Κρήτη | “Τσικουδο – τουρισμός”, όπως “οινοτουρισμός”

ampeliΣτην πρόταση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη, για προώθηση του θεματικού τουρισμού που σχετίζεται με την τσικουδιά και το τσίπουρο, απαντά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Όπως αναφέρει ο κ. Αθ. Τσαυτάρης, «το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, υποστηρίζει και ενθαρρύνει τον θεματικό και γαστρονομικό Τουρισμό, προκειμένου περιοχές της ελληνικής υπαίθρου να αποτελέσουν πόλο έλξης επισκεπτών, που αναζητούν εναλλακτικές μορφές τουρισμού, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην ενίσχυση της απασχόλησης αλλά και του αγροτικού εισοδήματος».

«Ένα επιτυχημένο παράδειγμα θεματικού Τουρισμού, που ενισχύθηκε από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης(Leader) είναι οι «Δρόμοι του Κρασιού», των οποίων η δημιουργία βασίστηκε στην πρωτοβουλία και συμμετοχή των τοπικών επιχειρήσεων και του τοπικού πληθυσμού, των συνεταιρισμών και των άλλων συλλογικών φορέων, που μέσα από μία Ομάδα Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) συνδιαμόρφωσαν ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μια συγκεκριμένης περιοχής», υπογραμμίζει ο Υπουργός.

Σημειώνεται μάλιστα ότι: «βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2014-2020. Για τη διαμόρφωση της στρατηγικής της επόμενης περιόδου και, στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης, έχουν ήδη ληφθεί, και θα συνεχίσουν να λαμβάνονται μέσω των Θεματικών Ομάδων Στρατηγικού Σχεδιασμού (ΘΟΣΣ) και της δημόσιας ηλεκτρονικής διαβούλευσης, προτάσεις αγροτών, κατοίκων της υπαίθρου, επιστημόνων, επιχειρηματιών κ.α., με σκοπό την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή κάθε εμπλεκόμενου φορέα».

Δεδομένης, της παράδοσης και της πλούσιας παρακαταθήκης που υπάρχει γύρω από την παρασκευή του παραδοσιακού ποτού της Κρήτης, του τσίπουρου και της τσικουδιάς θα μπορούσε να αποτελέσει μία από τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα αφενός στους τουρίστες να γνωρίσουν από κοντά όλα τα στάδια της παρασκευής τους και αφετέρου την περαιτέρω προώθηση και στο εξωτερικό των υψηλού επιπέδου προϊόντων που παράγονται.

«Τα οφέλη», όπως επισημαίνει ο Λ. Αυγενάκης «από το συνδυασμό του αγροτουρισμού με το γαστρονομικό τουρισμό και ιδιαίτερα στην περίπτωση των παραδοσιακών αποσταγμάτων, μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα και ειδικότερα τις οικογενειακής ή συνεταιριστικής μορφής μικρές τουριστικές μονάδες παροχής αγαθών και υπηρεσιών, ενισχύοντας το αγροτικό εισόδημα και την τοπική οικονομία, τόσο από την εκμετάλλευση των τουριστικών καταλυμάτων (ενοικιαζόμενα δωμάτια, πανσιόν, ξενώνες, camping), όσο και από την τροφοδοσία των τουριστικών μονάδων με προϊόντα τοπικής παραγωγής γεωργικών συνεταιρισμών».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΑυτή είναι η πρωταγωνίστρια καθημερινής σειράς του Mega που συνελήφθη με μισό κιλό κόκα και 20 κιλά χασίς
Επόμενο άρθροΚάηκαν σπίτια στο Μαραθώνα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ