Με αυτοκόλλητο θα «αντιμετωπίζεται» η μειωμένη ερωτική επιθυμία των γυναικών

με-αυτοκόλλητο-θα-αντιμετωπίζεται-579033

Λύση στο πρόβλημα της μειωμένης ερωτικής επιθυμίας που βιώνουν πολλές γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση υπόσχεται να δώσει ένα «αυτοκόλλητο»-επίθεμα με οιστρογόνα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine.

Επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Γέιλ, με επικεφαλής τον Δρ Χαγκ Τέιλορ, κατέγραψε τις αλλαγές στην σεξουαλική λειτουργικότητα σε μια ομάδα 670 γυναικών που είχαν μπει στην εμμηνόπαυση τα προηγούμενα τρία χρόνια.

Οι γυναίκες ήταν μεταξύ 42 και 58 ετών και λάμβαναν είτε οιστρογόνα σε χάπι, οιστρογόνα σε μορφή δερματικού επιθέματος ή εικονική θεραπεία.

Οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για την σεξουαλική τους ζωή, με λεπτομέρειες για την ερωτική επιθυμία, την ικανοποίηση και τον πόνο κατά την σεξουαλική αγωγή. Οι γυναίκες που είχαν σκορ χαμηλότερο από ένα προκαθορισμένο όριο θεωρήθηκε ότι είχαν μειωμένη ερωτική λειτουργία.

Συνολικά, οι γυναίκες που πήραν θεραπεία με οιστρογόνα διαδερμικά είχαν μέτρια βελτίωση της ερωτικής τους λειτουργικότητας κατά τη διάρκεια της τετραετούς θεραπείας, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

Μάλιστα, ενώ οι γυναίκες που έκαναν χρήση του δερματικού επιθέματος αποκόμισαν οφέλη, δεν ίσχυε το ίδιο για εκείνες που πήραν οιστρογόνα από του στόματος. Οι τελευταίες είχαν την ίδια εικόνα με την ομάδα ελέγχου.

Οι γυναίκες που έκαναν την αγωγή με το επίθεμα είχαν λιγότερη ξηρότητα και λιγότερο σχετιζόμενο με την ερωτική επαφή πόνο, από εκείνες που έκαναν εικονική θεραπεία.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματα δεν μπορούν να γενικευθούν καθώς οι γυναίκες του δείγματος ήταν κυρίως καυκάσιας φυλετικής καταγωγής, με υψηλότερη μόρφωση από τον γενικό πληθυσμό.

«Πάντως το μοντέλο της χορήγησης οιστρογόνων μπορεί να εξατομικευθεί ώστε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες κάθε γυναίκας που αντιμετωπίζει το σύμπτωμα της μειωμένης ερωτικής επιθυμίας ως απόρροια της εμμηνόπαυσης», καταλήγει ο Δρ Τέιλορ.

Αναφορικά με τις έρευνες που έχουν δείξει ότι οι μακροχρόνιες θεραπείες υποκατάστασης οιστρογόνων ενέχουν κινδύνους, όπως καρκίνο του μαστού ή εγκεφαλικό επεισόδιο, ο Δρ Τέιλορ πιστεύει ότι «γενικά, τα οιστρογόνα έχουν σημαντικά οφέλη και μικρούς κινδύνους για τις γυναίκες τα πρώτα χρόνια μετά την εμμηνόπαυση».

πηγή: in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook