Λεωνίδας Μαριδάκης: Ο ασυμβίβαστος ταλαντούχος Χανιώτης τραγουδοποιός | Photos + Video

λεωνίδας-μαριδάκης-ο-ασυμβίβαστος-τα-726450

Ταλαντούχος, δημιουργικός, με μία αισιοδοξία και μία γλυκύτητα που σπανίζουν στις μέρες μας. Ο Χανιώτης τραγουδοποιός Λεωνίδας Μαριδάκης, τιμά ακόμη μια φορά την πόλη του με μοναδικές εμφανίσεις σε διάφορα σημεία του νομού και μιλάει στο zarpanews.gr για τη νέα του δισκογραφική δουλειά που ήδη ακούγεται πολύ, για τα Χανιά αλλά και για την συνάντηση – συνεργασία με τον Μάνο Ελευθερίου.

Πες μας δύο λόγια για την νέα σου δουλειά – Τι αποτέλεσε έμπνευση για αυτόν τον δίσκο – πού κινείται μουσικά;

Είναι ο τρίτος μου δίσκος. Έχω γράψει τη μουσική και ερμηνεύω όλα τα τραγούδια εγώ αλλά έχω και δύο ντουέτα με τους καλούς φίλους τραγουδοποιούς Σπύρο Γραμμένο και Αργύρη Λούλαντζη. Στιχουργικά στηρίζεται από πολλά πρόσωπα με κορυφαίο τον Μάνο Ελευθερίου που έδωσε και τον τίτλο στη δουλειά με το τραγούδι «Βάρκα στο σπίτι» που είναι σε δικούς του στίχους. Είναι ένας δίσκος που περιέχει πολλά μουσικά στιλ από το λάτιν μέχρι την μπλουζ μπαλάντα και την ισπανική ρούμπα. Περιέχει ιστορίες, άλλοτε συγκινητικές και άλλοτε αστείες και είναι ο πιο βιωματικός μου δίσκος μέχρι τώρα. Έμπνευση ήταν η συνάντηση μου με τον Μάνο Ελευθερίου, η γνωριμία με την μούσα και συνεργάτη μου Νικόλ Κατσάνη, τα χρόνια της κρίσης και ο αγώνας μας να παραμείνουμε άνθρωποι αλλά και πολλά πρόσωπα, συνεργάτες και φίλοι που η συναναστροφή μαζί τους κάνει το κάθε επόμενο βήμα να αξίζει.

Μίλησε μας για την συνεργασία σου με τον Μάνο Ελευθερίου, πώς έγινε η γνωριμία, η συνεργασία και τι θα θυμάσαι περισσότερο από εκείνον;

Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που διασταυρώθηκαν οι δρόμοι μας πριν από λίγα χρόνια με πρωτοβουλία, μάλιστα, δική του. Ήταν 2011. Του είχα στείλει να ακούσει το δεύτερο άλμπουμ μου και ένα απόγευμα χτύπησε το τηλέφωνο και ακούω την γνώριμη από το ραδιόφωνο φωνή του να με καλεί στην εκπομπή του, στον Αθήνα 9.84 fm. Ήταν πολύ γενναιόδωρος οικοδεσπότης, στάθηκε με προσοχή στο κάθε τραγούδι. Κατάλαβα πως ο δίσκος του άρεσε στ’ αλήθεια. Τις επόμενες ημέρες μου προτείνει ραντεβού για έναν καφέ και στη διάρκεια της κουβέντας μας, έβγαλε και μου έδωσε στίχους του προς μελοποίηση.

Ένιωσα σαν να μου δίνει μία «πάσα» με την κίνησή του. Μου πήρε κάποιον χρόνο να νιώσω και να γράψω τη μουσική τους αλλά βρήκαν τελικά την θέση τους στο καλύτερο –κατά την γνώμη μου- άλμπουμ που έχω κάνει μέχρι τώρα. Τη χαρά της έκδοσης λίγους μήνες μετά ήρθε να σκιάσει το φευγιό του. Θα θυμάμαι για πάντα τη γενναιοδωρία του, το χιούμορ του και την έγνοια που είχε για όλους τους νέους δημιουργούς. Τα πρώτα λόγια που μου είπε όταν πρώτο συναντηθήκαμε ήταν: «Διάλεξες έναν δύσκολο δρόμο…»

Έχεις το δικό σου μουσικό στιλ το οποίο είναι πια αρκετά αναγνωρίσιμο. Νιώθεις ότι έχεις κατασταλάξει μουσικά; 

Ναι, νομίζω πως έχω πια ένα μουσικό πυρήνα, μία αφετηρία, από την οποία ξεκινάω να γράφω ένα τραγούδι. Ωστόσο το αποτέλεσμα είναι πάντα απροσδόκητο. Είναι σαν ένας καπετάνιος με εμπειρία να οδηγεί ένα καράβι σε άγνωστα νερά. Το να γράφεις ένα τραγούδι έχει τη γοητεία της ανακάλυψης. Εμένα το μουσικό μου ύφος έχει ένα εύρος, κάποτε να είναι ανάλαφρο, υπαινικτικό όπως το «Φταίει ο Ντρούπι» και κάποτε πιο μεστό και συναισθηματικό όπως το «Βάρκα στο σπίτι». Αυτό είναι κάτι που μου βγαίνει φυσικά και το έχω αποδεχτεί. Κάποιοι στίχοι πάλι όπως π.χ. η «Αστυπάλαια» και το «Βόλτα στο Θησείο» περιέχουν και τις δύο πλευρές.

Πόσο σε έχουν εμπνεύσει τα Χανιά γενικά στην μέχρι τώρα πορεία σου; Ποιο τραγούδι σου έχει περισσότερο Χανιά;

Με έχουν εμπνεύσει πολύ, τα νιώθω σαν μια ρίζα που δίνει συνέχεια χυμούς. Η πιο αγαπημένη πατρίδα συνήθως είναι τα παιδικά μας χρόνια και εγώ έχω μεγαλώσει στα Χανιά. Το τραγούδι μου που περιέχει περισσότερο τα Χανιά είναι το «Ο Δαίμων του τυπογραφείου». Ενα τραγούδι εμπνευσμένο από το Μουσείο Τυπογραφίας στα Χανιά που είναι ένα κερδισμένο στοίχημα του δημιουργού του Γιάννη Γαρεδάκη (ιδρυτή της εφημερίδας «Χανιώτικα νέα») και της συζύγου του Ελένης. Το Μουσείο Τυπογραφίας συμπυκνώνει τα Χανιά όπως τα ονειρεύομαι: μοναδικά, με έμπνευση και όραμα. Χανιά περιέχει και το τραγούδι «Κόκκοι καφέ». Το ρεφρέν, έχει γραφτεί με καπουτσίνο και θέα το παλιό λιμάνι και το βιντεοκλιπ του έχει γυριστεί στο Mama Mia στην Αγία Μαρίνα από τον σκηνοθέτη Βαγγέλη Καλαϊτζη.

Ποια στιγμή της καριέρας σου σε έχει σημαδέψει;

Από σημάδια άλλο τίποτα (γέλια)… μου έκανε πολύ εντύπωση όταν τη σεζόν 2014-15 μου έγιναν προτάσεις για να κάνω μουσική σε 11 θεατρικές παραστάσεις. Από σκηνοθέτες όπως ο Γιώργος Παλούμπης, ο Σάββας Στρούμπος, ο Νίκος Χατζόπουλος, Βασίλης Νικολαίδης, ο Κωστής Καπελώνης, η Λίλλυ Μελεμέ, η Μαριτίνα Πάσσαρη, αλλά και εδώ στα Χανια από τη Μαρινέλλα Βλαχάκη και την Στέλλα Δασκαλάκη και την Αρένα. Ήταν μια πρόκληση και ωραία εμπειρία. Αγαπάω τον κόσμο του θεάτρου. Μια αρνητική εμπειρία που θα θυμάμαι πάντα είναι το πισωγύρισμα που είχα όταν έμπλεξα πέρυσι με αυτή την αναξιόπιστη δισκογραφική εταιρία που κόντεψε να μας τρελάνει όλους, χάνοντας και αρκετά χρήματα εκεί.

Ευτυχώς που βρέθηκε ο Θανάσης Συλιβός με τον Μετρονόμο του αξιόπιστος συνομιλητής και «Άνθρωπος» με κεφαλαία και βρήκε η έκδοση του cd μου γρήγορα το βήμα της. Οφείλω πάντα και ένα μεγάλο ευχαριστώ όταν αναφέρομαι σε αυτό το θέμα στον Αντώνη Μποσκοΐτη που ανακίνησε το θέμα και μας υπερασπίστηκε όλους τους καλλιτέχνες αλλά και το έργο μας- σαν να ήταν δικό του. Ο Αντώνης παρουσίασε και την δουλειά μου στην «Σφίγγα» στηρίζοντας την έκδοση. Έχει αγάπη και τσαγανό μέσα του, είναι εξαιρετικός.

Διατηρείς μία στενή σχέση με τα Χανιά με συχνές εμφανίσεις. Τι είναι αυτό που κρατάς μέσα σου από τα Χανιά και το θυμάσαι με νοσταλγία;

Μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή για μένα ήταν η συναυλία που είχα κάνει σε συνεργασία με τους γιατρούς του κόσμου πριν 10 χρόνια στο άλσος των Αγίων Αποστόλων στα Χανιά. Είχε πολύ κόσμο, μαζεύτηκαν πολλά χρήματα. Ένοιωσα πως κάτι καταφέραμε για τους άλλους. Κάτι αντίστοιχο ήταν και η συμμετοχή μου στην συναυλία για την στήριξη στα Συσσίτια της Σπλάντζιας οποία διοργάνωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός «Δίκτυο Fm 91,5» σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων και την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου (ΚΕΔΗΧ).

Συμμετείχε εκεί ο Χαρούλης ο Ψαρογιώργης, ο Χάικ Χατζιτζιάν, ο Σπύρος Πετρουλάκης, ο Δημήτρης Κουκουλιτάκης, ο Μανώλης Χατζογιαννάκης. Ήταν κάτι πολύ σημαντικό μακριά από φιέστες και φαντασμαγορίες με χιλιάδες κόσμο που ήρθε και στήριξε στον πιο δύσκολο καιρό της κρίσης. Η αλληλεγγύη είναι μια υπερβατική, φωτεινή πλευρά της τέχνης.

Αν συμφωνήσουμε ότι στην εποχή μας τα social media είναι μεγάλη βοήθεια για έναν καλλιτέχνη, αντίστοιχα ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζει κάποιος;

Η μεγαλύτερη δυσκολία ή ευκολία… μάλλον δυσκολία περισσότερο τώρα που το σκέφτομαι στην εποχή μας είναι πως οι καλλιτέχνες στην συντριπτική πλειοψηφία τους πρέπει να αυτο χρηματοδοτούν το κάθε τους βήμα.

Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεσαι με την μητέρα σου, Μαρινέλλα Βλαχάκη. Έχεις επηρεαστεί καλλιτεχνικά από την μητέρα σου ή γενικότερα από το οικογενειακό περιβάλλον;

Σίγουρα με κάποιο τρόπο, δεν θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά. Δεν θα έλεγα όμως πως έχω επηρεαστεί ακριβώς αισθητικά, η μητέρα μου έχει μια δική της αισθητική και θεματολογία που έχει σχέση με τα προσωπικά της βιώματα και εκεί πάνω ξετυλίγει την καλλιτεχνική της γλώσσα. Αυτό που θαυμάζω πάντα είναι το πείσμα με το οποίο ασχολείται με αυτά τα πράγματα και την καμαρώνω όταν τα καταφέρνει.

Έχουμε μια κοινή γλώσσα και μια καλή συνεργασία στις θεατρικές της παραστάσεις. Το βλέμμα μου στα πράγματα έχει επηρεάσει και ο πατέρας μου που έχει πολύ έντονο το λαϊκό στοιχείο στην σκέψη του και την συμπεριφορά του. Δεν είναι τυχαίο πως στην νέα μου δουλειά έχω και το τραγούδι «Κάποτε στην ράδα» που είναι σε δικούς του στίχους.

Ποιες συναυλίες σου θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα στα Χανιά; 

Έχουν γίνει αρκετές μέχρι τώρα και αυτές που ακολουθούν είναι: 15/8 «Στο ταρατσάκι» στο Ρέθυμνο, 17/8 στο «Mama Mia» στην Αγία Μαρίνα Χανιά, 19/8 Έκθεση βιβλίου (παλιό λιμάνι) Χανιά, 24/8 «Χασομέρι» Βάμος –Αποκόρωνας και 31/8 «Ακταίον» -Χανιά

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σου

Αυτό το χειμώνα θα δώσω βάρος στην παρουσίαση και το ταξίδι του νέου άλμπουμ μέσα από συνεργασίες, ζωντανές εμφανίσεις, βίντεο κλιπ κτλ. Φυσικά δεν σταματάω ποτέ να ψάχνω στίχους και να γράφω τραγούδια, μεταξύ άλλων έχω κάποιους ιδιαίτερους στίχους στα χέρια μου ήδη από την Νικόλ Κατσάνη αλλά και από τον στιχουργό Δημήτρη Παπαχαραλάμπους τον οποίο εκτιμώ πολύ για την τέχνη του. Ένα νέο της τελευταίας στιγμής είναι πως θα κάνω για πρώτη φορά ραδιόφωνο με δική μου δίωρη εβδομαδιαία εκπομπή. Το πού και πότε θα ανακοινωθεί σύντομα.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook