Κόντρα των πρυτάνεων με την κυβέρνηση για την ΠΝΠ | Θέλουν να δουν τον Τσίπρα

panepisthmioΤην εξαίρεση των Πανεπιστημίων από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), ώστε να μην μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας, αλλά και ικανό χρόνο διαβούλευσης για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που προβλέπει ευρεία γκάμα αλλαγών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ζητούν ομόφωνα οι πρυτάνεις.

Στη σημερινή τους έκτακτη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και διήρκεσε περί τις επτά ώρες, οι πρυτάνεις αποφάσισαν επίσης να ζητήσουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να διεκδικήσουν την εξαίρεση των πανεπιστημίων από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, εξαιτίας της «οικτρής οικονομικής κατάστασης» στην οποία βρίσκονται αλλά και της μη καταβολής δόσεων επιχορήγησης για το 2015.

Οι πρυτάνεις έλαβαν, πάντως, τη διαβεβαίωση από τον υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά, ο οποίος προσκλήθηκε και παραβρέθηκε στη σύνοδο με τον γενικό γραμματέα δια βίου μάθησης Γεράσιμο Σπάθη, ότι οι Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) θα εξαιρεθούν από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Οι νομικοί σύμβουλοι των πανεπιστημίων έχουν γνωμοδοτήσει σχετικά ότι η μεταφορά των διαθεσίμων των ΕΛΚΕ αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας από τα οποία ενδέχεται να προκύψουν καταλογισμοί. Ως εκ τούτου, τα αρμόδια όργανα των Πανεπιστημίων δεν πρόκειται να λάβουν καμία σχετική απόφαση πριν από την εγκύκλιο εφαρμογής της ΠΝΠ.

Τη σύνοδο απασχόλησε και το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας βάσει του οποίου, έναν χρόνο μετά από την έναρξη της ισχύος του, θα πραγματοποιηθούν νέες εκλογές για την ανάδειξη διαφόρων οργάνων του πανεπιστημίου (πρυτάνεων, κοσμητόρων κλπ) με καθολική συμμετοχή των φοιτητών.

Προβλέπεται επίσης η επαναφορά της δομής των ανώτατων ιδρυμάτων που ίσχυε πριν από την εισαγωγή των Συμβουλίων Ιδρύματος, τα οποία καταργούνται, τη συμμετοχή φοιτητών σε διάφορα συλλογικά όργανα, την επαναφορά του ασύλου και το δικαίωμα επανεγγραφής των λεγόμενων «αιώνιων» φοιτητών στις σχολές τους.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΦρίκαρε η Αννίτα Πάνια με τον δονητή: «Που βρέθηκε αυτό»; | Video
Επόμενο άρθροΣε τσιμπούν κουνούπια; Είναι θέμα γονιδίων…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ