Κόντρα για τους ελέγχους στην αγορά καυσίμων

Κατηγορίες κατά της κυβέρνησης ότι «χαρίζει εκατοντάδες εκατομμύρια επειδή αρνείται να εφαρμόσει ψηφισμένους νόμους για τον έλεγχο αγοράς καυσίμων» εκτόξευσε η Νέα Δημοκρατία, με το υπουργείο Οικονομικών να απαντά στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι «επιμένει να έχει ως μοναδικό πολιτικό της όπλο το ψέμα». «Η περιστολή της κρατικής σπατάλης και η πάταξη των λαθρεμπόρων είναι δύσκολα σπορ για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», σχολίασε από την πλευρά του το Ποτάμι.

Ν.Δ.: Η κυβέρνηση, είτε λόγω ανικανότητας, είτε επειδή διαπλέκεται πιο γρήγορα από τη σκιά της, βλάπτει τη χώρα και τα συμφέροντα των Ελλήνων

Σε ανακοίνωσή της, το μεσημέρι, η Ν.Δ. ανέφερε πως «την ώρα που οι πολίτες στενάζουν από την υπερφορολόγηση, που κόβονται μισθοί, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα. Την ώρα που κοινωνικές δομές καταρρέουν, που καρκινοπαθείς αποκλείονται από θεραπείες, πυροσβεστικά και ασθενοφόρα παραμένουν καθηλωμένα λόγω έλλειψης χρημάτων για τη συντήρησή τους. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση χαρίζει εκατοντάδες εκατομμύρια επειδή αρνείται να εφαρμόσει ψηφισμένους νόμους για τον έλεγχο αγοράς καυσίμων».

Όπως σημείωσε η Πειραιώς, «υποσχέθηκαν 1,5 δισ. ευρώ έσοδα από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Από αυτά, υποτίθεται θα χρηματοδοτούσαν τις ψεύτικες υποσχέσεις τους. Εισπράττουν λιγότερα από 3.000.000 ευρώ το χρόνο!».

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ κάνουν 10 φορές λιγότερους ελέγχους και έχουν πολύ λιγότερα έσοδα σε σύγκριση με την προηγούμενη κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, είτε λόγω ανικανότητας, είτε επειδή διαπλέκεται πιο γρήγορα από τη σκιά της, βλάπτει τη χώρα και τα συμφέροντα των Ελλήνων. Η Νέα Δημοκρατία ως η επόμενη κυβέρνηση, θα αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα εφαρμόζοντας τις πολιτικές που εξασφαλίζουν τη διαφάνεια σε όλα τα στάδια της αγοράς καυσίμων», κατέληξε η Ν.Δ.

ΥΠΟΙΚ: Είχαν την ευκαιρία τους να καταπολεμήσουν το λαθρεμπόριο, δεν το έκαναν

Σε ανακοίνωση – απάντηση προς τη Ν.Δ., το απόγευμα, το υπουργείο Οικονομικών καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι «επιμένει να έχει ως μοναδικό πολιτικό της όπλο το ψέμα και τις ψευδείς ειδήσεις».

«Από τις φωτιές, στο Ταλίν και διάλειμμα με λαθρεμπόριο… Η Νέα Δημοκρατία επιμένει να έχει ως μοναδικό πολιτικό της όπλο το ψέμα και τις ψευδείς ειδήσεις. Και έχει το θράσος να μοιράζει υποσχέσεις για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, όταν και αν γίνει κάποτε κυβέρνηση», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ.

Όπως πρόσθεσε, «η αλήθεια είναι ότι η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ δεν χρειάζεται να υποσχεθούν τίποτα. Είχαν την ευκαιρία τους να καταπολεμήσουν το λαθρεμπόριο, όταν κυβερνούσαν χωριστά το κάθε κόμμα και όταν κυβερνούσαν μαζί. Δεν το έκαναν».

Το υπουργείο Οικονομικών συμπλήρωσε ότι «ακόμη και όταν υποχρεώθηκαν να ψηφίσουν νόμους για την πάταξη του λαθρεμπορίου επέλεξαν να τους αφήσουν ανενεργούς, καθώς δεν εξέδωσαν τις απαραίτητες εφαρμοστικές υπουργικές αποφάσεις».

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, «η αλήθεια είναι ότι κυβέρνησή μας όχι μόνο ολοκλήρωσε τις εκκρεμότητες που είχαν αφήσει Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ αλλά και βελτίωσε το θεσμικό πλαίσιο που παρέδωσαν, καθώς περιείχε πολλές αδυναμίες και ελλείψεις».

Το υπουργείο Οικονομικών επεσήμανε ότι «το σύστημα εισροών – εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων προβλέφθηκε για πρώτη φορά με το νόμο 3784 του 2009. Αλλά επέτρεπε την εγκατάσταση λογισμικού από διαφορετικές εταιρείες, χωρίς τις απαραίτητες πιστοποιήσεις με αποτέλεσμα να υπάρχουν δυσκολίες στον έλεγχο αλλά και προβλήματα με παραποιήσεις του λογισμικού και των στοιχείων που στέλνουν οι αντλίες. Η κυβέρνησή μας έχει δρομολογήσει όλες τις νομοθετικές και άλλες ενέργειες ώστε να τελειώσει το πρόβλημα αυτό».

Κατά το ΥΠΟΙΚ, το σύστημα εντοπισμού θέσης (GPS) στα μεταφορικά μέσα πετρελαιοειδών (βυτιοφόρα κλπ.) νομοθετήθηκε το 2013 από τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, αλλά οι υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή του εκδόθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Παράλληλα, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, τα συστήματα εισροών – εκροών στις «ελεύθερες εγκαταστάσεις» πετρελαιοειδών ψηφίστηκαν το 2013 επίσης χωρίς να εκδοθεί η απαραίτητη εφαρμοστική απόφαση. «Έπρεπε να έρθει η δική μας κυβέρνηση για να εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση. Το ίδιο ισχύει και με τη νομοθεσία για τα συστήματα εισροών – εκροών στις φορολογικές αποθήκες», συμπλήρωσε το ΥΠΟΙΚ και κατέληξε:

«Όλες αυτές οι δράσεις έχουν συμπληρωθεί και με νέα νομοθεσία, όπου ήταν απαραίτητο, όπως άλλωστε κάναμε και με το λαθρεμπόριο σε άλλα είδη (καπνικά, αλκοολούχα). Τα πυρά της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ κατά του λαθρεμπορίου ήταν πάντα άσφαιρα και μόνο για τα μάτια του κόσμου. Για αυτό και τώρα τα κόμματα της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου βρίσκονται σε πανικό καθώς βλέπουν ότι νόμοι για το λαθρεμπόριο μπορούν και να γίνονται και να εφαρμόζονται και να δώσουν αποτελέσματα».

Ποτάμι: Οι φορολογούμενοι στενάζουν, το λαθρεμπόριο οργιάζει

Θέση στην αντιπαράθεση πήρε με δική του ανακοίνωση και το Ποτάμι, κάνοντας λόγο για πενιχρά αποτελέσματα των προσπαθειών καταπολέμησης του λαθρεμπορίου καυσίμων από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Σύμφωνα με τη Σεβαστουπόλεως, και αυτή η κυβέρνηση, παρά τις υποσχέσεις της, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αδυνατούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το λαθρεμπόριο.

«Νόμοι ψηφίζονται εδώ και 20 χρόνια (ο τελευταίος το 2012) αλλά η εφαρμογή τους παραπέμπεται συνεχώς στις καλένδες. Τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποτυπώνουν ότι η κατάσταση, αντί να βελτιώνεται, έγινε πολύ χειρότερη», υπογράμμισε το Ποτάμι.

Όπως συμπλήρωσε η Σεβαστουπόλεως, «ενδεικτικά το 2016:

  • Οι έλεγχοι στην αγορά και διακίνηση των καυσίμων μειώθηκαν κατά 53%
  • Οι αποφάσεις επιβολής προστίμων μειώθηκαν κατά 75%
  • Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν μειώθηκαν κατά 90%».

Η Σεβαστουπόλεως υπενθύμισε ότι τον Φεβρουάριο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη, δήλωνε από το βήμα της Βουλής ότι τα βεβαιωμένα ποσά από τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ.

«Το υπουργείο Οικονομικών μας ενημέρωνε λίγο αργότερα ότι τα εισπραχθέντα ποσά είναι μόλις 80 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 31 εκατ. από το λαθρεμπόριο των αλκοολούχων ποτών και των καπνικών. Τον Μάιο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μας παρέπεμψε στο 2019 για την ολοκλήρωση του συστήματος εισροών – εκροών δημιουργώντας περιβάλλον πλήρους ασυλίας σε κάθε είδους παραβάτες», συμπλήρωσε το Ποτάμι και συνέχισε:

«Τις τελευταίες ημέρες και άλλα ιλαροτραγικά επεισόδια έρχονται να προστεθούν στα κυβερνητικά “κατορθώματα”. Στις 16 Αυγούστου εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση που υποτίθεται ότι είχε στόχο τη διόρθωση ασαφειών άλλης απόφασης του 2015. Στην τελευταία απόφαση “ξέχασαν” να συμπεριλάβουν το -κάθε άλλο παρά ασήμαντο- παράρτημα που είχε η αρχική και αφορούσε τη δημιουργία μητρώου δεξαμενών στις οποίες αποθηκεύονται πετρελαιοειδή και ενεργειακά προϊόντα. Επίσης, μετά την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, φέτος στο υγραέριο κίνησης δόθηκε επιπλέον κίνητρο και νέο πεδίο δράσης στους επιτήδειους».

Συνεχίζοντας, το Ποτάμι επεσήμανε πως «εκεί που δείχνουν ιδιαίτερη σπουδή οι κυβερνώντες είναι στην υπεροφορολόγηση αυτών που έχουν απομείνει να παράγουν και να πληρώνουν φόρους. Τα στοιχεία δείχνουν όμως ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών εξαντλήθηκε. 670.000 πολίτες δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, 95 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο».

«Ανίκανοι, αδιάφοροι και ιδεοληπτικοί θα καταφύγουν πάλι στην αγαπημένη τους συνταγή για να βρουν τα 300 εκατ. που χάνει κάθε χρόνο το δημόσιο από το λαθρεμπόριο καυσίμων: θα στραγγίξουν περαιτέρω την πραγματική οικονομία και τους συνεπείς φορολογούμενους. Η περιστολή της κρατικής σπατάλης και η πάταξη των λαθρεμπόρων είναι δύσκολα σπορ για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», κατέληξε το Ποτάμι.

 naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ