Κρήτη | “Όχι” από τον Υπουργό στα αιολικά – “μαμούθ”

kopelouzosΞεκάθαρος ως προς το τι θα πράξει το υπουργείο ΠΑΠΕΝ ήταν πριν από λίγο , στο δήμο Ηρακλείου, ο υπουργός Αναπληρωτής κ.Τσιρώνης σχετικά με τις επενδύσεις μαμούθ που ετοιμάζουν στην Κρήτη ΤΕΡΝΑ και Κοπελούζος. Ο κ.Τσιρώνης όταν ερωτήθηκε είπε ότι η δική του θέση είναι ότι “δεν χωράνε στην Κρήτη” αυτά τα αιολικά τερατώδη σχήματα και επεσήμανε ότι οι πάντες πρέπει να προσαρμοστούν με το χωροταξικό σχέδιο και όχι το αντίθετο.

“Δεν μπορεί εάν κάποιος θέλει να κάνει ένα διυληστήριο κάπου να προσαρμόζεται το Χωροταξικό Σχέδιο. Το αντίθετο πρέπει να γίνετα. Πρώτα γίνεται η χωροταξία, τα αρχαιολογικά, τα μνημεία” τόνισε ο κ.Τσιρώνης και επεσήμανε ότι οι ενεργειακές ανάγκες του νησιού καλύπτονται πλήρως αυτή την περίοδο και για το μέλλον. “Ήδη οι εγκατεστειμένες μονάδες, συν μια μικρή ισχύς λοιπόν ΑΠΕ θα εξασφάλιζε ενεργειακή επάρκεια” τόνισε δε ότι το καλώδιο που θα συνδέσει την Κρήτη με την ηπειρωτική Ελλαδα είναι και ευρωπαϊκός σχεδιασμός και επεσήμανε ότι “αυτό γινεται για να καλύπτει η μία περιοχή την άλλη”.

“Με αυτή την έννοια χωρίς να θέλω να απαντήσω οριστικά είναι εκτός λογικής που έχουμε εμείς για την Ελλάδα” ανέφερε.

Όπως έγραψε το Cretalive οι δύο όμιλοι ,που έχουν «καπαρώσει» το αιολικό δυναμικό της Κρήτης και έχουν δεσμεύσει πάνω από 70 βουνοκορφές του νησιού, επανήλθαν δριμύτεροι για τον σχεδιασμό ,που αρχικά είχε ενταχθεί στα φαστ τρακ και αποσύρθηκε. Πρώτος ο Κοπελούζος έστειλε τις…κούτες με την περιβαλλοντική μελέτη . Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα 31 μεγάλων αιολικών πάρκων σε όλη την Κρήτη που θα παράγει ενέργεια ίση και μεγαλύτερη από τα εργοστάσια της ΔΕΗ- για να έχουμε μια ιδέα- πάνω δηλαδή από 830 Μεγαβάτ. Ταυτόχρονα προβλέπει και υποβρύχια καλωδιακή σύνδεση. ..

Και κατόπιν ήταν η σειρά της ΤΕΡΝΑ- όπως είχε προαναγγελθεί- να στείλει τα…πακέτα περιμένοντας να κριθεί από το περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης, όπως όλα δείχνουν.

Πάντως όπως και στην περίπτωση Κοπελούζου μπορεί το σχέδιο της ΤΕΡΝΑ να έχει μειωθεί στα…855 Μεγαβάτ, αλλά προβλέπει δύο υποβρύχια καλώδια! Το αναμενόμενο είναι φυσικά το υποβρύχιο καλώδιο σύνδεσης της Κορακιάς- Μέγαρα Αττικής συνολικού μήκους 323 χιλιομέτρων. Ωστόσο, η μελέτη προβλέπει και υποβρύχιο καλώδιο από τη Σητεία στην Κοράκια μήκους 127 χιλιομέτρων- αυτό προφανώς δεν θα είναι σε μεγάλα Βαθη.

Πηγή: cretalive.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθρο«Καθίζηση» στα κρατικά έσοδα τον Μάιο
Επόμενο άρθροΜε βαρύ κλίμα για την Ελλάδα ξεκίνησε το Eurogroup

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ