Ο Μάνος Χατζιδάκις μαγεύει ξανά όλο τον κόσμο

ο-μάνος-χατζιδάκις-μαγεύει-ξανά-όλο-το-511879

Οι εκλεκτικές μουσικές συγγένειες που συνδέουν τις μουσικές του Μάνου Χατζιδάκι και του Βιβάλντι θα αποκαλυφθούν στις δύο συναυλίες που θα δώσει η Καμεράτα-Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής στις 23 και 24 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την ίδια στιγμή που ένα τραγούδι του μεγάλου Eλληνα συνθέτη γίνεται επιτυχία στην Αμερική πολλές δεκαετίες μετά την πρώτη κυκλοφορία του.

Ο Χατζιδάκις λάτρευε τις συνθέσεις του διάσημου εκπροσώπου του Ιταλικού Μπαρόκ. Ο ίδιος μάλιστα είχε εξομολογηθεί πως ένα μουσικό θέμα του είχε αποτελέσει για εκείνον μεγάλη πηγή έμπνευσης όταν συνέθετε το «Χαμόγελο της Τζοκόντας». «Βρίσκομαι σε μια αίθουσα συναυλιών. Παίζουν Βιβάλντι και με το πρώτο θέμα βλέπω το κάθισμα πλάι μου αδειανό… Μια καταιγίδα ξέσπασε κραυγάζοντας… ένα σφύριγμα σκίζει την πολιτεία στα δύο… αφήνοντας να διαφανεί ο ήχος από ένα παλιό τσέμπαλο. Ολα αυτά μπερδεύτηκαν μέσα μου, μαζί με ένα εξαίσιο θέμα του Βιβάλντι που είχα ακούσει πριν λίγες μέρες και που εξακολουθούσε να επανέρχετεται τυραννικά στη μνήμη μου» είχε διηγηθεί.

assets_LARGE_t_420_55364967_type13145Οι συναυλίες

Αυτό το εμβληματικό έργο με τη διαχρονική αξία θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρεθούν στις δύο συναυλίες της Καμεράτας την οποία θα διευθύνει ο Γιώργος Πέτρου. Παράλληλα, θα ακούσουν κάποια από τα δημοφιλέστερα κονσέρτα για έγχοδρα του Αντόνιο Βιβάλντι σε ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα συνύπαρξης δύο σημαντικών μουσικών προσωπικοτήτων.

Στο μεταξύ ένα άλλο αγαπημένο κομμάτι του Χατζιδάκι, το «All Alone Am I», γνωστό σε όλους μας με τον ελληνικό τίτλο «Μην τον ρωτάς τον ουρανό», βρίσκεται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στα αμερικανικά τοπ ερμηνευμένο από την ιδιαίτερη φωνή της Alisson Kraus. H πολυβραβευμένη ερμηνεύτρια της κάντρι συμπεριέλαβε το τραγούδι στο νέο της άλμπουμ με τίτλο «Windy City» o οποίος κατάφερε να φθάσει μέχρι την 9η θέση του Billboard 200. Το ίδιο τραγούδι είχε σκαρφαλώσει στις κορυφές των αμερικανικών τσαρτ πριν από 55 ολόκληρα χρόνια με την εξαιρετική ερμηνεία της Μπρέντα Λι.

Το χρονικό

Η ιστορία του τραγουδιού ξεκίνησε το 1959 όταν ο Μάνος Χατζιδάκις το συνέθεσε για τις ανάγκες της ταινίας του Ντίμη Δαδήρα «Το νησί των γενναίων». Τότε το είχε ερμηνεύσει η αξέχαστη Τζένη Καρέζη. Ωστόσο το τραγούδι, σε στίχους Γιάννη Ιωαννίδη, ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά με τη φωνή της Μαίρης Λω. Εκείνη όμως που το έκανε διάσημο σε ολόκληρο τον κόσμο ήταν η Brenda Lee.

Το «All Alone Am I» είναι ένα μόνον από τα πολλά τραγούδια του μεγάλου Ελληνα συνθέτη που διέγραψαν λαμπρή διεθνή πορεία. Κορυφαίο ήταν και παραμένει το κομμάτι-σύμβολο «Τα Παιδιά του Πειραιά», που μετά την πρώτη ερμηνεία της Μελίνας Μερκούρη στην ταινία «Ποτέ την Κυριακή» και το Οσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού το 1960, διασκευάστηκε και ηχογραφήθηκε από χιλιάδες καλλιτέχνες σε ολόκληρο τον κόσμο και σε πολλές διαφορετικές γλώσσες. Μεταξύ αυτών οι Νάνα Μούσχουρη, Αντι Ουίλιαμς, Ντον Κόστα, The Chordettes, Μπινγκ Κρόσμπι, Λίνα Χορν, Ντόρις Ντέι, Δαλιδά, Μίλβα, Λάλε Αντερσεν, Pink Martini. Διαχρονικές ωστόσο παραμένουν οι διασκευές του Duke Ellington και του Dizzy Gillepsie.

Μεγάλες διεθνείς επιτυχίες έγιναν επίσης τα τραγούδια «In The Colour of The Day» («Κάνε τον πόνο σου χαρά») με τη φωνή του Νατ Κινγκ Κόουλ και «Θάλασσα Πλατιά» με την ερμηνεία του Χάρι Μπελαφόντε σε ελληνικούς στίχους.

ethnos.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook