Ξεκινά τις επαφές στις ΗΠΑ ο Α. Σαμαράς

ξεκινά-τις-επαφές-στις-ηπα-ο-α-σαμαράς-84438

samaras ompama«Πρεμιέρα» σήμερα για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να έχει επαφές με Αμερικανούς αξιωματούχους πριν από την αυριανή συνάντηση του με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Το επιτελείο του πρωθυπουργού ετοιμάζεται πυρετωδώς για τις συναντήσεις του Αντώνη Σαμαρά σε Ουάσινγκτον και Νέα Υόρκη που θα επικεντρωθούν γύρω από τα ζητήματα της οικονομίας, της ενέργειας και της εξωτερικής πολιτικής.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με Αμερικανούς δημοσιογράφους και θα παραχωρήσει συνεντεύξεις σε μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ. Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να παρακαθίσει σε γεύμα που διοργανώνει το Κέντρο για τις Στρατηγικές και Διεθνείς Μελέτες (CSIS), που αποτελεί έναν από τους παλαιότερους οργανισμούς στις ΗΠΑ που εστιάζει σε θέματα άμυνας, ασφάλειας, οικονομίας και ενέργειας. Στο ίδιο γεύμα αναμένεται να παρευρίσκονται στελέχη του Λευκού Οίκου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Πενταγώνου αλλά και διαμορφωτών της κοινής γνώμης και εκπροσώπων δεξαμενών σκέψης (think tanks).

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, σήμερα διοργανώνεται και η ενημερωτική εκδήλωση Invest in Greece, για την προοπτική και τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Στην συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά έχουν προσκληθεί ανώτατα στελέχη αμερικανικών επενδυτικών Οίκων, ενώ παρών θα είναι και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης.

Το ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού θα κορυφωθεί με το τετ-α-τετ που θα έχει με τον Μπαράκ Ομπάμα την Πέμπτη στις 22:00 ώρα Ελλάδας στον Λευκό Οίκο. Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι θα υποδεχθεί και θα παραθέσει γεύμα στον πρωθυπουργό και το επιτελείο του. Το μενού αναμένεται να περιλαμβάνει κυρίως τα εθνικά θέματα. Η Ουάσινγκτον που τηρεί στάση αναμονής και περιμένει να ακούσει πρώτα την ελληνική πλευρά ενδιαφέρεται ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση να υπάρξει σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την αναταραχή στην Αίγυπτο και τον εμφύλιο στη Συρία.

Η οικονομία και η ενέργεια αναμένεται να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο. Ήδη η αμερικανική πλευρά διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι η κρίση στην ευρωζώνη επηρεάζει και τη σταθερότητα της αμερικανικής οικονομίας, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα έχει υποσχεθεί λύσεις ειδικά για την ανεργία των νέων.

Το ενδιαφέρον, όμως, του Λευκού Οίκου επικεντρώνεται σε αυτή τη φάση στα ενεργειακά θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς ήδη οι Αμερικανοί δίνουν το παρών στις έρευνες για φυσικό αέριο στην Κύπρο. Θεωρείται δεδομένο ότι στο επίκεντρο θα βρεθούν οι εξελίξεις στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, η επιλογή του αγωγού ΤΑΡ, που θα μεταφέρει αζέρικο αέριο και μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη, όσο και οι έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη.

Στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνονται συναντήσεις με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν κι Μουν, τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ και εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας. Ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να επισκεφθεί και το «Σημείο Μηδέν» όπου κατέρρευσαν οι Δίδυμοι Πύργοι μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

 

Πηγή : real

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook