Κρούσμα πυρετού του Δυτικού Νείλου σε άλογο στα Χανιά | Τι πρέπει να προσέχουμε

κρούσμα-πυρετού-του-δυτικού-νείλου-σε-565576

Κρούσμα πυρετού του Δυτικού Νείλου διαπιστώθηκε σε άλογο στα Χανιά, μετά από ελέγχους από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Χανίων.

Το ζώο σύμφωνα με ανακοίνωση της αρμόδιας υπηρεσίας εντοπίστηκε «στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων» και συγκεκριμένα στην περιοχή του Αποκορώνου.

Από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Χανίων ανακοινώνεται ότι, επιβεβαιώθηκε κρούσμα Πυρετού του Δυτικού Νείλου σε άλογο μετά από έλεγχο της Υπηρεσίας μας σε ύποπτο περιστατικό ίππου με συμπτωματολογία συμβατή με το παραπάνω νόσημα,  στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Ο πυρετός του Δυτικού Νείλου είναι νόσος η οποία μεταδίδεται με κουνούπια στον άνθρωπο, τα άγρια ζώα (κυρίως τα αποδημητικά πτηνά) και τα κατοικίδια ζώα( κυρίως τα ιπποειδή)  και αποτελεί σοβαρή απειλή για τη Δημόσια Υγεία.  Κύρια δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα άγρια πτηνά ενώ οι άνθρωποι και τα θηλαστικά θεωρούνται ως αδιέξοδοι ξενιστές καθώς ο τίτλος του ιού στο αίμα τους, κατά τη διάρκεια της ιαιμίας είναι χαμηλός και δεν επαρκεί για τη μόλυνση των κουνουπιών.

Η κλινική νόσος όσον αφορά τα ιπποειδή εκδηλώνεται με συμπτώματα από το νευρικό σύστημα ( αδυναμία οπισθίων άκρων, αταξία κ. λ. π. ) ενώ για τη πρόληψη της νόσου τα σημαντικότερα μέτρα είναι η επιδημιολογική επιτήρηση, το συστηματικό και έγκαιρο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών και η ενημέρωση του κοινού για τη προστασία από τα κουνούπια.

Όσον αφορά την επιδημιολογική επιτήρηση, εφαρμόζεται η με αριθ. 172/5332/2017 (ΦΕΚ 351Β΄/2017)  Υπουργική Απόφαση που αφορά   πρόγραμμα Επιτήρησης του Πυρετού του Δυτικού Νείλου στα Ιπποειδή και τα Άγρια Πτηνά, από το Τμήμα Κτηνιατρικής ΔΑΟΚ ΠΕ Χανίων. Το πρόγραμμα έχει ως σκοπό τη διερεύνηση της επιδημίας του Πυρετού του Δυτικού Νείλου, τον προσδιορισμό της πιθανής προέλευσης και τις δεξαμενές του ιού στο περιβάλλον και την οριοθέτηση των γεωγραφικών περιοχών της χώρας που αποτελούν περιοχές υψηλού κινδύνου. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να επιτευχθεί η λήψη κατάλληλων μέτρων ελέγχου, επιτήρησης και πρόληψης της νόσου για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της υγείας των ζώων.

Προϋπόθεση εφαρμογής του Προγράμματος είναι η ενημέρωση – επικαιροποίηση του υπάρχοντος μητρώου Ιπποειδών που η Υπηρεσία μας διαθέτει. Για το λόγο αυτό παρακαλούνται ΑΜΕΣΑ όλοι οι ιδιοκτήτες Ιπποειδών (ίππου, όνου, ημίονου) της Π.Ε. Χανίων, να προσέλθουν στα κατά τόπους Κτηνιατρικά Κέντρα και να δηλώσουν τα ζώα που έχουν στην κατοχή τους.

Για τη διευκόλυνση της καταγραφής και την ακρίβεια των στοιχείων που θα καταγραφούν στο ατομικό δελτίο, κρίνεται αναγκαία η προσκόμιση εντύπων φωτογραφιών (4 φωτογραφίες για κάθε ζώο με λήψεις μία πρόσθια – κεφαλή, μία οπίσθια – ουρά, δύο πλάγιες δεξιά και αριστερή πλευρά) καθώς και παλαιότερων εγγράφων που μπορεί να έχουν στην κατοχή τους (έγγραφο αγοραπωλησίας, ΑΔΑΜΙ, παλιό πιστοποιητικό κλπ).

Τέλος παρακαλούνται οι ιδιοκτήτες ιπποειδών που παρατηρήσουν ύποπτα συμπτώματα στα ζώα τους (και που σχετίζονται με το νευρικό σύστημα όπως αδυναμία οπισθίων άκρων, μυικό τρόμο, αταξία κ. λ. π. ) να απευθυνθούν άμεσα στο Τμήμα Κτηνιατρικής ή στα Κτηνιατρικά Κέντρα της ΠΕ Χανίων

 

Τηλέφωνα Επικοινωνίας:

Κτηνιατρικό Κέντρο Κισάμου: 2822022310

Κτηνιατρικό Κέντρο Βουκολιών:2824031221

Κτηνιατρικό Κέντρο Βρυσών: 2825051281

ΔΑΟΚ ΠΕ. Χανίων, Τμήμα Κτηνιατρικής: 2821346601, 2821346620

zarpanews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook