Ο Καλλικράτης Σφακίων ανακηρύσσεται «Μαρτυρικό Χωριό» | Υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι εκδηλώσεις

ο-καλλικράτης-σφακίων-ανακηρύσσεται-739368

Την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018, στις 11.00 π.μ. στο ηρώο του Καλλικράτη, θα γίνει η πανηγυρική ανακήρυξή του σε μαρτυρικό χωριό. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Σφακίων.

Σπίτι στον Καλλικράτη το οποίο δεν αναστηλώθηκε και παρέμεινε μετά το κάψιμο του χωριού να

θυμίζει στους επισκέπτες τις ζοφερές ημέρες του Οκτωβρίου 1943.

Αν ήταν δυνατόν να προσδίδαμε ένα άλλο όνομα στο χωριό Καλλικράτης, θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε ως το χωριό της Μεγάλης, Ατέλειωτης και Αδίδακτης ιστορίας.

Ο Καλλικράτης αποτελεί μοναδική περίπτωση στον Ελλαδικό, ίσως και στον παγκόσμιο χώρο. Αριθμεί τέσσερα Ολοκαυτώματα στο πέρασμα των χρόνων.

Στις 26 Απριλίου 1770, μετά την Επανάσταση του Δασκαλογιάννη.

Στις 15 Ιουλίου 1821, στο ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης.

Στις 13 Δεκεμβρίου 1866, πρώτο έτος της Μεγάλης Κρητικής Επανάστασης.

Στις 8 και 11 Οκτωβρίου 1943, από έναν βάρβαρο κατοχικό γερμανικό στρατό.

Στον Καλλικράτη, όπου κι αν στρέψεις το βλέμμα σου, ότι ακουμπήσεις, μια πέτρα στην άκρη του δρόμου, έναν τοίχο σπιτιού, ένα κλαδί ενός αιωνόβιου δέντρου, όλα στάζουν αίμα. Το αίμα των ανθρώπων που σφαγιάστηκαν στα τέσσερα ολοκαυτώματα, το αίμα των ανθρώπων του που δόθηκε απλόχερα στην πατρίδα, στις δεκάδες επαναστάσεις για ελευθερία, ανεξαρτησία και ΕΝΩΣΗ της Κρήτης με την Ελλάδα. Οι λέξεις επανάσταση – προσφυγιά είναι συνδεδεμένες άρρηκτα με τους Καλλικτρατιανούς.

Η συμμετοχή των κατοίκων σε όλες τις επαναστάσεις που αφορούν την περίοδο της Ενετοκρατίας και της Τουρκοκρατίας είναι ιστορικά καταγεγραμμένη. Στον ένδοξο Μακεδονικό Αγώνα ο Καλλικράτης συμμετείχε με έξι σώματα οπλαρχηγών. Στους Βαλκανικούς πολέμους 1912-13, στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, στη Μικρασιατική εκστρατεία, ο Καλλικράτης δηλώνει παρών και αριθμεί δεκάδες νεκρούς. Στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, από τις 8 ως τις 11 Οκτωβρίου 1943, διαπράχθηκε ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα του Γ΄ Ράιχ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Τακτικός στρατός της ναζιστικής γερμανίας με δωσίλογους συνεργάτες του, δολοφόνησε άνανδρα με βάση ένα καλά οργανωμένο σχέδιο 31 άμαχους πολίτες, μεταξύ αυτών δέκα γυναίκες.

Παράλληλα ο γερμανικός στρατός κατοχής λεηλάτησε τις κατοικίες, αφαιρώντας γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, έργα υφαντικής και πολύτιμα αντικείμενα. Στη συνέχεια πυρπόλησε το σύνολο των κατοικιών, κηρύσσοντας ταυτόχρονα την περιοχή νεκρή ζώνη. Όλες τις μέρες της καταστροφής, καθυβρίστηκε το θρησκευτικό συναίσθημα των κατοίκων, αφού άνδρες του τακτικού γερμανικού και «χριστιανικού» στρατού, άρπαξαν τα ιερά σκεύη και άμφια του ναού της Παναγίας, βεβήλωσαν και κατέκαψαν τις ιερές εικόνες, συνέλαβαν και βασάνισαν τον ιερέα του χωριού παπά Σήφη Παπαδόσηφο. Ο Καλλικράτης βυθίστηκε στο πένθος. Η ναζιστική κτηνωδία σφράγισε ανεξίτηλα τον τόπο και τη ζωή όσων επέζησαν.

Το βιβλιάριο σύνταξης της ορφανής αδελφής του Γεωργίου Κανδήρου ή Μουστάκου Ξανθίππης. Το είχε στην εσωτερική τσέπη του πουκαμίσου του όταν εκτελέστηκε από τους γερμανούς στις 8 Οκτωβρίου 1943. Διακρίνεται η είσοδος της σφαίρας που σκότωσε τον Κανδήρο και αίματα από το κορμί του.

Στις 3 Οκτωβρίου 2018, ο Καλλικράτης ανακηρύσσεται μαρτυρικό χωριό των χρόνων 1941-1944 και συμπεριλαμβάνεται στο δίκτυο των μαρτυρικών χωριών της Ελλάδας. Μια ηθική δικαίωση των διαχρονικών αγώνων και θυσιών των κατοίκων του. Η πολιτεία ξεπληρώνει εν μέρει το χρέος της.

 

zarpanews.gr

One thought on “Ο Καλλικράτης Σφακίων ανακηρύσσεται «Μαρτυρικό Χωριό» | Υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι εκδηλώσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook