Μέσα σε κούτες στοιβαγμένα κειμήλια από τη Μάχη της Κρήτης | Photos

mouseio1Θολό είναι το τοπίο σε σχέση με τη λειτουργία του Μουσείου Μάχης της Κρήτης, κι ενώ τα αντικείμενα που έχουν δωρηθεί στο δήμο Ηρακλείου από αντιστασιακούς και τους απογόνους τους, παραμένουν στοιβαγμένα στο χώρο της Στοάς Μακάσι, ο οποίος πάντως δεν είναι επισκέψιμος.

mouseio2Το χώρο επισκέφθηκε, σήμερα, η αντιδήμαρχος Αριστέα Πλεύρη η οποία περιέγραψε την κατάσταση … σύγχυσης που επικρατεί. Η κ.Πλεύρη εξήγησε ότι δεν υπάρχει πρωτόκολλο παραλαβής του χώρου, ενώ σε ό,τι αφορά τα αντικείμενα, δεν υπάρχει μια λίστα με βάση την οποία μπορεί να γίνει αντιπαραβολή των αντικειμένων που υπάρχουν και αυτών που έχουν δωρηθεί. Η κ.Πλεύρη δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο κάποια από τα αντικείμενα που έχουν παραχωρηθεί στο δήμο για να εκτεθούν στο Μουσείο, να έχουν … κάνει φτερά!

mouseio3Την ίδια στιγμή, απογοητευμένοι από την απραξία σε σχέση με το Μουσείο, οι απόγονοι των αντιστασιακών που δώρισαν αντικείμενά τους, έχουν αρχίσει να ζητούν να τους επιστραφούν τα αντικείμενα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Φοίβου Ιωαννίδη ο οποίος έχει αιτηθεί να του επιστραφεί πορτοφόλι του πατέρα του, με σφαίρα, με την οποία εκτελέστηκε το Μάιο του 1944.

mouseio4Η κ.Πλεύρη δήλωσε πως πρόθεση του δήμου είναι να διαμορφωθεί ένας χώρος αντάξιος της ιστορίας και των εκθεμάτων, ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για το ότι όλα αυτά τα αντικείμενα στοιβάχτηκαν στο χώρο της Στοάς Μακάσι, χωρίς να δοθεί καμία περαιτέρω σημασία.

mouseio5Υπενθυμίζεται ότι τα αντικείμενα από την περίοδο της Κατοχής παραχωρήθηκαν στο δήμο Ηρακλείου, το 1992, επί Μ.Ασλάνη, οπότε αποφασίστηκε η λειτουργία Μουσείου για τη Μάχης της Κρήτης. Το 1994 τ Μουσείο λειτούργησε σε ημιυπόγειο επί της οδού Δουκός Μποφόρ, σε ένα κτίριο ακατάλληλο που είχε … πλημμυρίσει κιόλας, ενώ το 2013 τα αντικείμενα μεταφέρθηκαν στη Στοά Μακάσι η οποία έκτοτε δεν έχει λειτουργήσει.

cretalive.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ