή εγρήγορση κάτι που φάνηκε από την μεγάλη συμμετοχή στην σύσκεψη.

Σημειώνεται ότι παρόντες ήταν εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Περιφέρειας Κρήτης των Δήμων του νομού, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Ερυθρού Σταυρού και πολλών εθελοντικών οργανώσεων.

Να γίνουν έγκαιρα οι εργασίες

Ο περιφερειακός διοικητής Κρήτης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Γιάννης Μαραγκάκης, ζήτησε από τους αρμόδιους να προχωρήσουν στις εργασίες που είναι απαραίτητες ενόψει χειμώνα. Συγκεκριμένα ζήτησε σήμανση και φωτισμό στο οδικό δίκτυο, καθαρισμό των πάρκινγκ της εθνικής οδού, έργα απορροής και επικοινωνία με όλους τους αρμόδιους την ώρα του φαινομένου ώστε αν χρειαστεί να γίνονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ή και απαγόρευση κυκλοφορίας.

«Πρόστιμα στους παραβάτες»

Να μπουν πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφώνονται με τις απαγορεύσεις και αγνοούν τις προειδοποιήσεις, ζήτησε ο Δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης. Ο ίδιος σημείωσε ότι μετά τις περυσινές πλημμύρες έχουν γίνει επτά έργα απορροής από Πλατανιά μέχρι Κολυμπάρι ειδικά στις περιοχές που είναι πυκνοκατοικημένες και έχουν δυσκολία στην απορροή. Παράλληλα ζήτησε από την Π.Ε. Χανίων να έχει ανοιχτές εργολαβίες ώστε να υπάρχει δυνατότητα άμεσης παρέμβασης.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook