Λίβανος: Φόβοι για ένταση στη χώρα μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού

Ο Λίβανος είναι πολύ αδύναμος για να αντέξει τις επιπτώσεις από την παραίτηση του Σαάντ αλ-Χαρίρι από την πρωθυπουργία και δεν είναι σε θέση να αντιταχθεί στο Ιράν, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης των Δρούζων του Λιβάνου Ουαλίντ Τζουμπλάτ.

Ο Χαρίρι, ο οποίος είναι σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας, ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή εκφράζοντας φόβους για τη ζωή του και κατηγορώντας το Ιράν και τον σύμμαχό του, την Χεζμπολάχ.

Η παραίτηση του Χαρίρι κινδυνεύει να βυθίσει τον Λίβανο στη θρησκευτική βία μεταξύ των Λιβανέζων σουνιτών και των σιιτών μουσουλμάνων.

«Ανησυχώ για την οικονομία, φυσικά, και ανησυχώ και για την πολιτική. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να πολεμήσουμε τους Ιρανούς από τον Λίβανο», δήλωσε ο Τζουμπλάτ στο Reuters.

Ο ίδιος πρότεινε τον συμβιβασμό με την Χεζμπολάχ στον Λίβανο μέχρι οι συνθήκες στην περιοχή να επιτρέψουν τον διάλογο Σαουδικής Αραβίας-Ιράν.

«Ο Λίβανος έχει αρκετά προβλήματα. Είναι πολύ αδύναμος για μια τέτοια παραίτηση γιατί θα έχει έναν υπερβολικά αρνητικό αντίκτυπο», είπε ο Τζουμπλάτ, ένας από τους λιβανέζους πολιτικούς με την μεγαλύτερη επιρροή. Ο ίδιος χαρακτήρισε «ακατανόητη» την παραίτηση Χαρίρι.

Οι Δρούζοι αποτελούν μια σημαντική μειονότητα στο πολιτικό σύστημα του Λιβάνου και ο Τζουμπλάτ έχει πολλές φορές παίξει τον ρόλο του ρυθμιστή στην πολιτική της χώρας του.

Ιράν: Η παραίτηση του πρωθυπουργού Χαρίρι θα προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι η παραίτηση του πρωθυπουργού του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι θα προκαλέσει ένταση στον Λίβανο και στην περιοχή.

Ο Χαρίρι κατηγόρησε το Ιράν και τον σύμμαχό του στον Λίβανο, την Χεζμπολάχ, ότι προκαλούν εντάσεις στον αραβικό κόσμο κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του νωρίτερα σήμερα.

«Η επανάληψη από τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό του Λιβάνου των μη ρεαλιστικών και ανυπόστατων κατηγοριών των σιονιστών, των Σαουδαράβων και των Αμερικανών κατά του Ιράν αποτελεί ένδειξη ότι η παραίτηση αυτή είναι ένα νέο σενάριο για την πρόκληση εντάσεων στον Λίβανο και στην περιοχή», ανέφερε σε δήλωσή του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών ο εκπρόσωπός του Μπαχράμ Κασεμί.

«Αλλά πιστεύουμε ότι ο ανθεκτικός λαός του Λιβάνου θα περάσει εύκολα από αυτό το στάδιο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ