Πλέει προς την Ιταλία το MV Cape Ray για να παραλάβει τα χημικά της Συρίας

cape ray1Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Associated Press, το αμερικάνικο MV Cape Ray έφυγε από το λιμάνι της Ρότα στην Ισπανία την Τρίτη και ήδη κατευθύνεται προς την Ιταλία όπου θα παραληφθούν οι ποσότητες των χημικών που πρέπει να καταστραφούν.

Το Πεντάγωνο πάντως αναφέρει ότι το Cape Ray θα φτάσει στο λιμάνι Gioia Tauro σε αρκετές ημέρες.

Τα επικίνδυνα χημικά θα μεταφορτωθούν στο Cape Ray από ένα δανέζικο πλοίο που τα μετέφερε από τη Συρία, δήλωσε ο αξιωματούχος. Η διαδικασία αυτή είναι πιθανό να κρατήσει δύο μέρες.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου αρνήθηκαν να σχολιάσουν το είδος της ασφάλειας που οι ΗΠΑ θα παρέχουν στο Cape Ray, αλλά τονίσαν ότι σκοπεύουν να το προστατεύσουν με ναυτικές δυνάμεις.

ximika 1Το πλοίο είναι εξοπλισμένο με ειδικό εξοπλισμό αξίας 5.000.000 δολάριων και θα επεξεργαστεί τα χημικά αέρια μουστάρδας και το μεθυλοφωοφονυλ διφθοριδίου, ή «DF», ένα πρόδρομο συστατικό του σαρίν.

Τα υποπροϊόντα από τα χημικά όπλα θα παραδοθούν σε εγκαταστάσεις στη Γερμανία και τη Φινλανδία όπου θα υποστούν περαιτέρω επεξεργασία, είπε ένας αξιωματούχος του Πενταγώνου. Κανένα χημικό δεν θα πάει στις ΗΠΑ.

Η μέθοδος της υδρόλυσης εν πλω δοκιμάζεται πειραματικά στην περίπτωση αυτή πρώτη φορά παγκοσμίως.

Για την καταστροφή όλου του χημικού οπλοστασίου θα χρειαστούν περίπου τέσσερις μήνες.

cape ray

Πηγή: agonaskritis.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ