Μπουμ… «Απολύτως ανεξέλεγκτο» πέφτει προς τη Γη το ρωσικό διαστημικό σκάφος «Progress 59»

μπουμ-απολύτως-ανεξέλεγκτο-πέφτε-243192

prgress59Εκτός κάθε ελέγχου και με πορεία προς τη Γη πλέον βρίσκεται το ρωσικό μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος «Progress», του οποίου τον έλεγχο έχασαν οι ρώσοι χειριστές της πτήσης με μοιραίο αποτέλεσμα την πτώση του στον μητρικό πλανήτη.

Την είδηση ανακοίνωσε ανώτατος αξιωματούχος της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας, ενώ ταυτόχρονα, απέλπιδες δείχνουν οι προσπάθειες ανάκτησης του ελέγχου του, καθώς, από όλα τα δεδομένα προκύπτει πως η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη.

«Είναι αδύνατο να πούμε πότε ακριβώς θα πέσει στη Γη το φορτηγό σκάφος, αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Όμως η πτώση θα πραγματοποιηθεί σε ανεξέλεγκτες συνθήκες» αναφέρει η ρωσική διαστημική υπηρεσία.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του space.com, το διαστημόπλοιο, το οποίο λειτουργεί ως διαστημική φορτηγίδα που μεταφέρει εφόδια στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, (ISS), φαίνεται ότι υπέστη βλάβη λίγο μετά την εκτόξευσή του την Τρίτη, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια ελέγχου του.

Η πτώση του έχει ήδη αρχίσει» δήλωσε ο ίδιος ο αξιωματούχος ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί, προσθέτοντας πως «η πορεία του είναι τελείως εκτός ελέγχου».

Σημειώνεται ότι, κανονικά, το σκάφος επρόκειτο να ανεφοδιάσει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Σύμφωνα με το ereportaz.gr, τα σκάφη Progress είναι αναλώσιμα ρομποτικά διαστημόπλοια που χρησιμοποιούνται για τον ανεφοδιασμό του ISS από το 2000 με μεγάλη αξιοπιστία- αν και τον Αύγουστο του 2011 δυσλειτουργία κατά την εκτόξευση είχε αποτέλεσμα την καταστροφή του Progress 44.

Είναι εξοπλισμένα με σύστημα αυτόματης πλοήγησης Kurs, το οποίο επιτρέπει αυτόνομη πρόσδεση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Εφεδρικό σύστημα επιτρέπει τον τηλεχειρισμό του από τους κοσμοναύτες του πληρώματος του ISS, ενώ σχεδιαστικά μοιάζει με το Σογιούζ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook