Παγκόσμια ανησυχία και κατακραυγή για τη βόμβα υδρογόνου

παγκόσμια-ανησυχία-και-κατακραυγή-γι-581120

Ανησυχία και φόβο έχει προκαλέσει η νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή από τη Βόρεια Κορέα. Η δόνηση που σημειώθηκε έγινε αισθητή στη βορειοανατολική Κίνα, όπως μετέδωσαν τα επίσημα κινεζικά μέσα, αλλά και χρήστες του διαδικτύου.

Η σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών έγινε αισθητή για «περίπου 8 δευτερόλεπτα» σε πολλές περιοχές της επαρχίας Τζιλίν της Κίνας, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Οι μεθοριακές πόλεις Γιαντζί και Μπαϊσάν επλήγησαν από τη σεισμική δόνηση, η οποία όμως έγινε αισθητή και στην πρωτεύουσα της επαρχίας, την Τσανγκτσουνγκ, η οποία βρίσκεται περισσότερα από 400 χιλιόμετρα μακριά από τον ποταμό που χωρίζει την Κίνα από τη Βόρεια Κορέα.

«Στη Γιαντζί (…) κοιμόμουν και η δόνηση με ξύπνησε», έγραψε ένας κάτοικος στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Weibo, ενώ ένας άλλος επεσήμανε ότι η δόνηση ήταν τόσο ισχυρή που βγήκε αμέσως από το σπίτι του.

«Η πυρηνική δοκιμή πραγματοποιήθηκε μόλις 174 χιλιόμετρα μακριά από μια κινεζική επαρχία», τονίζει ένας άλλος χρήστης του διαδικτύου. «Πραγματοποιώντας αυτή τη δοκιμή (η Πιονγκγιάνγκ) σπέρνει την καταστροφή, οδηγούμαστε βήμα βήμα στον πόλεμο ή την καταστροφή», σχολίασε κάποιος άλλος

Ένας χρήστης του Weibo εξέφρασε μάλιστα την ανησυχία του για την αδιαφορία που δείχνει η υπόλοιπη χώρα: «η χώρα δεν ανησυχεί για τις τρεις επαρχίες της! Μια νέα πυρηνική δοκιμή και δεν ανησυχεί η χώρα;».

Την ίδια ώρα η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Κίνας ανακοίνωσε ότι ξεκινά σήμερα έκτακτους ελέγχους των επιπέδων ραδιενέργειας στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα.

Στο μεταξύ τα επίπεδα ραδιενέργειας στη ρωσική Άπω Ανατολή βρίσκονται σήμερα «στα κανονικά επίπεδα», έγινε γνωστό από τις υπηρεσίες ελέγχου, ενώ κάτοικοι του Βλαδιβοστόκ δήλωσαν ότι ένιωσαν τη δόνηση που προκλήθηκε από την πυρηνική δοκιμή.

«Δεν καταγράφηκε καμία αύξηση της ραδιενέργειας στην περιοχή Πριμόρσκι», επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία ελέγχου.

Διεθνής καταδίκη

Το Πεκίνο «καταδίκασε έντονα» τη νέα πυρηνική δοκιμή, καλώντας την Πιονγκγιάνγκ να «σταματήσει να επιδεινώνει την κατάσταση» με «κινήσεις που δεν είναι προς το συμφέρον της».

Η Βόρεια Κορέα «αγνόησε τη γενική αντίθεση της διεθνούς κοινότητας και πραγματοποίησε μια νέα πυρηνική δοκιμή. Η κυβέρνηση της Κίνας εκφράζει την αποφασιστική αντίθεσή της και καταδικάζει έντονα» την ενέργεια αυτή, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας την Πιονγκγιάνγκ να σεβαστεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν ζήτησε να δοθεί «η πιο ισχυρή» απάντηση στη Βόρεια Κορέα. Ο Μουν επεσήμανε ότι θα πιέσει ώστε να ληφθούν «όλα τα διπλωματικά μέτρα, και κυρίως ενέργειες από το Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να απομονωθεί εντελώς η Βόρεια Κορέα», τόνισε ο σύμβουλός του Τσουνγκ Έουι-Γιονγκ μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Παράλληλα Ουάσινγκτον και Σεούλ συζήτησαν το ενδεχόμενο να αναπτύξουν στην κορεατική χερσόνησο αμερικανικά στρατηγικά στρατιωτικά μέσα, πρόσθεσε ο Τσουνγκ.

Ο αμερικανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Χ.Ρ. Μακμάστερ δήλωσε στον ιάπωνα ομόλογό του ότι οι ΗΠΑ είναι απολύτως δεσμευμένες στην υπεράσπιση της Ιαπωνίας. Ο ΜακΜάστερ έδωσε αυτές τις διαβεβαιώσεις στη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Σοτάρου Τανιούτσι, γενικό διευθυντή του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Ιαπωνίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Βάσει της συμφωνίας που έχουν συνάψει Ιαπωνία και ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον έχει δεσμευθεί να υπερασπίζεται το Τόκιο. Εξάλλου έχει θέσει την Ιαπωνία κάτω από την πυρηνική της ομπρέλα, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του Τόκιο με πυρηνικά όπλα.

Και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την πυρηνική δοκιμή. Όπως ανέφερε, η Βόρεια Κορέα δημιουργεί «σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια» στην περιοχή.

Πηγή: naftemporiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook