Κρίση Βερολίνου-Άγκυρας λόγω… Αρμενίας | Η Τουρκία ανακαλεί τον πρεσβευτή της στο Βερολίνο

κρίση-βερολίνου-άγκυρας-λόγω-αρμενί-377183

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο προκύπτει μετά την ομόφωνη έγκριση της γερμανικής κάτω βουλής να αναγνωρίσει τη σφαγή των Αρμενίων από τις οθωμανικές δυνάμεις το 1915 ως «γενοκτονία».

Η αντίδραση της Άγκυρας ήταν άμεση μετά την ψήφιση, καθώς η Τουρκία αποφάσισε την ανάκληση του πρεσβευτή της στο Βερολίνο.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, καταδίκασε το ψήφισμα και τόνισε πως ένα «ρατσιστικό αρμενικό λόμπι», είναι υπεύθυνο για την απόφαση που ελήφθη από τη γερμανική βουλή.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην τουρκική πρωτεύουσα, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχθεί την απόφαση της γερμανικής βουλής για το ζήτημα, σχετικά με το οποίο ούτε οι ιστορικοί δε μπορούν να αποφασίσουν. Ανακαλέσαμε τον Τούρκο πρεσβευτή από τη Γερμανία για διαβουλεύσεις».

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το Ναϊρόμπι όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, δήλωσε πως η απόφαση θα επηρεάσει «σοβαρά» τις σχέσεις της χώρας με τη Γερμανία, επισημαίνοντας πως θα χειριστεί το ζήτημα μόλις επιστρέψει στην Τουρκία, με αβέβαιες τις προεκτάσεις της κρίσης και τις επιπτώσεις της κυρίως σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ο Τούρκος πρεσβευτής, Χουσείν Αβνί Καρσλιόγλου, αναμένεται να επιστρέψει στην Άγκυρα το απόγευμα της Πέμπτης, σύμφωνα με την εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουμλούς, έκανε λόγο για «δηκτική» κίνηση, χαρακτηρίζοντας το ψήφισμα «ιστορικό λάθος».

Δεν ήταν οι λίγοι οι Τούρκοι αξιωματούχοι που είχαν προειδοποιήσει ότι οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες θα κινδύνευαν να διαρραγούν αν προχωρούσε η ψήφιση για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Νωρίτερα, μάλιστα, ο Γιασίν Ακτάι, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), δήλωσε ότι οι σχέσεις Βερολίνου – Άγκυρας έχουν πληγεί σοβαρά μετά την έγκριση της γερμανικής βουλής, η οποία σημειώθηκε μόνο με ένα «όχι».

Το ψήφισμα, στο οποίο αναφέρεται η ενοχή και συνυπευθυνότητα της Γερμανίας ως συμμάχου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στήριξε και η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ.

Μάλιστα, η καγκελάριος στήριξε την απόφαση, παρά τις προειδοποιήσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία είχε τονίσει πως το ψήφισμα θα έβλαπτε τις διμερείς σχέσεις.

Η Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters δήλωσε πως οι δεσμοί Τουρκίας – Γερμανίας είναι ισχυροί, λέγοντας: «Υπάρχουν πολλά που συνδέουν τη Γερμανία με την Τουρκία και ακόμα και αν έχουμε μία διαφορά γνώμης σχετικά με ένα μεμονωμένο ζήτημα, το εύρος των δεσμών μας, της φιλίας μας, των στρατηγικών δεσμών μας, είναι σπουδαίο».

Την πρόταση κατέθεσαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του Groko, του μεγάλου συνασπισμού που αποτελείται από τους Χριστιανοδημοκράτες, τους Χριστιανοκοινωνικούς βαυαρούς εταίρους τους και τους Σοσιαλδημοκράτες καθώς επίσης και τους  Πράσινους.

Mόλις ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, τα μέλη της ομάδας «Αναγνώριση τώρα» που κάθονταν στα κοινοβουλευτικά έδρανα, ευχαρίστησαν τους Γερμανούς βουλευτές σηκώνοντας ψηλά τα πανό με τη λέξη «Ευχαριστώ» (Danke).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η  Μέρκελ την ώρα της ψηφοφορίας δεν βρισκόταν στη Bundestag καθώς είχε  συνομιλίες με τον Γ.Γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπερκ.

Από τη σημερινή ψηφοφορία ήταν απών και ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, ο οποίος βρίσκεται στην Αργεντινή και εκτιμά ότι το ψήφισμα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τις γερμανικές σχέσεις , ωστόσο, και ο ίδιος θα ψήφιζε υπέρ.

Ο Τούρκος πρεσβευτής, Χουσείν Αβνί Καρσλιόγλου

protothem.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook