Μεγαλύτερη από το 50% του ΑΕΠ στην Κρήτη η συμμετοχή του τουρισμού

 

Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% φθάνει η συμμετοχή του τουρισμού στο ΑΕΠ της Κρήτης, όπως είπε ο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Πέμπτη, ο κ. Ανδρεάδης επεσήμανε ότι μεγάλο μέρος των δημόσιων εσόδων και σημαντικό μέρος των εσόδων των Ταμείων, οφείλεται στις εισφορές και τους αυξημένους φόρους που απέδωσαν οι επιχειρήσεις του τουρισμού.

Οι άμεσα και έμμεσα απασχολούμενοι στον τουρισμό τόνισε ο κ. Ανδρεάδης, προσεγγίζουν τους 800.000, ενώ πρόσθεσε ότι ο αριθμός αυτός έχει τη δυναμική να υπερβεί το ένα εκατομμύριο έως το 2021.

Βάσει στοιχείων που παρέθεσε, η συμμετοχή του τουρισμού στο ΑΕΠ, παρά την εποχικότητά του, φτάνει στο Νότιο Αιγαίο το 68%, στην Κρήτη το 52% και στα Ιόνια το 58%.

Ο κ. Ανδρεάδης στάθηκε και στο ιστορικό υψηλό των αφίξεων, ωστόσο διευκρίνισε ότι, από την άλλη πλευρά, είναι μάλλον βέβαιο ότι τα έσοδα φέτος δεν θα ακολουθήσουν παράλληλη πορεία με αυτή των αφίξεων. Όπως εξήγησε, «αναμένουμε τα επίσημα στοιχεία ώστε να ξέρουμε το μέγεθος της απόκλισης από το 2015».

Επεσήμανε δε ότι οι πραγματικοί παράγοντες που επηρέασαν τα έσοδα φέτος είναι η υπερφορολόγηση, η πανευρωπαϊκή τάση μείωσης της Μέσης Τουριστικής Δαπάνης, ο μειωμένος χρόνος παραμονής στη χώρα μας και οι εκπτώσεις στις οποίες προχώρησαν οι επιχειρήσεις ώστε να μπορέσουν να προσελκύσουν κομμάτι της ζήτησης των πελατών τελευταίας στιγμής.

Σε ό,τι αφορά το 2017, ανέφερε ότι η ζήτηση φαίνεται να είναι αυξημένη.

Ο κ. Ανδρεάδης σημείωσε ότι ο ελληνικός τουρισμός συνεχίζει να εκπλήσσει ευχάριστα. «Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι ο τομέας έχει επιδείξει τεράστιες αντοχές σε όλα τα επίπεδα. Βασική μας κατάκτηση είναι ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης έχουμε πετύχει να αναπροσαρμόσουμε το μοντέλο μας και να γίνουμε ο πιο δυναμικά εξαγωγικός τομέας της ελληνικής οικονομίας», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ