Μαζεύουν ελιές από δέντρα 700 μέχρι 3000 ετών στην Ιεράπετρα

μαζεύουν-ελιές-από-δέντρα-700-μέχρι-3000-ετών-479474

Η πιλοτική προσπάθεια που ξεκίνησε πέρυσι ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός «Επτάστικτος», εμφιαλώνοντας σε συλλεκτικές συσκευασίες, το λάδι που παρήγαγαν ορισμένα από τα εκατοντάδες υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα της περιοχής, θα συνεχιστεί κανονικά και πιο εντατικά φέτος.

Στις 18 και 19 Νοεμβρίου 2017, οι ιδιοκτήτες  των υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων που έχει καταγράψει ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός «Επτάστικτος», θα μαζέψουν τις ελιές από τα υπεραιωνόβια δέντρα τους και στις 20 και 21 Νοεμβρίου θα γίνει κοινή άλεσή τους στο ελαιουργείο του κ. Μιχάλη Παπαδάκη στο Κεντρί Ιεράπετρας.

«Θα συλλεχθούν ελιές από τις περιοχές Καβούσι, Παχιά Άμμος, Βασιλική, Μοναστηράκι, Κάτω Χωριό, Κεντρί, Ορεινό, Σχινοκάψαλα, Άγιος Στέφανος, Άγιος Ιωάννης, Μύρτος, Μακρυλιά, Καλαμαύκα, Χριστός και Γδόχια.

Έχουμε καταγράψει περισσότερες από 200 υπεραιωνόβιες ελιές και έχουμε μια μεγάλη λίστα δεκάδων ακόμη, που θα τις καταγράψουμε στη συνέχεια και θα τις εντάξουμε στο πρόγραμμα αειφορικής διαχείρισης των υπεραιωνόβιων ελαιοδέντρων», είπε ο γραμματέας του Κοινωνικού Συνεταιρισμού «Επτάστικτος» κ. Παύλος Δασκαλάκης.

Η διαδικασία της καταγραφής γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο, καθώς υπάρχει εξαιρετικό ενδιαφέρον από τους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι θέλουν να τις εντάξουν σε αυτό το πρόγραμμα.

Ο Συνεταιρισμός πηγαίνει στο χωριό όπου βρίσκεται το λιόφυτο του ενδιαφερόμενου, εντοπίζει τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα, παίρνει τις συντεταγμένες της θέσης τους με GPS,  μετράει την περίμετρο του κορμού στο ύψος των 0,80 εκατοστών από το έδαφος και βρίσκει την ηλικία του.

Δίνει έπειτα έναν κωδικό στον εν λόγω δέντρο και σε συνεργασία με τον ιδιοκτήτη του, το εντάσσει στο πρόγραμμα διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, καθώς το θεωρεί ως ένα δέντρο με μεγάλη πολιτιστική αξία, το οποίο πρέπει να προστατευτεί, να καλλιεργηθεί και να μη γίνει ποτέ  καυσόξυλα.

Ο ιδιοκτήτης του υπεραιονόβιου ελαιώνα παίρνει την αξία του ελαιόλαδου που παραδίδει στον Συνεταιρισμό, καθώς και   μέρος της αξίας πώλησης της συσκευασίας του τυποποιημένου ελαιολάδου που θα φτάσει στη συνέχεια στην αγορά.

«Στα πλαίσια των σκοπών του «Επτάστικτου», για δεύτερη συνεχή χρονιά, θα τυποποιηθεί φέτος έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Σκοπός μας είναι να τυποποιηθεί εξαιρετικό αγουρόλαδο, με υψηλές φαινόλες και αντιοξειδωτικά, από τις αρχαίες ελιές, σε συλλεκτικές συσκευασίες του 0,500ml του λίτρου.

Κάθε συσκευασία, φέρει αρίθμηση και συνοδεύεται από φυλλάδιο με φωτογραφία συγκεκριμένου ελαιοδέντρου, αναφέροντας διαστάσεις, τοποθεσία και όνομα παραγωγού ή διαχειριστή.  Επίσης στο έντυπο που είναι μεταφρασμένο σε 8 γλώσσες, περιγράφονται οι στόχοι του προγράμματος αειφορικής διαχείρισης των υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων», προσθέτει ο κ. Παύλος Δασκαλάκης.

Η μέση ηλικία των μέχρι σήμερα καταγεγραμμένων υπεραιονόβιων ελαιόδεντρων, είναι τα 1800 έτη.

Η μικρότερη υπεραιονόβια ελιά είναι 700 ετών και η μεγαλύτερη φτάνει στα 3000 έτη.

Στα πλάνα του Συνεταιρισμού είναι να δημιουργηθούν σε  συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες, στα όρια των οποίων υπάρχουν τα αρχαία ελαιόδεντρα, οικοτουριστικές διαδρομές, οι οποίες συνολικά να ενταχθούν σε ένα μεγάλο οικοτουριστικό πολιτιστικό δίκτυο, το οποίο θα ενισχύει την υπόθεση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν ή να παρακολουθήσουν το μάζεμα των ελιών, στις 18 και 19 Νοεμβρίου, μπορούν να έλθουν σε επαφή με τα μέλη του «Επτάστικτου» η να μάθουν περισσότερες πληροφορίες από την ιστοσελίδα του.

Για τα σχέδια και τη δραστηριότητα του Κοινωνικού Συνεταιρισμού «Επτάστικτος» έχει ενημερωθεί μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης.

Πηγή: neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook