Οι Αμερικανοί θέλουν τα πετρέλαια της Κρήτης

petrelaioΠριν περίπου δύο μήνες, όταν δηλαδή είχε ολοκληρωθεί ο κύριος γύρος των παρουσιάσεων ανά τον κόσμο (Λονδίνο, Χιούστον, Όσλο, Αθήνα) των αποτελεσμάτων από τις έρευνες της εταιρείας σεισμικών καταγραφών PGS στο Ιόνιο και την Κρήτη, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, δέχθηκε ένα τηλεφώνημα. Η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα μετέφερε στον έλληνα υπουργό το αρχικό ενδιαφέρον από αμερικανικές εταιρείες για τις εν εξελίξει ελληνικές έρευνες.

Ήταν τότε που έκλεισε καταρχήν το ταξίδι Μανιάτη, την ερχόμενη Κυριακή στις ΗΠΑ, όπου το βασικό θέμα των επαφών θα αφορά στους υδρογονάνθρακες.

Ο ΥΠΕΚΑ αναμένεται μεταξύ άλλων να δει και να παρουσιάσει σε εκπροσώπους μεγάλων αμερικανικών Oil & Gas εταιρειών, τα μέχρι τώρα ευρήματα αλλά και τους σχεδιασμούς της χώρας για το μεγάλο γύρο παραχωρήσεων στο Ιόνιο και την Κρήτη. Κάποιες πληροφορίες μιλάνε για πάνω από 40 εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και θα δώσουν το παρών στην εκδήλωση.

Το περίγραμμα των επαφών που έχουν προγραμματιστεί δείχνει ότι εκτός από το επενδυτικό υπάρχει και έντονο πολιτικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές έρευνες και γενικότερα για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Άλλωστε εκτός από τον υπουργό ενέργειας της αμερικανικής κυβέρνησης, ο κ. Μανιάτης θα συναντηθεί και με την υφυπουργό εξωτερικών αρμόδια για θέματα ενέργειας και όπως εξήγησε χθες σε ενημέρωση ο έλληνας υπουργός η συνάντηση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον ενόψει και των εξελίξεων στην Κύπρο.

Σε σχέση με τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες πάντως, αξίζει να θυμίσουμε ότι – όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Κεφάλαιο – ήδη υπάρχει και το πρώτο απτό δείγμα ενδιαφέροντος και μάλιστα από τη μεγαλύτερη αμερικανική πετρελαϊκή στον κόσμο, την ExxonMobil, η οποία και αγόρασε το πακέτο των σεισμικών της PGS καταβάλλοντας ένα ποσό που ξεπερνά τα 5 εκατ. δολάρια.

 

 

Πηγή : capital.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ