Κρίτων Αρσένης | Παράλογη και παράνομη η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Χανίων

κρίτων-αρσένης-παράλογη-και-παράνομη-130568

kriton arsenisΤην αντίθεσή του στην προγραμματιζόμενη από το ΤΑΙΠΕΔ πώληση του κερδοφόρου αεροδρομίου των Χανίων, εκφράζει ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης.

Σε ερώτηση που κατέθεσε στον επίτροπο Όλι Ρεν, ο Κρίτων Αρσένης επισημαίνει ότι η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» θα στερήσει από το δημόσιο ταμείο κέρδη που υπερβαίνουν ετησίως τα 10 εκ. ευρώ. Τονίζει επιπλέον ότι η κυβέρνηση θα χαρίσει στον ιδιώτη και νέο ιδιοκτήτη, ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που ξεπερνά τα 110 εκατ. ευρώ, παρέχοντάς του αδικαιολόγητο πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων αεροδρομίων της χώρας, παραβιάζοντας τον ευρωπαϊκό Κανονισμό 1083/2006.

Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης, δήλωσε:

«Η πώληση του αεροδρομίου Χανίων ‘Ιωάννης Δασκαλογιάννης’, είναι τόσο παράλογη όσο και παράνομη. Το συγκεκριμένο αεροδρόμιο είναι κερδοφόρο, καθώς δεν απορροφά πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό, αντιθέτως συνεισφέρει ετησίως έσοδα που υπερβαίνουν τα 10 εκ. ευρώ. Στο αεροδρόμιο γίνονται δημόσιες επενδύσεις, αξίας 110 εκατ. ευρώ, που θα ολοκληρωθούν μετά την προβλεπόμενη πώλησή του. Το ποσόν αυτό θα το καρπωθεί δωρεάν ο ιδιώτης. Ως γνωστόν η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τον Ανταγωνισμό απαγορεύει τη στήριξη δημόσιων ή ιδιωτικών εταιριών που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για μερίδιο της ίδιας αγοράς. Τι σημαίνει αυτό για την περίπτωση του αεροδρομίου των Χανίων; Πολύ απλά, ότι αν ιδιωτικοποιηθεί ο αεροσταθμός των Χανίων, ο ιδιώτης δεν πρόκειται να κάνει επενδύσεις, ενώ την ίδια στιγμή τίθεται σε αμφισβήτηση το δικαίωμά του Δημοσίου να πραγματοποιήσει επενδύσεις στα υπόλοιπα αεροδρόμια του νησιού. Σημαίνει δηλαδή ότι οι υποδομές του νησιού θα κινδυνεύσουν να παγώσουν στην υφιστάμενη κατάστασή τους. Είναι άξιο απορίας πώς η κυβέρνηση επιλέγει να διακινδυνεύσει το μοναδικό δυνατό ‘χαρτί’ της οικονομίας μας, τον Τουρισμό και συγκεκριμένα το μέλλον ενός από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, της Κρήτης. Το κάνει ενάντια στη βούληση και της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και των τοπικών ξενοδόχων και τουριστικών επιχειρηματιών. Αναρωτιέται κανείς αν για ακόμη μια φορά θα εμφανιστεί μόνο ένας μνηστήρας στη διαδικασία της πώλησης».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook