Μίνι φορολογικό με αλλαγές για μπλοκάκια και τεκμήρια

μίνι-φορολογικό-με-αλλαγές-για-μπλοκά-257435
ÃÅÍÉÊÇ ÃÑÁÌÌÁÔÅÉÁ ÐËÇÑÏÖÏÑÉÁÊÙÍ ÓÕÓÔÇÌÁÔÙÍ ÅÊÁÈÁÑÉÓÇ ÖÙÑÏËÏÃÉÊÙÍ ÄÇËÙÓÅÙÍ (EUROKINISSI/ ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)

ÃÅÍÉÊÇ ÃÑÁÌÌÁÔÅÉÁ ÐËÇÑÏÖÏÑÉÁÊÙÍ ÓÕÓÔÇÌÁÔÙÍ ÅÊÁÈÁÑÉÓÇ ÖÙÑÏËÏÃÉÊÙÍ ÄÇËÙÓÅÙÍ  (EUROKINISSI/ ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)

Μίνι φορολογικό νομοσχέδιο καταθέτει στη Βουλή μέχρι τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών και ενώ τρέχει η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπεται απαλλαγή από τον φόρο των δωρεών που έλαβαν οι συγγενείς των θυμάτων του «Norman Atlantic» ενώ η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη προανήγγειλε μείωση στον φόρο δωρεών και γονικών παροχών για μετρητά και αύξηση της έκπτωσης 2% για εφάπαξ εξόφληση του φόρου.

Με το μίνι φορολογικό θα δοθεί λύση στο πρόβλημα της υπερφορολόγησης χιλιάδων φορολογούμενων με πολύ χαμηλά πραγματικά εισοδήματα από τόκους ή κι από ακίνητα οι οποίοι πιάνονται στην παγίδα των τεκμηρίων. Συγκεκριμένα, δεν θα εφαρμόζεται το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ για τον άγαμο ή των 2.500 ευρώ για τον έγγαμο σε κάθε περίπτωση φορολογουμένου που δηλώνει εισοδήματα προερχόμενα μόνο από τόκους ή κι από ακίνητα.

Για τα μπλοκάκια θα υπάρξει διόρθωση της ρύθμισης που αφορά τους μισθωτούς. Σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, όσοι είχαν το 2014 αμοιβές με «μπλοκάκι» και παράλληλα είχαν και εισόδημα από μισθωτή εργασία, για το μεν «μπλοκάκι» θα φορολογηθούν με 26% από το πρώτο ευρώ και για τον μισθό με συντελεστές 22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ (32% για τα επόμενα 17.000 ευρώ και 42% για το υπερβάλλον) και φοροέκπτωση 2.100 ευρώ. Η επικείμενη αλλαγή θα δίδει τη δυνατότητα στους εν λόγω φορολογούμενους να φορολογηθούν για το σύνολο του εισοδήματός τους ως μισθωτοί.

Ακόμη αναμένεται να διευκρινιστεί πώς ακριβώς θα πρέπει οι αγρότες να προσδιορίσουν το τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση των αγροτεμαχίων τους.

Το σχέδιο προβλέπει τη μείωση του φόρου δωρεάς σε χρήμα για τους συγγενείς πρώτου βαθμού και τη μείωση των συντελεστών φόρου για τις υπόλοιπες κατηγορίες.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής κτήση χρηματικών ποσών υπόκειται σε αυτοτελή φόρο με συντελεστή 10%, προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στην Α’ κατηγορία (συγγενείς πρώτου βαθμού), με 20% για δικαιούχους που υπάγονται στη Β’ κατηγορία και με 40% για δικαιούχους που υπάγονται στη Γ’ κατηγορία.

newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook