Νίκος Ανδρουλάκης: Ο δεύτερος γύρος δεν επιβάλλεται από εμένα, αλλά από το 60% των πολιτών που μας τίμησαν

νίκος-ανδρουλάκης-ο-δεύτερος-γύρος-δε-588367

«Τον δεύτερο γύρο δεν τον επιβάλλω εγώ, τον επιβάλλει το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής. Τον επιβάλλει το 60% των ανθρώπων που ήρθαν, μας τίμησαν και ζήτησαν πολιτική αλλαγή». Έτσι απάντησε ο Νίκος Ανδρουλάκης στα σενάρια περί πιέσεων που δέχθηκε για να μη γίνει ο δεύτερος γύρος των εκλογών στην Κεντροαριστερά.

Μιλώντας στον Ρ/Σ 9.84 και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τον Άρη Τόλιο, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος για την ηγεσία του ενιαίου φορέα της προοδευτικής παράταξης επισήμανε το αυτονόητο. Ότι «εάν το αποτέλεσμα ήταν κοντά στο 50%, προφανέστατα δεν θα κάναμε δεύτερο γύρο. Το αποτέλεσμα είναι στο 40%, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το 60% των προοδευτικών πολιτών που ήρθαν και ζήτησαν πολιτική αλλαγή. Αυτό είναι αντιδημοκρατικό».

Τόνισε μάλιστα ότι δεν ήταν θέμα πιέσεων, απλά έγιναν εισηγήσεις όταν βγήκαν τα πρώτα αποτελέσματα,

«Εμφανίζεται ότι εγώ επιβάλλω το δεύτερο γύρο. Το δεύτερο γύρο τον επιβάλλει η λαϊκή ετυμηγορία. Η Κεντροαριστερά πρέπει να αποδείξει ότι θέλει το σεβασμό στους θεσμούς και τη δημοκρατία. Και το πρώτο βήμα αυτής της προσπάθειας πρέπει να είναι ακέραιο».

Ερωτώμενος για τη μάχη που θα δώσει την Κυριακή αναφέρθηκε στη μεγάλη εικόνα για την παράταξη: «Πρέπει να ενωθεί, να ανανεωθεί και να ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια. Δεν μας αξίζει η σημερινή εκλογική επιρροή. Για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται ριζοσπαστική πολιτική ανανέωση, ήθους, κουλτούρας, αντιμετώπισης των προβλημάτων της κοινωνίας, ευθύβολο πολιτικό λόγο. Θεωρώ ότι αυτά μπορούμε να τα πετύχουμε φέρνοντας στον προσκήνιο ανθρώπους που έχουν την επάρκεια να συγχρονίσουν και την παράταξη και την πατρίδα μας με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις. Σήμερα η Ελλάδα είναι μια έρημος χαμένων ευκαιριών».

Δεν έχουμε διαφορές

Υπογράμμισε ότι δεν μπαίνει σε καμιά αντιπαράθεση με τον κα Γεννηματά κι ότι οι διαφορές δεν είναι χαοτικές.

«Το ζήτημα είναι ποιος υπόσχεται το μέλλον. Εγώ πιστεύω ότι μπορώ να υποσχεθώ μια ριζοσπαστική ανανέωση κι ενότητα. Και το λέω σε όλα τα επίπεδα αυτό διότι υπάρχουν άνθρωποι μεγαλύτερων ηλικιών που έχουν εμπειρία κι είναι χρήσιμοι, που έχουν ένα κοινωνικό πρόσημο, δεν δημαγωγούσαν τα χρόνια της… Belle Époque της χώρας ούτε ήταν φορείς του πελατειακού κράτους. Αυτοί είναι χρήσιμοι. Κάποιοι άλλοι που τους βλέπει ο κόσμος και πιστεύει ότι είναι ένα κομμάτι αυτών που τον οδήγησαν στη χρεοκοπία, προφανέστατα δεν τους χρειαζόμαστε. Είναι βαρίδια. Δίπλα μου δεν θα είναι την επόμενη μέρα».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι θα συναντηθεί με τους συνυποψήφιούς τους με τους οποίους έκαναν έναν αγώνα με πολιτικό πολιτισμό ενώ ερωτώμενος για τη δεξαμενή των ψηφοφόρων που θα προσεγγίσει υπογράμμισε: «Η μάτια μου είναι και στους 210 χιλιάδες ανθρώπους. Πιστεύω ότι όλοι μαζί μπορούμε να υποσχεθούμε μια καλύτερη μέρα για τη δημοκρατική παράταξη. Μια μέρα που θα την φέρει πρωταγωνιστή κι όχι αποκούμπι της Δεξιάς και της Αριστεράς. Πρέπει να έχουμε μια αυτόνομη πορεία, ισχυρή, δυναμική με τις ιδέες μας, να υπερασπιστούμε το χώρο μας ιστορικά και πάνω από όλα να μάθουμε από τα λάθη του χθες».

Για τα όσα είπε σχετικά με την οικογενειοκρατία και αν αφήνει αιχμές για την κ. Γεννήματα τόνισε: «Μίλησα για μένα, όχι για την κα Γεννηματά. Είπα πως στρατηγικός μου αντίπαλος είναι η κοινωνία της κληρονομικής ισχύος είτε αφορά την οικονομία, είτε την πολιτική.

Δηλαδή όταν σε μια οικονομία, το παιδί του πλούσιου έχει τεράστιο κοινωνικό πλεονέκτημα σε σχέση με τον πολύ μορφωμένο άνθρωπο που αγωνίζεται καθημερινά στη ζωή του, όταν έχουμε μεγάλες περιφέρειες στο λεκανοπέδιο που εάν δεν είσαι κολλητός του αρχηγού, του μιντιάρχη ή αν δεν έχεις πακτωλό χρημάτων, δεν μπορείς να εκλεγείς. Αυτά θέλω να αλλάξουν. Θέλω οι άνθρωπο οι νέοι κι όλες οι γενιές να έχουν ισότιμη πρόσβαση στην οικονομία και το πολιτικό σύστημα».

Κοινωνικό μέρισμα

Τέλος αναφερόμενος στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το κοινωνικό μέρισμα. «Η κυβέρνηση δυστυχώς σε όλα τα μεγάλα θέματα, παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια. Δεν καταλαβαίνουν ότι κάποιοι πολίτες έχουν ανάγκες και πρέπει να τους στηρίξουμε; Το θέμα είναι ότι τα παίρνει από τη μια τσέπη και τα βάζει στην άλλη και μάλιστα μειούμενα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Μιλάει για επιδοματική πολιτική και μειώνει τα επιδόματα των ΑΜΕΑ, μειώνει το ΕΚΑΣ στους συνταξιούχου. Αρα ποια επιδοματική πολιτική κάνει η κυβέρνηση;

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook