Παππάς: Παρεμβάσεις μηδενικού δημοσιονομικού αθροίσματος | Κανένα περιθώριο λιτότητας

παππάς-παρεμβάσεις-μηδενικού-δημοσι-500911

«Δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω λιτότητα. Όποιες παρεμβάσεις γίνουν θα είναι μηδενικού δημοσιονομικού αθροίσματος», ξεκαθάρισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Νίκος Παππάς, διευκρίνισε ότι «όλα θα γίνουν ταυτόχρονα και θα ψηφιστούν μαζί τα μέτρα και τα αντιμέτρα, που θα ισχύσουν από το 2019».

Υπογράμμισε πως υπάρχουν δυνατότητες να γίνουν δημοσιονομικές παρεμβάσεις που να αλλάξουν το μείγμα πολιτικής, τονίζοντας πως πρέπει να ρίξουμε το βάρος, από την λιτότητα, στις μεταρρυθμίσεις, αναφέροντας τι δηλώσεις Ντάισεμπλουμ και Μοσκοβισί.

«Αν υπάρξει παρέμβαση στο φορολογικό για μείωση του αφορολόγητου τότε θα πρέπει να ανιχνεύσουμε τα μέτρα που θα δίνουν κοινωνικά δίκαιες και αποτελεσματικές φοροελαφρύνσεις», σημείωσε ο κ. Παππάς.

Ανέφερε ως παράδειγμα ότι μπορεί να αυξηθεί ο φόρος πολυτελείας και να μειωθεί ο φόρος για τα βασικά είδη διατροφής. Ανάμεσα στις φοροελαφρύνσεις είναι και η μείωση του ΕΝΦΙΑ, πρόσθεσε.

Για τα εργασιακά επισήμανε πως υπάρχει αισιοδοξία και του ιδίου και της κυβέρνησης πως «θα καταφέρουμε εντός του χρονικού πλαισίου του προγράμματος να επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να μην αυξηθεί το ποσοστό των ομαδικών απολύσεων».

Υπογράμμισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση το συντομότερο δυνατόν, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει λόγος καθυστερήσεων. «Είναι μια καλή ευκαιρία να διαπιστώσει και η διεθνής κοινότητα αν κάποιοι, για λόγους σκοπιμότητας, καθυστερούν» επισήμανε.

Υπογράμμισε, πως η υπάρχουσα συμφωνία έχει βαθμούς ελευθερίας όπως η παροχή της 13ης σύνταξης και η παροχή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους.

«Η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει προς τα δημοσιονομικά και το πλεόνασμα θα κινηθεί πάνω από το 2%» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παππάς, για να συμπληρώσει πως ακόμα και το ΔΝΤ σταμάτησε να επιμένει για νομοθέτηση μέτρων πριν το 2018 και μετά το 2019.

Έως και πριν 2-3 μέρες είχαμε τρομοκρατικά πρωτοσέλιδα και τη ΝΔ να ζητά εκλογές, τόνισε ο κ. Παππάς, για να προσθέσει: «Σήμερα έχουμε τις απαιτήσεις των δανειστών για περισσότερα μέτρα να μην έχουν περάσει και το πρόγραμμα να προχωρά στη βάση των συμφωνηθέντων».

Επανέλαβε πως δεν είναι λογικό να ζητά κανείς νέα μέτρα, ενώ σε ερώτηση για την πιθανότητα νέων παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό απάντησε: « Εμείς ξεκινάμε από το γεγονός ότι έχει ολοκληρωθεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και οι οποίες αλλαγές θα είναι οριακές». Υπενθύμισε ότι υπήρχε δέσμευση από την προηγούμενη κυβέρνηση για κατάργηση του ΕΚΑΣ και υποστήριξε πως «στη διαπραγμάτευση δεν καταφέραμε να αποσύρουμε αυτό το μέτρο».

Ο Νίκος Παππάς αναρωτήθηκε με βάση «ποιο επιχείρημα είναι απαραίτητο το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα την ώρα που ακόμα και ο Βόλφανγκ Σόιμπλε, δηλώνει πως εμπιστεύεται τα νούμερα της Κομισιόν».

Τέλος κατηγόρησε τη ΝΔ για αντιπολιτευτικό βέρντιγκο, και εκτίμησε ότι το χθεσινό αποτέλεσμα του Eurogroup ήταν ψυχρολουσία. Πάντως κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να πει ποια είναι η θέση της για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και μπρος.

altsantiri.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook