Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις στο Αρκάδι για τα 150 χρόνια από το ολοκαύτωμα | Photos

ξεκίνησαν-οι-εκδηλώσεις-στο-αρκάδι-γι-454063

Κορυφώνονται στην Ιερά Μονή του Αρκαδίου, οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο των 150 χρόνων από το ηρωικό ολοκαύτωμα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, του εκπροσώπου της Κυβέρνησης Ανδρέα Ξανθού, των Προέδρων των κομμάτων Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, Αντιπεριφερειαρχών, τοπικών αρχών, φορέων και πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο η Δοξολογία στην ιστορική Μονή του Αρκαδίου Προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου, τιμώντας την 150η επέτειο από το Ολοκαύτωμα της ιστορικής Μονής.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχτηκαν στην είσοδο της ιστορικής Μονής ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Ανδρέας Ξανθός, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή. Νωρίτερα στην κεντρική οδό Κουντουριώτη στο Ρέθυμνο έγινε παρέλαση παρουσία του Υπουργού Ανδρέα Ξανθού, του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, των επιστημονικών-εκπαιδευτικών ιδρυμάτων Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων κ.α.

 

ark1Το zarpanews.gr καλύπτει τις εκδηλώσεις και σας παρουσιάζει τις φωτογραφίες από την άφιξη των επισήμων.

ark6

arkadi_mitsotakisark5

ark_olgaark3

arkadi_kefalogiannis

 

ark_marinakisark

arkadi_arnaoutakis

ark4

arkadi_mitsotakis_paulopoulosarkadi_eklisiaarkadi_oloi

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του ανέφερε:

«Εδώ στο Αρκάδι πριν από 150 χρόνια γράφτηκε ίσως το πιο ένδοξο κεφάλαιο στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της Κρήτης.

Η θυσία του Αρκαδίου είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρη παρά πότε. Τιμούμε αυτούς τους Κρητικούς αγωνιστές, όπου έδωσαν την δική τους προσωπική μάχη για την ελευθέρια αλλά και για τη ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο την ενότητα του Ελληνικού έθνους.

Τους είμαστε αιώνια υπόχρεοι, αιωνία τους η μνήμη».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος σε δηλώσεις του ανέφερε:

«Η μάχη του Αρκαδίου και η εμβληματική ιστορία της για το Ελληνικό έθνος σηματοδοτούν ένα ακόμη μεγαλειώδες ΟΧΙ γι’ αυτό ακριβώς πάντοτε τεκμηριώνουν ότι όπως είχα πει πριν από λίγες μέρες στην Θεσσαλονίκη εμείς οι Έλληνες είμαστε λαός της ελευθερίας.

Γιατί για εμάς η αντίσταση είναι παράδοση αιώνων, Η ιστορία μας είναι ένας αγώνας για την ανεξαρτησία, αγώνας τον οποίο φέρνουμε πάντα σε πέρας ομονοούντες, αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι.

Αιωνία η μνήμη όλων εκείνων που έπεσαν στο ολοκαύτωμα του Αρκαδίου και που θα μας συνδέουν πάντοτε με το ιδανικό της ελευθερίας και του χρέους».

 

Aμέσως μετά την Δοξολογία ακολούθησαν: Εκφώνηση του Πανηγυρικού της Επετείου του Ολοκαυτώματος από τον Δήμαρχο Ρεθύμνης Γιώργο Μαρινάκη, μετάβαση στο χώρο του Μαυσωλείου της Ιεράς Μονής Αρκαδίου, Επιμνημόσυνη Δέηση, κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τήρηση ενός λεπτού σιγής, ανάκρουση εθνικού ύμνου, μετάβαση στο Μουσείο της Ι.Μ. Αρκαδίου, εγκαίνια της μόνιμης μουσειακής συλλογής της Ι.Μ. Αρκαδίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, επίσκεψη στην πυριτιδαποθήκη.

Τέλος, το απόγευμα στις 18:30 στο «Σπίτι του Πολιτισμού», θα πραγματοποιηθεί ανακήρυξη του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου σε Επίτιμο Δημότη του Δήμου Ρεθύμνης.

Η ιστορία του Αρκαδίου

Το Αρκάδι αποτελεί τη σημαντικότερη σελίδα της κρητικής επανάστασης του 1866. Η πολιορκία του Αρκαδίου από τους Τούρκους σημειώθηκε στις 8 και 9 Νοεμβρίου με τον Μουσταφά Πασά να συγκεντρώνει 15.000 τακτικό στρατό (Τούρκους, Αλβανούς, Αιγυπτίους και Τουρκοκρητικούς) και τριάντα κανόνια έξω από τη Μονή, απαιτώντας από τον ηγούμενο Γαβριήλ να παραδοθεί. Η απάντηση ήταν αρνητική. Στο μοναστήρι υπήρχαν 964 άνθρωποι 325 άνδρες και οι υπόλοιποι γυναικόπαιδα.

Η επίθεση ξεκίνησε στις 8 Νοεμβρίου και οι αμυνόμενοι κράτησαν σθεναρά. Ωστόσο τη δεύτερη μέρα η εξωτερική γραμμή άμυνας διασπάται και σκοτώνεται ο Ηγούμενος Γαβριήλ. Στις 9 Νοεμβρίου οι Τούρκοι εισέρχονται στον περίβολο της Μονής.

Στη μπαρουταποθήκη της μονής γράφτηκε η τελευταία πράξη του δράματος με τον Κωστή Γιαμπουδάκη ή κατ’ άλλους τον Εμμανουήλ Σκουλά να την ανατινάζει σκορπίζοντας το θάνατο, όχι μόνο στους χριστιανούς, αλλά και στους εισβολείς. Αμέσως μετά, οι επιτιθέμενοι όρμησαν και κατέσφαξαν όσους είχαν διασωθεί, ενώ έκαψαν τον ναό και λεηλάτησαν τα ιερά κειμήλια.

Από τους Έλληνες που βρίσκονταν στη Μονή, μόνο 3 ή 4 κατόρθωσαν να διαφύγουν, ενώ περίπου 100 πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Οι νεκροί και τραυματίες του Μουσταφά ανήλθαν σε 1.500. Το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, όπως είχε συμβεί με την καταστροφή των Ψαρών και την Έξοδο του Μεσολογγίου, συγκίνησε όλο τον χριστιανικό κόσμο κι ένα νέο κύμα φιλελληνισμού δημιουργήθηκε στην Ευρώπη. Η UNESCO έχει χαρακτηρίσει το Αρκάδι Ευρωπαϊκό Μνημείο Ελευθερίας.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook