Μεταφέρονται τα ταμειακά διαθέσιμα στην τράπεζα της Ελλάδος

μεταφέρονται-τα-ταμειακά-διαθέσιμα-σ-239564

trapeza-elladosΠράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία θα καθίσταται υποχρεωτική η μεταφορά των καταθέσεων των δημοσίων φορέων σε λογαριασμούς κοινής διαχείρισης της Τράπεζας της Ελλάδας ετοιμάζει και κατέθεσε το υπουργείο οικονομικών .

Η σκέψη για την θεσμοθέτηση της μεταφοράς των καταθέσεων σε κοινή διαχείριση με το ελληνικό δημόσιο γίνεται για να παρακαμφθούν οι αντιδράσεις των διοικητικών συμβουλίων των δημόσιων φορών που αντιδρούν στην εκχώρηση των καταθέσεων .

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συνολικές καταθέσεις των δημοσίων φορέων φτάνουν τα 11,9 δισ. ευρώ ενώ υπάρχουν ήδη σε ισχύ συμφωνίες επαναφοράς 8,9 δισ. ευρώ .

-Πατούλης: Η κυβέρνηση να ακυρώσει την ΠΝΠ

Οι καταθέσεις των ΔΕΚΟ δεν θα περιλαμβάνονται στην ΠΝΠ αφού για την κίνηση των λογαριασμών τους θα πρέπει να προηγηθεί απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων .

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Δημήτρης Μάρδας αναφερόμενος στο θέμα είχε τονίσει ότι η μεταφορά των καταθέσεων των φορέων στην Τράπεζα της Ελλάδας δεν σημαίνει ότι δεν θα είναι διαθέσιμα για τους φορείς όποτε τα χρειαστούν . Τόνισε επίσης ότι ανάλογη νομοθεσία υπάρχει σε χώρες όπως η Ολλανδία η Πορτογαλία και η Μεγάλη Βρετανία .

Τι αναφέρει η ΠΝΠ

«Οι Φορεις της Γενικής Κυβέρνησης και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β’ βαθμού, υποχρεούται να καταθέτουν τα ταμεικά τους διαθέσιμα και να μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών καταθέσεων σε λογαρισμούς διαχείρησης που τηρούν στην Τράπεα της Ελλάδος, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης και διαδικασίας. Από αυτή την υποχρέωση εξαιρούνται τα κεφάλαια που απαιτούνται για την κάλυψη των ταμειακών αναγκών για το επόμενο δεκαπενθήμερο καθώς κι τα κεφάλαια που έχουν κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαθηκών και Δανείων. Επίσης, εξαιρούνται οι Δημόσιες Επιχιερήσεις και οι Ογανισμοί».

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook