Με εκλεκτές παρουσίες η Αυγουστιάτικη Πανσέληνος στις Γιορτές της Ρόκκας | Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα

Οι Γιορτές Ρόκκας, επιστρέφουν για έκτη συνεχόμενη χρονιά, από τις 6 έως και τις 26 Αυγούστου, στη γνώριμη περιοχή της Κισάμου, με ένα πλούσιο πρόγραμμα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών δράσεων, μοιρασμένο στα χωριά της Ρόκκας και της Κεράς.

Τη Δευτέρα 6 Αυγούστου, στις 21.00,στην Πλατεία της Ρόκκας, μία μεγάλη εκδήλωση θα δώσει το σήμα για την έναρξη των Γιορτών Ρόκκας 2018. Τη βραδιά θα ανοίξει η Τελετή Έναρξης των εργαστηρίων κίνησης, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Φαίδρας Πισιμίση, του Γιάννη Παπατζανή και της Τζωρτζίνας Σόλο, την οποία θα ακολουθήσει η Γιώτα Νέγκα με ήχους και μουσικές από την προσωπική της δισκογραφία. Τέλος, η βραδιά θα κλείσει σερυθμούς παραδοσιακού γλεντιού με τον Λευτέρη Κουμή και το βιολί του.

Την Κυριακή 12 Αυγούστου, από τις 19.00 μέχρι τα μεσάνυχτα ολόκληρο το χωριό της Κεράς, θα γίνει μία τεράστια θεατρική σκηνή. Ένας  πολυσυλλεκτικός θίασος καλλιτεχνών από όλη την Κρήτη, θα παρουσιάσει αποσπάσματα θεατρικών κειμένων που περιγράφουν σημαντικά γεγονότα της ελληνικής ιστορίας από τον 17 αιώνα και μετά, με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής.

Επόμενος μεγάλος σταθμός των Γιορτών, το Όπως λαλούν τα μαντολίνα, την Τετάρτη 22 Αυγούστου. Στις 21.00 στην Πλατεία της Ρόκκας, η Αθηναϊκή Μαντολινάτα Νικόλαος Λάβδας θα διηγηθεί την ιστορία του μαντολίνου, που ξεκίνησε από τα μπαρόκ σαλόνια της Ευρώπης και πέρασε πάνω από τα ναπολιτάνικα αμπέλια, για να φτάσει μαζί με τις ιταλικές ταραντέλες στην Ελλάδα, αφήνοντας το στίγμα του σε Επτάνησα και Κρήτη.

Την Κυριακή 26 Αυγούστου, λίγο μετά τις 20.30 η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου αρχιμουσικού Μύρωνα Μιχαηλίδη, σε έργα των, Ντβόρζακ, Θεοδωράκη, Πονκιέλι και Μπραμς, υπό το φως της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, στον Αρχαιολογικό χώρο της Ρόκκας.

Τις εκδηλώσεις των Γιορτών Ρόκκας 18 θα πλαισιώσει μια σειρά σεμιναρίων και εργαστηρίων ανοιχτών σε όλους. Έτσι φέτος, για πρώτη φορά, θα πραγματοποιηθεί το σεμινάριο Κλασικού Μαντολίνου & Ορχήστρας Μεικτών Εγχόρδων, τα εργαστήρια κίνησης, κρουστών και φαναριών, και το σεμινάριο Μαντολίνου για μαθητές ωδείων και μουσικών σχολείων, ενώ θα επιστρέψει για μια ακόμη χρονιά το πετυχημένο εργαστήριο λιθοξοΐας της Ασπασίας Παπαδοπεράκη.

Οι Γιορτές Ρόκκας είναι μια συνδιοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρόκκας, Πολιτιστικού Συλλόγου Κεράς, Περιφέρειας Κρήτης, Περιφέρειας Κρήτης Περιφερειακής Ενότητα Χανίων,  Δήμου Κισάμου, Δήμου Πλατανιά, Ορθόδοξου Ακαδημίας Κρήτης και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων.

Αναλυτικό Πρόγραμμα / 6-26 Αυγούστου 2018

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τελετή Έναρξης Γιορτών Ρόκκας

Δευτέρα 6 Αυγούστου

21:00, Πλατεία Ρόκκας

Τη βραδιά θα ανοίξουν οι χοροί των εργαστηρίων κίνησης των γιορτών, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Φαίδρας Πισιμίση, του Γιάννη Παπατζανή και της Τζωρτζίνας Σόλο, τους οποίους θα  ακολουθήσει ηΓιώτα Νέγκα με ήχους και μουσικές από την προσωπική της δισκογραφία. Τέλος, η βραδιά θα κλείσει σε ρυθμούς παραδοσιακού γλεντιού με τον Λευτέρη Κουμή και το βιολί του.

 

Κερά Μια Σκηνή

Κυριακή 12 Αυγούστου

19:00- 00:00, Κερά

Ένας πολυσυλλεκτικός θίασος καλλιτεχνών της Κρήτης μετατρέπει όλο το χωριό σε παραστατική σκηνή. Κάθε δρόμος, αυλή και ανοιχτός χώροςγίνεται μέρος ενός μεγάλου σκηνικού.

Ερμηνείες μικρής διάρκειας, αποσπάσματα θεατρικών έργων, αφήγηση παραμυθιών, θέατρο για όλες τις ηλικίες, δημιουργούν μια θεατρική τελετουργία που φέρνει τον θεατή σε επαφή με τις απαρχές της θέασης και της δραματουργίας, μετατρέποντας το χωριό σε ένα ζωντανό πυρήνα πολιτισμικής διάστασης. Οι ιστορίες του Θεάτρου μπλέκονται με τις ιστορίες του χωριού, των κατοίκων και την ιστορία του κάθε επισκέπτη-θεατή. Έτσι το Θέατρο γίνεται ένα παιχνίδι που αλλάζει τα συμβατικά κάδρα θέασης και κάνει την Τέχνη βίωμα.

 

Διαδρομή Ανακάλυψης

Κυριακή 19 Αυγούστου

Από τις 09.00-15.00, τόπος εκκίνησης Κίσαμος

Μια διαδρομή ανακάλυψης των χωριών και της μοναδικότητας τους μέσα από τις γεύσεις και τη μοναδική ομορφιά τους. Οι επισκέπτες, με λεωφορεία, πραγματοποιούν διαδρομή στην περιοχή και κάνουν στάσεις σε οινοποιεία, τυροκομεία και ντόπιες επιχειρήσεις.

 

Όπως λαλούν τα μαντολίνα

Τετάρτη 22 Αυγούστου

21:00, Πλατεία Ρόκκας

Από την Αθηναϊκή Μαντολινάτα Νικόλαος Λάβδας. Ο ήχος του μαντολίνου όπως ταξίδεψε μέσα από τα μπαρόκ σαλόνια της Ευρώπης, πέταξε πάνω από τα ναπολιτάνικα αμπέλια, μέσα σε ιταλικές ταραντέλες και άφησε το στίγμα του στα Επτάνησα, στην Κρήτη και στις άλλες φιλόξενες γωνιές της Μεσογείου.

 

Κλασική Μουσική Συμφωνική Συναυλία

Κυριακή 26 Αυγούστου, Αρχαιολογικός χώρος Ρόκκας

πέρας προσέλευσης 20:30

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ σε διεύθυνση του διακεκριμένου Έλληνα αρχιμουσικού Μύρωνα Μιχαηλίδη, με έργα του Θεοδωράκη, Ντβόρζακ, Πονκιέλι και Μπραμς. Μια φαντασμαγορική εκδήλωση τη νύχτα της αυγουστιάτικης πανσελήνου, στη μεγάλη εξέδρα της ακρόπολης του χωριού Ρόκκα.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Εργαστήρια Τελετής Έναρξης (Για χορευτές παραδοσιακών χορών)

3, 4, 5 Αυγούστου

· Εργαστήριο Κίνησης, Φαίδρα Πισιμίση

· Εργαστήριο Κρουστών, Γιάννης Παπατζανής

· Εργαστήριο Lanterns, Τζωρτζίνα Σόλο

Ο παραδοσιακός χορός συναντά τις σύγχρονες εκδοχές του σε μια γιορτή με στόχο να αναμείξει τις νόρμες της κίνησης και να δημιουργήσει από την αρχή τα βήματα που θα ακολουθήσουν δεκάδες χορευτές από πολιτιστικούς συλλόγους προκειμένου να χορέψουν στην Τελετή Έναρξης ένα χορό εμπνευσμένο από τη σπείρα που αποτυπώνεται στο μετάλλιο των Γιορτών Ρόκκας. Δημιουργίες από τα εργαστήριαΚρουστών και δημιουργίας φαναριών (Lanterns),στα οποία οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν 2 νέες τέχνες και να μυηθούν στα μυστικά τους, θα συνοδεύσουν την παράσταση δημιουργώντας ένα αξέχαστο θέαμα.

Εργαστήριο Λιθοξόων (Για Νέους και Ενήλικες)

6-17 Αυγούστου

Εισηγητής: Γιώργος Μαρτσάκης.

Για δεύτερη χρονιά συνεχίζεται το εργαστήριο λιθοξόων της Ασπασίας Παπαδοπεράκη, προσελκύοντας καλλιτέχνες και επιστήμονες διεθνούς εμβέλειας στα χωριά.

Αυτή τη φορά, μαθητές περασμένων ετών καθοδηγούν τους νέους συμμετέχοντες για να δημιουργήσουν ένα μικρό πυρήνα λιθοξόων, οι οποίοι και θα αποτελέσουν τη βασική ομάδα υποστήριξης  του Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής για το 2019.

Εργαστήριο Ψηφιδωτού (Για Νέους και Ενήλικες)

Εισηγητής: Κούλα Μπορμπουδάκη

6-17 Αυγούστου

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου ψηφιδωτού, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία του ψηφιδωτού και την εξέλιξη του στην περιοχή της Κισάμου. Σε επίπεδο πρακτικής, θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις τεχνικές κατασκευής ενός ψηφιδωτού και να δημιουργήσουν οι ίδιοι ένα έργο από μάρμαρο και γρανίτη.

Εργαστήριο Κλασικού Μαντολίνου & Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων

17-22 Αυγούστου 2018

Η Αθηναϊκή Μαντολινάτα Νικόλαος Λάβδας προσκαλεί φέτος τον διεθνούς φήμης Ιταλό συνθέτη και μαέστρο Claudio Mandonico, για να παρουσιάσει,μαζί με όλους τους συμμετέχοντες του σεμιναρίου, ένα νέο πρόγραμμα σε μια τελική συναυλία, δουλεύοντας εντατικά όλη την εβδομάδα, στα πρότυπα ευρωπαϊκών ορχηστρών του είδους.Επιπλέον, με την καθοδήγηση του Γιώργου Γουμενάκη στα μαθήματα μαντολίνου, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να προετοιμάσουν ένα κλασικό ρεπερτόριο και να γευτούν την αίσθηση μουσικής πληρότητας που μπορεί να προσφέρει μια πρόβα ορχήστρας.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε σπουδαστές μουσικής και μουσικούς που γνωρίζουν κάποιο όργανο της μαντολινάτας (μαντολίνο, μαντόλα, μαντολοντσέλο, κιθάρα).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ