Μιζέρια και παρακμή στο παλιό Ξενία | Εγκατάλειψη «έγκλημα» στην είσοδο του Παλιού Λιμανιού στα Χανιά | Photos

μιζέρια-και-παρακμή-στο-παλιό-ξενία-εγ-726548

Έντεκα χρόνια μετά το γκρέμισμα του «Ξενία» για την ανάδειξη των Δυτικών Οχυρώσεων, τα εναπομείναντα κτήρια πέριξ της παλιάς πισίνας παραμένουν «φαντάσματα» στην είσοδο του Ενετικού Λιμανιού, στα Χανιά.

Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες του zarpanews.gr, το κτήριο είναι πλέον ετοιμόρροπο, μέσα έχουν συσσωρευτεί σωροί από σκουπίδια ενώ οι άθλιοι χώροι του, παραμένουν φιλόξενοι για κάποιους συμπολίτες μας που έχουν στήσει αυτοσχέδια κρεβάτια.

Πέρα από την αισθητική υποβάθμιση της περιοχής αλλά και τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος, η εστία μόλυνσης που έχει δημιουργηθεί, αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία. Και όλα αυτά, στην είσοδο του  Ενετικού Λιμανιού, του υπ’ αριθμόν «ένα» αξιοθέατου της πόλης.

Επικίνδυνη γραφειοκρατία

Θυμίζουμε ότι το κτήριο κατεδαφίστηκε το 2007, ενώ η πισίνα και οι γύρω χώροι παραχωρήθηκαν στον Δήμο Χανίων από το Υπουργείο Τουρισμού το 2014, με στόχο να προχωρήσει η ανάπλαση της περιοχής, βάσει μελέτης που έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Φωτογραφία από την κατεδάφιση: Εφημερίδα «Τα Νέα»

Το 2016, η εφαρμογή της μελέτης ξεκίνησε, με διαμόρφωση του χώρου της πισίνας, ο οποίος έχει πλέον μετατραπεί σε πλατεία.

Ο χώρος της πισίνας μετά την διαμόρφωση του, το 2016

Ωστόσο, αυτό που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι η έκδοση Διαπιστωτικής Πράξης Νομιμότητας από το Υπουργείο Τουρισμού για τις υφιστάμενες κατασκευές και διαμορφώσεις της έκτασης, κάτι που έθεσε ο Δήμαρχος Χανίων στην Υπουργό Τουρισμού, κατά την επίσκεψή της στα Χανιά, τον περασμένο Ιούνιο.

Ο χώρος σε λειτουργία, δεκαετία 1970. Φωτογραφία parallaximag.gr

Η μελέτη

Η μελέτη προβλέπει την ενοποίηση της περιοχής με την πλατεία Τάλω, ενώ η πρόσβαση στη Δυτική Τάφρο θα γίνεται, σύμφωνα με το σχέδιο, από την πλατεία. Επίσης, προβλέπεται αποκατάσταση του παλαιού αναψυκτηρίου προκειμένου το δυτικό μέρος του να το αξιοποιήσει ο Δήμος Χανίων.

Τι περιλαμβάνουν οι διαμορφώσεις

  • Χώρους πρασίνου
  • Διαμορφωμένος χώρος πλατείας με σκληρά υλικά
  • Διαδρομές-μονοπάτια
  • Διαζώματα εκμετάλλευσης υψομετρικών διαφορών
  • Βαθμιδωτή κατάβαση και διαμόρφωση σε επαφή με τα βράχια και το νερό
  • Ανοικτή επιφάνεια αναψυκτηρίου
  • Κλειστή επιφάνεια αναψυκτηρίου
  • Διάνοιξη σύνδεσης με την δυτική τάφρο και δημιουργία γέφυρας
  • Αυλάκι με θαλασσινό νερό το οποίο διατρέχει το παλιό νοτιοδυτικό κρηπίδωμα της πλατείας Τάλω
  • Σύνδεση του δυτικού ορίου πλατείας με την οδό Ακτή Κανάρη, με δημιουργία γραμμικής κλίμακας ανόδου.

zarpanews.gr

2 thoughts on “Μιζέρια και παρακμή στο παλιό Ξενία | Εγκατάλειψη «έγκλημα» στην είσοδο του Παλιού Λιμανιού στα Χανιά | Photos

  1. Πόσο ωραία ήταν στα ’70’ς από τη φωτο. με τον διαμορφωμένο χώρο, την πισίνα από κάτω και την καφετέρια από πάνω χωρίς να εμποδίζουν κανένα τα τραπεζοκαθίσματα, πολύ μακριά από το πεζοδρόμιο και ταυτόχρονα εύκολα προσβάσιμα στον καθένα…
    Δεν άρεσε σε κάποιους που βάλθηκαν να τα γκρεμίσουν όλα και να καταντήσει όπως είναι σήμερα η περιοχή.
    Στην καλύτερη περίπτωση θα ξαναγίνουν κάπως έτσι κάποτε, μα δεν φτάνουν τα χρόνια του βίου τους να το δούνε. Ούτε και τα δικά μου ίσως, που ήμουνα παιδί όταν τραβήχτηκε η φωτο και ίσα που έκανα τις πρώτες μου βόλτες από κει…

  2. Ανεξάρτητα από τους όποιους σχεδιασμούς και σκέψεις η πισίνα έπρεπε να διατηρηθεί!
    Όταν υπάρχει κάτι καλό να το διατηρούμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook