Ο Χανιώτης φωτογράφος Νίκος Μπασιάς διαφημίζει τα Χανιά στα «πέρατα» του κόσμου

mpasias 1Ο Χανιώτης φωτογράφος και καθηγητής Νίκος Μπασιάς συμμετέχει  στο NEW PhOTOVISION 2015, 2nd International Triennal of Photography το οποίο διοργανώνει το NCF (National Center of Photography) στο Βελιγράδι, στην Σερβία.

Αυτό αποτελεί Παγκόσμιο Διαγωνισμό, ανοικτό σε φωτογράφους  επαγγελματίες και ερασιτέχνες από όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο των εγκεκριμένων κανόνων της PSA (Photographic Society of America), UPI (United Photographers International), FIAP (Fédération Internationale de l’Art Photographique)  και της FSS (Foto savez Srbije = Photo Association of Serbia).

mpasias 2Συμμετέχει με τέσσερις φωτογραφίες στην κατηγορία «Γεωμετρία» (Geometry) και διακρίνονται με Διεθνή Ανάρτηση οι δύο φωτογραφίες. Η πρώτη έχει τίτλο «Lines_1» και απεικονίζει το Παλιό Λιμάνι των Χανίων, στην πρώτη μεγάλη κακοκαιρία του χειμώνα που μας πέρασε. Τον ρωτήσαμε πως κατάφερε και την τράβηξε και δεν φοβήθηκε τα κύματα.

«Το ζόρι» είναι μέχρι να φας το πρώτο κύμα, μετά ο βρεγμένος βροχή δεν φοβάται, μας απάντησε  γελώντας ο φωτογράφος Νίκος Μπασιάς.

Η δεύτερη φωτογραφία έχει τίτλο «Lines_2», μια φωτογραφία που ανήκει στην κατηγορία της Νέας Τοπιογραφίας,  είναι και αυτή από τα Χανιά.

mpasias 3Συμμετέχει επίσης με τέσσερις φωτογραφίες στην κατηγορία «Μονόχρωμο» (Open monochrome) από τις οποίες διακρίνονται με Διεθνή Ανάρτηση οι δύο φωτογραφίες με όνομα «Κρητικός από τα Σφακιά» (Cretan from Sfakiα) και «Παππάς» (Τhe priest), δύο πορτραίτα αγνών ανθρώπων των Χανίων και της Κρήτης γενικότερα.

Το πορτραίτο είναι ένα από τα αγαπημένα θέματα του φωτογράφου Νίκου Μπασιά το οποίο  το προσεγγίζει με το ασπρόμαυρο. Η  ασπρόμαυρη φωτογραφία , με τη λιτότητα που προσδίδει στο πορτραίτο, είναι σαν να φωτογραφίζεις την ψυχή τους, ενώ με το χρώμα φωτογραφίζεις τα ρούχα τους όπως έλεγε και ο Ted Grant.

Στον διαγωνισμό οι Διεθνείς Διακρίσεις προήλθαν ανάμεσα από 51 χώρες που έλαβαν μέρος.

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ