Ολοκληρώθηκε η 5η Γιορτή Κρητικής Διατροφής | Photos

ολοκληρώθηκε-η-5η-γιορτή-κρητικής-διατ-394551

Με πρωταγωνιστές τα εκλεκτά προϊόντα της Κρήτης, τον πολιτισμό και την παράδοση, η 5 η Γιορτή Κρητικής Διατροφής πραγματοποιήθηκε με ξεχωριστή επιτυχία στο Ρέθυμνο από την 1 η έως τις 7 Ιουλίου.

IMG_0623

Για ακόμη μια χρονιά, η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, ο Δήμος Ρεθύμνης και το Επιμελητήριο Ρεθύμνης, αποτέλεσαν τους βασικούς διοργανωτές της εκδήλωσης, που συνεργαζόμενοι, με πολλούς συντελεστές και ομάδες εθελοντών, παρέδωσαν και φέτος, μια από τις πιο όμορφες και πλήρεις μορφές της Γιορτής Κρητικής Διατροφής.

IMG_0190

Χιλιάδες κόσμου, από την Κρήτη, αλλά και επισκέπτες του νησιού από όλο τον κόσμο, επισκέφτηκαν τον Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου και είχαν την ευκαιρία, κάθε βράδυ, να γνωρίσουν από κοντά τον πλούτο της Κρητικής γης και τους παραγωγούς τοπικών προϊόντων, αλλά και να ψυχαγωγηθούν και να διασκεδάσουν, με το πλούσιο πολιτιστικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

IMG_0192

Στην 5 η Γιορτή Κρητικής Διατροφής συμμετείχαν πάνω από 40 επιχειρήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων – περίπου οι 30 – ήταν παραγωγοί διαφόρων προϊόντων της κρητικής γης. Το φημισμένο κρητικό λάδι και μέλι, το τυρί, το ρόδι, το φραγκόσυκο, τα σαλιγκάρια, τα παραδοσιακά καλλυντικά, χειροτεχνήματα λαϊκής τέχνης και πολλά ακόμη παρουσιάστηκαν στους επισκέπτες, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να τα γευτούν και να τα ανακαλύψουν.

IMG_0392

Τα παιδιά που επισκέφτηκαν τη Γιορτή, είχαν τις δικές τους εκδηλώσεις, που είχαν τόσο εκπαιδευτικό χαρακτήρα όσο και ψυχαγωγικό. Οι καθημερινές παράλληλες εκδηλώσεις είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το κοινό, αφού πραγματοποιήθηκαν μαθήματα παραδοσιακής μαγειρικής, παρουσιάσεις προϊόντων, εικαστικά εργαστήρια, κ.α.

Skoulas

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, απέσπασε το δυνατό χειροκρότημα του κοινού, με συναυλίες με Κρητικούς καλλιτέχνες, αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα, μουσικές παραστάσεις, παραδοσιακούς χορούς από την Κρήτη και την Κάσο, κ.α.

Σε κοινή δήλωση τους οι Φορείς – Διοργανωτές της 5 ης Γιορτής Κρητικής Διατροφής, τόνισαν: «Η πρωτοβουλία αυτή, διανύοντας μακρόχρονη πορεία- αξιοσημείωτη και αναλλοίωτη στο χρόνο, από την τότε πρώτη ανάγκη των παραγωγών κρασιού να συνυπάρξουν και να χαρούν τα ντόπια αγαθά, παρουσίασε και φέτος, ένα εγχείρημα, που στο σύνολό του επικροτεί και ανταμείβει όλους όσοι επιμένουν να συμπράττουν, να δημιουργούν αξία, να αξιοποιούν τα εργαλεία του τόπου τους, να δίνουν προτεραιότητα σε αυτό που έχουν μάθει να κάνουν άριστα, μα και συνάμα με αγάπη.

Η ντόπια επιχειρηματικότητα, όλο αυτό που εκφράζεται μέσα από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές των συνεταιρισμών και των παραγωγών, είναι σπουδαίο που μπορούμε να βλέπουμε ότι ενισχύεται και μεγαλώνει, ότι προσεγγίζει με σύγχρονα πρότυπα ανάπτυξης τις ενέργειές της, ότι συντηρεί τα αποτελέσματά της, ότι θέτει επόμενους στόχους, ότι μπορεί και τα καταφέρνει.

Και όλο αυτό, μας γεμίζει περηφάνια. Περηφάνια για τους ανθρώπους μας, που με επιχειρηματική οξυδέρκεια και μεράκι, ταξιδεύουν το πρόσωπο της Κρήτης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η Γιορτή Κρητικής Διατροφής, κλείνει μέσα της τη φιλοξενία των Κρητών, την ανάγκη τους να μοιραστούν τη χαρά της δημιουργίας τους, τα καλούδια του τόπου τους, ολάκερη την παράδοσή μας. Η Γιορτή Κρητικής Διατροφής όμως, είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Είναι η απόδειξη, πως η κοινή μας αντίληψη για τη σωστή διαχείριση του πλούτου μας, μπορεί να παράξει σημαντική αξία για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό, να ικανοποιήσει τις προδιαγραφές για την εξωστρέφειά μας, να λειτουργήσει ως εργαλείο για την προβολή μας».

One thought on “Ολοκληρώθηκε η 5η Γιορτή Κρητικής Διατροφής | Photos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook