Οι νονοί του χασίς στην Κρήτη μπλέκουν καταχρεωμένους αγρότες με… θερμοκήπια

οι-νονοί-του-χασίς-στην-κρήτη-μπλέκουν-178650

xasis_thermokipioΕπτά χρόνια πέρασαν από τότε που ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έσπασαν το «άβατο» στα Ζωνιανά και ξερίζωσαν ολόκληρες πεδιάδες με χασισοφυτείες, συλλαμβάνοντας δεκάδες καλλιεργητές. Σήμερα ο «χάρτης» με τις άκρως κερδοφόρες φυτείες κάνναβης διαμορφώθηκε πάλι, αυτή τη φορά σε άλλες περιοχές της Κρήτης και με νέους «πρωταγωνιστές».

Ιδιοκτήτες θερμοκηπίων, χρεωμένοι με δάνεια και άλλες υποχρεώσεις, μετατρέπονται σε χασισοκαλλιεργητές, ελπίζοντας να βγουν (παρανόμως, αλλά εύκολα και γρήγορα) από το οικονομικό αδιέξοδό τους. Ειδικότερα, αφήνεται να διαρρεύσει πως νοικιάζουν σε χασισοπαραγωγούς τα θερμοκήπιά τους, αντί δεκάδων χιλιάδων ευρώ (έως 40.000 ευρώ) για έξι μήνες!

Οπως αποκαλύπτει η «Espresso», οι χασισοπαραγωγοί έχουν δημιουργήσει σταδιακά όλα αυτά τα χρόνια νέα «άβατα» στις ευρύτερες ορεινές περιοχές Λασιθίου και Χανίων, όπου οι φυτείες ξεπηδούν η μία μετά την άλλη σε θερμοκήπια και είναι έτοιμες για συγκομιδή μέσα σε μόνο λίγους μήνες. Ο νέος χωροταξικός χάρτης του χασίς δεν είναι άγνωστος στους κατοίκους των εν λόγω περιοχών, καθώς γνωρίζουν τι συμβαίνει, αλλά σιωπούν, είτε επειδή φοβούνται είτε διότι πείθονται να συνεργαστούν με Ρεθυμνιώτες χασισοκαλλιεργητές προκειμένου να ξεχρεώσουν!

ICON /  —«‘« - ∆ŸÕ…¡Õ¡: ≈–…◊≈…—«”« ¡”‘’՜Å ŸÕ ƒ’Õ¡Ã≈ŸÕ ”‘œ ◊Ÿ—…œΑλλωστε αυτά ειπώθηκαν πριν από λίγο καιρό σε αίθουσα των δικαστηρίων στη Νεάπολη Λασιθίου, όπου εκδικάστηκε η υπόθεση ενός 50χρονου ιδιοκτήτη θερμοκηπίου, στην ιδιοκτησία του οποίου βρέθηκαν σπαρμένα 2.500 δενδρύλλια ινδικής κάνναβης. Σύμφωνα με όσα ανέφερε τόσο ο κατηγορούμενος όσο και ο δικηγόρος του Γιάννης Καλογριδάκης, είναι ξεκάθαρο ακόμη και στις αστυνομικές Αρχές ότι μετά τις επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. στα Ζωνιανά οι καλλιεργητές έφυγαν από το Ρέθυμνο και «μετακόμισαν» τις παράνομες δουλειές τους σε λιγότερο επιτηρούμενες ζώνες σε Χανιά και Λασίθι.

«Το «καθεστώς» των Ζωνιανών έχει μεταφερθεί -στην πιο άγρια εκδοχή του- στη Μίλατο, στο Σίσσι, στο Βραχάσι, στο Λασίθι και τα Χανιά, χωρίς κανείς να μπορεί να αντιδράσει» τόνισε ο δικηγόρος Γιάννης Καλογριδάκης και πρόσθεσε: «Χαρακτηριστική του τι ακριβώς συμβαίνει είναι η περίπτωση του 50χρονου εντολέα μου. Ρεθυμνιώτες που έμαθαν ότι αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες με δάνεια που είχε πάρει, τον προσέγγισαν και τον έπεισαν να τους νοικιάσει το θερμοκήπιό του στο Λασίθι, αντί του ποσού των 40.000 ευρώ! Ο 50χρονος δέχτηκε, καθώς πίστεψε ότι σύντομα θα ξεμπέρδευε από τα χρέη».

Οπως περιέγραψε ο δικηγόρος: «Οπως του είπαν, αυτοί θα έκαναν όλη τη δουλειά, όπως κι έγινε. Φύτεψαν τα τέσσερα στρέμματα, τα φρόντιζαν, τα φρουρούσαν και σε έξι μήνες που θα έκαναν τη συγκομιδή θα κέρδιζαν περίπου 2.500.000 με 3.000.000 ευρώ»!

Από παλαιότερες επιχειρήσεις της Αστυνομίας στην περιοχή των Ζωνιανών όμως, λίγο καιρό μετά τη σπορά, οι αστυνομικοί, αξιοποιώντας πληροφορίες, έκαναν έφοδο στο σπίτι του 50χρονου ιδιοκτήτη του θερμοκηπίου και του πέρασαν χειροπέδες.

Την ίδια στιγμή, κι ενώ ήταν σε εξέλιξη η έρευνα στο σπίτι του, είδαν από το θερμοκήπιό του να βγαίνουν μαύροι καπνοί!

«Ο Ρεθυμνιώτης που το φρόντιζε, έβαλε φωτιά και τράπηκε σε φυγή μόλις είδε αστυνομικούς να εισβάλουν στο σπίτι. Λίγη ώρα μετά συνελήφθη, έχοντας μάλιστα πάνω του και τέσσερα όπλα» τόνισε ο κ. Καλογριδάκης.

Τελικά, στη δίκη που ολοκληρώθηκε πρόσφατα καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 15 ετών έκαστος, ενώ οι αστυνομικές Αρχές αναζητούν ακόμη τρία άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση.

  • Οι επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. και οι κουμπαριές

ΖΩΝΙΑΝΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣΑπό παλαιότερες επιχειρήσεις της Αστυνομίας στην περιοχή των Ζωνιανών«ΑΠΟ την πρώτη στιγμή γνωρίζαμε ότι οι καλλιεργητές των Ζωνιανών θα έψαχναν για νέα «παρθένα» μέρη προκειμένου να μεταφέρουν τις καλλιέργειές τους.

»Ωστόσο, επειδή επιλέγουν κυρίως θερμοκήπια και πιο προστατευμένα μέρη, είναι και πιο δύσκολο να τους εντοπίσουμε» αποκάλυψε στην «Espresso» αξιωματικός της Ασφάλειας στην Κρήτη και πρόσθεσε: «Και αυτό διότι δεν είναι μόνο ότι πείθουν τους αγρότες να συνεργαστούν μαζί τους, αντί ενός -συνήθως μεγάλου- ποσού, αλλά πολλούς τους εκβιάζουν κιόλας. Ο κόσμος φοβάται να μιλήσει. Τρέμουν για τις οικογένειές τους. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι φορές που μετά τους εκβιασμούς οι Ρεθυμνιώτες χασισοπαραγωγοί τους αναγκάζουν να «δεθούν» μαζί τους ακόμη και με… κουμπαριά για να είναι απόλυτα σίγουροι ότι δεν θα τους προδώσουν»!

Πάντως, οι συνεχείς επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. δεν αφήνουν ήσυχους τους χασισοκαλλιεργητές: «Ηδη έχουμε κάνει εφόδους σε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις σε Γρα Λυγιά, Στόμιο, Ξηρόκαμπο και Μύρτο, όπου έχουν βρεθεί χασισοφυτείες. Και συνεχίζουμε…» πρόσθεσε ο αξιωματικός.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook