Κρίσιμες ώρες στην Ουκρανία: Μεταβατικός πρόεδρος ο Τουρτσίνοφ

oukr metav proΜετά την καθαίρεση του Γιανουκόβιτς, ο στενός συνεργάτης της Τιμοσένκο ανέλαβε προσωρινά καθήκοντα προέδρου.

Στον πρόεδρο του κοινοβουλίου της Ουκρανίας, τον στενότερο συνεργάτη της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης, Γιούλιας Τιμοσένκο, που αποφυλακίστηκε χθες, ανατέθηκαν προσωρινά τα καθήκοντα του προέδρου μετά την καθαίρεση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ο Γιανουκόβιτς εγκατέλειψε την πρωτεύουσα Κίεβο χθες με προορισμό τη γενέτειρά του στα ανατολικά της χώρας απ’ όπου κατήγγειλε ότι «ένα πραξικόπημα» βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα.

Το κοινοβούλιο σήμερα αποφάσισε να αναθέσει στον Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, που είχε εκλεγεί πρόεδρος της βουλής την προηγούμενη ημέρα, τα καθήκοντα του μεταβατικού προέδρου.

Η διεξαγωγή των πρόωρων προεδρικών εκλογών έχει οριστεί για την 25η Μαΐου.

Ο Τουρτσίνοφ, ηλικίας 49 ετών, κατάγεται από την ίδια πόλη με τη Γιούλια Τιμοσένκο, το Ντνιπροπετρόβσκ στα νοτιοανατολικά της χώρας, και κατέχει την θέση του αναπληρωτή προέδρου του κόμματος της Τιμοσένκο, «Πατρίδα».

Υπηρέτησε ως επικεφαλής των κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) μετά την Πορτοκαλί Επανάσταση του 2004- 2005.

Πηγή: real.gr

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΧανιά | Συλλογικότητες και δίκτυα πολιτών ενάντια στις απολύσεις και τον κοινωνικό αποκλεισμό
Επόμενο άρθροΧανιά | Σε κλίμα ενότητας ψηφίζουν οι δικηγόροι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ