Οι ΗΠΑ έκαναν τον πρώτο βομβαρδισμό εναντίον Ταλιμπάν με αεροσκάφος F-35

οι-ηπα-έκαναν-τον-πρώτο-βομβαρδισμό-εν-745787

Την πρώτη αεροπορική επιχείρηση βομβαρδισμού πραγματοποίησαν μαχητικά 5ης γενιάς F-35B του Σώματος των Πεζοναυτών, όπως μεταδίδει το CNN επικαλούμενο αμερικανικές στρατιωτικές πηγές.

Η αεροπορική επιδρομή πραγματοποιήθηκε κατά προκαθορισμένου στόχου των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Τα αεροσκάφη που πραγματοποίησαν την επιδρομή ανήκαν στην δύναμη των πεζοναυτών επί του πλοίου αμφίβιων επιχειρήσεων USS Essex.

Την επιτυχία της αεροπορικής επιχείρησης επιβεβαίωσαν οι πεζοναύτες με ανακοίνωση στην οποία αναφέρθηκε: “Στη διάρκεια της αποστολής τα μαχητικά F-35B πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή, υποστηρίζοντας επίγειες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, ενώ ο βομβαρδισμός χαρακτηρίστηκε ως επιτυχής από τον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων.”

Το μαχητικό F-35 πέμπτης γενιάς έχει χαρακτηριστεί το πιο ακριβό οπλικό σύστημα στην ιστορία της παραγωγής αμερικανικών οπλικών συστημάτων, ενώ η πορεία της ανάπτυξής του στιγματίστηκε από πολλαπλές καθυστερήσεις, πριν φτάσει στο στάδιο της επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Το αναφερόμενο αεροσκάφος χαρακτηρίζεται ως το μέλλον της πολεμικής αεροπορίας, προδιαγράφοντας την τάση των τεχνολογικών εξελίξεων, αλλά και της εξέλιξης του επιχειρησιακού δόγματος στην πραγματοποίηση αεροπορικών επιχειρήσεων.

Πρόκειται για ένα μαχητικό που αξιοποιεί την σύγχρονη τεχνολογία εκμεταλλευόμενο στο έπακρο το χαμηλό ίχνος ραντάρ (RCS) που διαθέτει, τις τεχνολογικές δυνατότητες αποφυγής εντοπισμού από εχθρικά ραντάρ, την ικανότητά του να πετάει υπερηχητικά, αλλά και την αποτελεσματική αξιοποίηση της συνδυαστικής χρήσης αισθητήρων (fusion) που επιτρέπει στον χειριστή του F-35 να έχει μία ρεαλιστική επίγνωση των απειλών, αλλά και του πεδίου μάχης σε εναέριο, χερσαίο και ναυτικό επίπεδο διεξαγωγής πολεμικών επιχειρήσεων.

Το αναφερόμενο αεροσκάφος αναπτύσσεται από την Lockheed Martin, ενώ το F-35Β είναι η μία από τρεις εκδόσεις στις οποίες και παράγεται. Το επιχειρησιακό χαρακτηριστικό της έκδοσης αυτής είναι δυνατότητα κάθετης από/προσνήωσης από τα καταστρώματα πλοίων, με πτητική συμπεριφορά παρόμοια με αυτήν του ελικοπτέρου, στο αρχικό στάδιο της πτήσης. Η δυνατότητα αυτή επιτρέπει στην αναφερόμενη έκδοση του F-35 την χρήση μικρότερων διαδρόμων απονήωσης σε σύγκριση με τις απαιτήσεις άλλων μαχητικών που υπηρετούν στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

Η παραλλαγή του F-35 που χρησιμοποιούν οι πεζοναύτες, έγινε η πρώτη που έλαβε καθεστώς επιχειρησιακής ετοιμότητας για την συμμετοχή της σε αεροπορικές επιχειρήσεις.

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook