Οκτώ τροφές για γρήγορο ύπνο | Λίστα

οκτώ-τροφές-για-γρήγορο-ύπνο-λίστα-148096

trofes-ypnos-637x355Μελέτες δείχνουν ότι ένα βραδινό γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες (ψωμί, λαχανικά, φρούτα, μακαρόνια, ρύζι) εξασφαλίζει γρήγορο και καλό ύπνο. Ο λόγος είναι ότι οι τροφές αυτές προκαλούν την έκκριση ινσουλίνης δηλαδή της ορμόνης που διαμέσου ενός σύνθετου μηχανισμού βοηθάει τον εγκέφαλο να παράγει ένα βασικό αμινοξύ, την τρυπτοφάνη, η οποία διεγείρει τη σεροτονίνη, μία ουσία που θεωρείται φυσικό χαλαρωτικό.

  • Ένα ποτήρι ζεστό ή χλιαρό γάλα είναι επίσης ότι καλύτερο πριν από την νυχτερινή κατάκλιση
  • Επιπλέον, προσπαθήστε να περιορίσετε τα ροφήματα και τα τρόφιμα που περιέχουν καφεΐνη τις βραδινές ώρες.
  • Επίσης, επιβαρυντικά για τον ύπνο θεωρούνται τα φαγητά που περιέχουν πολλά μπαχαρικά. Φαγητά με βασικό συστατικό το σκόρδο, οι κόκκινες πιπεριές κτλ, σε πολλούς ανθρώπους προκαλούν καούρες στο στομάχι, ενώ δυσχεραίνεται η διαδικασία της πέψης.
  • Τα σνακ που περιέχουν υδατάνθρακες, όπως οι φρυγανιές, οι φρουτοσαλάτες και οι μαρμελάδες, διεγείρουν την απελευθέρωση της σεροτονίνης, χημικής ουσίας που σας βοηθάει να αποκοιμηθείτε.
  • Αντίστοιχα, τα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β (π.χ. τρόφιμα ολικής αλέσεως) συμμετέχουν στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος, και έμμεσα βοηθούν στην καλύτερη ποιότητα του ύπνου. Άλλα τρόφιμα που συμβάλλουν είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, και τα μυρωδικά όπως ο άνηθος και ο βασιλικός.

Απλές συμβουλές για το βραδινό γεύμα

  • Φροντίστε να μην αφήνετε πολλές ώρες το στομάχι σας άδειο. Αν πεινάτε πολύ θα καταναλώσετε πολύ μεγάλες ποσότητες φαγητού και ταυτόχρονα πολλές θερμίδες. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να έχετε φάει κάποιο ελαφρύ σνακ 2−3 ώρες πριν το βραδινό γεύμα. 1 φρέσκο φρούτο ή 2−3 αποξηραμένα φρούτα, 1 μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως, 1 φρυγανιά με λίγο τυρί, ή 1 γιαούρτι χαμηλών λιπαρών είναι καλές επιλογές για να μας δώσουν ενέργεια, να κρατήσουμε ενεργό τον μεταβολισμό και να μας αποτρέψουν από την βραδινή υπερφαγία.
  • Τρώτε αργά – απολαύστε την ώρα του φαγητού, αλλά σταματήστε να τρώτε όταν πεινάτε ακόμη. Δώστε χρόνο στο στομάχι σας να αναγνωρίσει το φαγητό. Αυτό συμβαίνει γιατί περνάει κάποιο διάστημα, περίπου 15−20 λεπτά από την ώρα που το φαγητό πάει στο στομάχι μας μέχρι να μεταφερθεί το σήμα στον εγκέφαλο και να αισθανθείτε ότι χορτάσατε.
  • Αποφύγετε το γλυκό μετά το βραδινό φαγητό. Θα επιβαρύνεται τον οργανισμό σας με περιττές θερμίδες.

Η κατανομή της διαιτητικής πρόσληψης μέσα στην ημέρα θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να επιτρέπει ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα. Εξάλλου ένα ελαφρύ βραδινό 2−3 ώρες πριν τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τόσο στον έλεγχο του σωματικού βάρους όσο και στην ποιότητα του ύπνου μας.

Πηγή: life2day.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook