Πάνος Μουζουράκης: Προσεχώς και Βίκινγκ

πάνος-μουζουράκης-προσεχώς-και-βίκιν-630073

Τραγουδοποιός, ηθοποιός και performer. Με σπάνιο χάρισμα στην επικοινωνία. Αν και ο ίδιος θέλει με κάθε τρόπο να δηλώνει αντισυμβατικός ενσαρκώνοντας ένα δικό του υβρίδιο αντιστάρ, ο Πάνος Μουζουράκης λάμπει σε ό,τι κι αν κάνει. Και φαίνεται ότι είναι καιρός να διαπιστώσει αν αυτή η λάμψη που θιασώτες αλλά ακόμα και τιμητές διαπιστώνουν σε εκείνον είναι αρκετά φωτεινή ώστε να γίνει το διαβατήριο για το πέρασμά του στη μεγαλύτερη βιομηχανία του θεάματος, το Χόλιγουντ. Αλλωστε την πράσινη κάρτα για την παραμονή του στις Ηνωμένες Πολιτείες την έχει ήδη εξασφαλίσει.

Γι’ αυτό και ο αεικίνητος καλλιτέχνης, ελεύθερος από τις υποχρεώσεις του στο «The Voice», αλλά και από τις εμφανίσεις του στην «Ανοδο», που παρεμπιπτόντως ήταν sold out, θα ετοιμάσει τις βαλίτσες του ώστε στις αρχές Φλεβάρη να κάνει το μεγάλο ταξίδι στη δυτική ακτή των ΗΠΑ και ένα ακόμα μεγαλύτερο βήμα στην καριέρα του. Οχι αναζητώντας στον ήλιο μοίρα, όπως τόσοι και τόσοι ομότεχνοί του, ως ένας φέρελπις και δουλευταράς καλλιτεχνικός μέτοικος, αλλά έχοντας ήδη κάποια στέρεα και ελπιδοφόρα δεδομένα στα χέρια του.

Ηδη ο Μουζουράκης έχει ολοκληρώσει τα γυρίσματα για το «Mamma Mia! Here we go again» ή αλλιώς το sequel του επιτυχημένου εμπορικά φιλμ. Μάλιστα σε όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου τις ημέρες όπου δεν εργαζόταν για το «The Voice» πηγαινοερχόταν στο Λονδίνο. Μπορεί ο ρόλος του να μην είναι ο μεγαλύτερος ή ο πιο αβανταδόρικος, όμως και μόνο το γεγονός ότι συμμετέχει σε blockbuster με τη Μέριλ Στριπ, τον Κόλιν Φερθ, τον Πιρς Μπρόσναν και τη Σερ είναι από μόνο του ένας καλός οιωνός για το διεθνές άνοιγμα που έχει αποφασίσει να επιχειρήσει. Και δεν είναι μόνο αυτό.

Πάνος Μουζουράκης και Ζήσης Ρούμπος επί σκηνής
Ο πιο καλός ο… Viking

Ο 38χρονος τραγουδοποιός έχει περάσει από αρκετά δοκιμαστικά για τη δημοφιλή σειρά «Vikings» και βρίσκεται πολύ κοντά στην τελική επιλογή. Εκεί, αν όλα πάνε καλά, θα υποδυθεί έναν Βάραγγο, δηλαδή έναν Βίκινγκ από εκείνους που κινήθηκαν ανατολικά, εκχριστιανίστηκαν και έγιναν τελικά μέλη της βυζαντινής φρουράς. Προφανώς και η γνώση των ελληνικών είναι κάτι που εκτιμάται από τους παραγωγούς της σειράς. Αλλωστε δεν πάνε παρά μόλις λίγες εβδομάδες από την ημέρα που ένα post της παραγωγής που αναζητούσε ελληνόφωνους βοηθητικούς ηθοποιούς πέριξ του Δουβλίνου έγινε ανάρπαστο.

Ο Μουζουράκης βέβαια δεν προορίζεται για το μπούγιο, αλλά για κανονικό ρόλο – σίγουρα μεγαλύτερο, λόγου χάρη, από τα 7 δευτερόλεπτα της Τόνιας Σωτηροπούλου στο «Skyfall» ή τα άλλα τόσα της Κατερίνας Μουτσάτσου στο «Hangover». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Μουζουράκης θα δοκιμάσει την τύχη του και σε οντισιόν για το «Walking Dead». Και προφανώς θα ακολουθήσει συνέχεια, αφού είναι αποφασισμένος να μείνει για καιρό στις ΗΠΑ και να παλέψει για το όνειρό του. Εξάλλου έχει όλα τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά αλλά και μία σπάνια καλλιτεχνική ευελιξία για να κάνει την προσπάθεια. Μοναδική τροχοπέδη φαίνεται ότι είναι τα αγγλικά του, τα οποία πρέπει να μάθει να μιλά ως Αμερικανός, αν θέλει να τα καταφέρει.

Ο 38χρονος τραγουδοποιός έχει περάσει από αρκετά δοκιμαστικά για τη δημοφιλή σειρά «Vikings» και βρίσκεται πολύ κοντά στην τελική επιλογή. Εκεί, αν όλα πάνε καλά, θα υποδυθεί έναν Βάραγγο, δηλαδή έναν Βίκινγκ από εκείνους που κινήθηκαν ανατολικά, εκχριστιανίστηκαν και έγιναν τελικά μέλη της βυζαντινής φρουράς
Ο μέντορας Γιάνσεν

Η μετανάστευση στις ΗΠΑ δεν είναι μια καινούρια ιδέα για τον Μουζουράκη, αλλά αποτέλεσμα της ζύμωσής του με έναν άνθρωπο που θα μπορούσε να θεωρηθεί μέντοράς του, του τηλεοπτικό παραγωγό Μαρκ Γιάνσεν. Γνωρίστηκαν την περίοδο όπου ο Μουζουράκης παρουσίαζε την εκπομπή «Amstel Live» στον ΣΚΑΪ και από τον τρόπο που μιλά έκτοτε ο τραγουδοποιός για εκείνον μπορεί κανείς να καταλάβει το μέγεθος του θαυμασμού αλλά και την επιρροή που ασκεί πάνω του.

Ο βραβευμένος με Emmy για την παραγωγή του «The Voice» Μαρκ Γιάνσεν είχε αναλάβει τις πρώτες συστάσεις του Μουζουράκη με Αμερικανούς παράγοντες πριν από μερικά χρόνια. Είχαν ταξιδέψει μαζί στη Δυτική Ακτή και είχαν ζήσει κάποια μάλλον σημαδιακά περιστατικά. Οπως όταν επισκέφθηκαν ένα γκολφ κλαμπ, όπου καλοβαλμένοι εύποροι Καλιφορνέζοι απολάμβαναν τη μάλλον βαρετή μπάντα ως μουσικό χαλί τρώγοντας τις μπριζόλες τους. Ο Γιάνσεν είχε την ιδέα να ανεβάσει τον Μουζουράκη στη σκηνή. Ηταν ο άνθρωπος που κατάφερε να τραβήξει τα βλέμματα από τις ζουμερές μπριζόλες στη σκηνή. Ολοι μετά τη μικρή αυτοσχέδια παράσταση τον χειροκροτούσαν όρθιοι. Ούτε ο ίδιος δεν πίστευε στα μάτια του.

Η μεγαλύτερη σχέση του και σίγουρα η πλέον φωτογενής στα media είναι εκείνη με τη Μαρία Σολωμού
Εναν χρόνο αργότερα ο Μουζουράκης -υποψιασμένος έστω ακροθιγώς για το τι συμβαίνει στη Μέκκα της βιομηχανίας του θεάματος- επέστρεψε στο Λος Αντζελες, αυτή τη φορά για να παρουσιάσει την τελετή λήξης του Los Angeles Greek Film Festival σε κείμενα του παλιού συνεργάτη του από την περίοδο του σίριαλ «Singles» Γιώργου Φειδά. «Είχαμε κλειστεί σε ένα δωμάτιο για τέσσερις ημέρες και ο Πάνος έκανε διαρκώς πρόβε», έχει πει για την εμπειρία τους ο γνωστός σεναριογράφος.

Ο Μουζουράκης αποδείχτηκε και πάλι άξιος. Και μάλιστα απέναντι σε ένα κοινό πολυσυλλεκτικό και απαιτητικό, αφού εκεί βρίσκονταν από Ελληνοαμερικανοί ηθοποιοί μέχρι σημαντικοί παραγωγοί γνωστών αμερικανικών σειρών. Ο παγκοσμίως άγνωστος Ελληνας performer τους συνάρπασε. Και το ήξερε. Ισως μάλιστα τότε υποτροπίασε μέσα του η ασθένεια της ματαιοδοξίας, όπως τη χαρακτηρίζει. «Ενας φίλος μου μού είχε πει πως είναι μικρόβιο η ματαιοδοξία. Πως γεννιόμαστε με αυτή την ασθένεια. Να έχουμε ανάγκη την έκθεση, την αγάπη του κόσμου ή την αποδοχή. Και γι’ αυτό κυνηγάμε ένα μικρόφωνο ή μια κάμερα».

Από λογιστής performer

Γεννημένος το 1979 στη Ζυρίχη, ο Μουζουράκης είναι το μεσαίο -και μάλλον το πιο ατίθασο- παιδί της οικογένειας. Δεν ήταν παιδιόθεν έτσι. Στην εφηβεία του άρχισε να ξεδιπλώνει το ταμπεραμέντο του. «Η μανούλα μου έκανε πολύ καλή δουλειά για να μας μεγαλώσει, εμένα και τα αδέλφια μου, αλλά μας έκανε μαζεμένους. Αυτό κράτησε μέχρι τα 15 μου. Πιστεύω εκείνα τα χρόνια που πέρασα με τον εαυτό μου με έκαναν τελικά καλό παρατηρητή. Παρατηρώντας μαθαίνεις πιο πολλά παρά λέγοντας ό,τι σου κατέβει στο κεφάλι.

Κάποια στιγμή λοιπόν άλλαξα γειτονιά και παρέες. Εκεί άρχισα να πιάνω μια κιθάρα. Ηταν ωραίο καταφύγιο η μουσική. Κάθε φορά που μου συνέβαινε κάτι που δεν μπορούσα να εξηγήσω, θυμάμαι ότι μου ερχόταν ένα τραγούδι στο κεφάλι. Εκεί ξεκλείδωσε το θέμα. Μου άρεσε που ξαφνικά μπορούσα να απευθυνθώ σε κόσμο και να κεντρίσω το ενδιαφέρον τους κάνοντας κάτι που μου αρέσει και όντας ο εαυτός μου. Είναι γλυκό αυτό το πράγμα», έλεγε πέρυσι τέτοια εποχή στο «thema people».

Η αλήθεια είναι ότι ο Μουζουράκης πριν βρει το λιμάνι του στη μουσική (και μετά στην τηλεόραση, και μετά στο θέατρο) είχε πειραματιστεί με άλλες δουλειές. Προσπάθησε να γίνει λογιστής, ηλεκτρολόγος μηχανικός, πήγε σε ΙΕΚ διαφήμισης για να καθυστερήσει τη στρατιωτική θητεία του, δούλεψε μέχρι και στο κυλικείο του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης. Ωστόσο η μουσική ήταν το πεπρωμένο του. Η γνωριμία του με μια θρυλική μορφή της πλατείας Ναβαρίνου στη Θεσσαλονίκη, τον Φρανσουά, του άνοιξε την πόρτα για τις μουσικές σκηνές. Τότε το παρατσούκλι του ήταν «Σιδηρόπουλος». Κάποιοι τον φώναζαν και «Τερλέγκα». Σήμερα λέει ότι δεν κατάλαβε ποτέ το γιατί.

Ηδη ο Μουζουράκης έχει ολοκληρώσει τα γυρίσματα για το «Mamma Mia!

Here we go again» ή αλλιώς το sequel του επιτυχημένου εμπορικά φιλμ
Γρήγορα ο Μουζουράκης, από το παιδί που οι συνάδελφοί του έστελναν στο περίπτερο για τσιγάρα, έγινε μέλος της μπάντας. Η Αθήνα δεν μπορούσε να περιμένει. Το ταλέντο του εκκολάφθηκε στον «Σταυρό του Νότου». Μεσάζων ήταν ο τότε μπασίστας του συγκροτήματος Μπλε, Τόλης Δεληγιάννης. Από το 2002 μέχρι το 2006 ο Μουζουράκης δούλευε στη θρυλική μουσική σκηνή του Νέου Κόσμου πέντε ημέρες τη βδομάδα. Αυτό ήταν το αληθινό σχολείο του.

Οσο για τον καθοριστικό άνθρωπο στην καριέρα του; Δεν ήταν άλλος από τον Διονύση Σαββόπουλο. Εκείνος τον επέλεξε μαζί με τον Μαραβέγια στην ακρόαση που έκανε για τη «Λυσιστράτη» το 2006. Ο Μουζουράκης λέει ότι ο Σαββόπουλος είναι για εκείνον μία από τις εκφάνσεις του Θεού.  Η συνάντησή τους ήταν τόσο σημαδιακή ώστε την έκανε αυτοβιογραφικό τραγούδι με τον απολύτως περιγραφικό τίτλο -τι άλλο;- «Οντισιόν στον Διονύση Σαββόπουλο».

Και ύστερα ήρθε στη ζωή του ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης και η σειρά «4», επίσης καθοριστική για την εξέλιξή του. «Πήγα στον Παπακαλιάτη και του είπα “σε παρακαλώ, μπορώ να έχω αυτόν τον ρόλο”; Είχε γίνει η πρώτη ακρόαση για τη σειρά “4”, αλλά δεν ήμουν καλός στην ανάγνωση. Και μετά από αυτό έδειξα τέτοια θέληση για τον ρόλο που την αναγνώρισε ο Χριστόφορος. Οταν ασχολούμαι με κάτι που δεν το ’χω ξανακάνει και ξέρω ότι δεν είμαι καλός, πηγαίνω σεμνά και ταπεινά να ακούσω και να μάθω. Στο τραγούδι μπορεί να είμαι πιο χαλαρός, να έχω μια σιγουριά παραπάνω», έχει ομολογήσει σε παλαιότερες δηλώσεις του.

Κορίτσια, ο Πάνος!

Ο Μουζουράκης αρέσει στα κορίτσια. Και τα αισθήματα προφανώς είναι αμοιβαία. Δεν είναι μόνο η ψηλόλιγνη φιγούρα του ή το διαπεραστικό βλέμμα του, το πακέτο εκτιμάται από τις γυναίκες. Αν και δηλώνει θέσει σχεσάκιας -τύπου δεν έμαθε ποτέ να διαχειρίζεται τη μοναξιά του-, ο γάμος δεν είναι μια σύμβαση που τον αφορά. Η μεγαλύτερη σχέση του (και σίγουρα η πλέον φωτογενής στα media) είναι εκείνη με τη Μαρία Σολωμού – πάλαι ποτέ υπήρχαν φήμες για βραχυχρόνιο ειδύλλιο με την Ντορέττα Παπαδημητρίου.

Οι δυο τους σε λίγες ημέρες έχουν επέτειο οκτώ χρόνων, έχουν περάσει 100.000 κρίσεις, έχουν χωρίσει και έχουν επανασυνδεθεί. Τώρα όμως φαίνεται ότι βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή του δεσμού τους. Εκείνος θα φύγει για τις ΗΠΑ με εισιτήριο χωρίς επιστροφή, εκείνη θα μείνει εδώ με το παιδί που έχει αποκτήσει με τον Μάριο Αθανασίου και τις υποχρεώσεις της.

Από τη συμμετοχή του στην κριτική επιτροπή του «The Voice»
Θα καταφέρουν να διατηρήσουν μια εξ αποστάσεως σχέση; Κανείς δεν το γνωρίζει. Ούτε οι ίδιοι. Αλλωστε ο Μουζουράκης πιστεύει βαθιά ότι, είτε πιστεύεις ότι θα πετύχεις, είτε ότι θα αποτύχεις, και στις δύο περιπτώσεις δίκιο θα έχεις. «Ο Χένρι Φορντ είχε πει πως αν πιστεύεις ότι θα πετύχεις ή αν πιστεύεις ότι θα αποτύχεις έχεις και στις δύο περιπτώσεις δίκιο.

Το θέμα είναι τι πιστεύεις εσύ. Αυτό σε οδηγεί ουσιαστικά. Επειδή έχω δει τη ζωή μου να ξεδιπλώνεται σαν ένα υπέροχο δώρο και να μου συμβαίνουν πράγματα που ποτέ δεν πίστευα πως θα μου συμβούν -από συνεργασίες μέχρι το να σταθώ σε μια σκηνή και να τραγουδήσω ή να παίξω στην τηλεόραση-, νομίζω ότι τελικά εμείς προκαλούμε αυτά που μας συμβαίνουν. Αυτό είναι το πείραμα της ζωής μου: να πιστέψω στην ενεργειακή ανταλλαγή, στο σύμπαν, στο πώς οι φόβοι και τα θέλω μου μπαίνουν στην εξίσωση και πραγματώνονται τα όνειρά μου. Δεν ξέρω. Μπορεί κάποια στιγμή να στερέψει αυτός ο κουβάς της κωλοφαρδίας μέσα από τον οποίο τραβάω διαρκώς λαχεία».

Πρωτο Θεμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook